Călin Popescu Tăriceanu a reacţionat, marţi, printr-un atac dur după ce Parchetul General a anunţat trimiterea sa în judecată: ”Ca să mai mute atenţia de la <> PNL-USR-UDMR , argaţii domnului Iohannis de la Parchetul General au decis să mă trimită în judecată pentru un inventat abuz în serviciu”.

Calin Popescu TariceanuFoto: Arhiva personala

Tăriceanu a fost trimis în judecată marți de către Parchetul General, fiind acuzat că, în calitatea pe care o avea de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersurile pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică. În acest dosar, senatorul Cristian Marciu a fost trimis în judecată pentru uzurpare de calităţi oficiale.

Fostul președinte al Senatului susține că este nevinovat pentru că Regulamentul Senatului prevede că pentru încetarea mandatului unui senator, la solicitarea ANI, este necesar un raport al Comisiei Juridice, care să fie înaintat Biroului Permanent al Senatului, ce decide punerea pe ordinea de zi a plenului, iar până la demisia sa din funcţia de preşedinte al Senatului Comisia Juridică nu a venit cu acest raport în Biroul Permanent.

Tăriceanu acuză "refacerea <> pusă la cale de mai multe luni de către ministrul Justiţiei cu larga colaborare a preşedintelui ţării": "Dacă nu am avea memoria prea scurtă ne-am aminti ce înseamnă asta: judecarea după informaţii şi nu după probe. Înseamnă că judecătorii vor primi într-un plic închis informaţii la care nu au acces nici inculpaţii şi nici apărătorii lor, şi mai înseamnă că nu o să mai fie nicio şansă ca să câştigăm <> un proces! Înseamnă încălcarea tuturor drepturilor şi libertăţilor noastre şi reîntoarcerea la o justiţie politică dirijată de păpuşari invizibili! Astăzi CSM a respins acest proiect de lege, dar el este în continuare pe ordinea de zi a Senatului, care este camera decizională”.

Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, iar Cristian Marciu, pentru uzurpare de calități oficiale.

Conform Parchetului General, primul inculpat (n.r. - senatorul Cristian Marciu) se afla în incompatibilitate cu funcția de senator, având interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă și irevocabilă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Din 11 decembrie 2016 și până acum, el a folosit fără drept calitatea oficială de senator în actuala legislatură, spun procurorii. În această calitate, a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări.

În ceea ce îl privește pe Tăriceanu, procurorii spun că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, când era președinte al Senatului, nu a făcut demersuri pentru a constata încetarea mandatului de senator al lui Marciu. Astfel, Tăriceanu nu a supus la vot în plenul Senatului adoptarea unei hotărâri de vacantare a locului de senator al lui Marciu, cauzând "vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare".

Tăriceanu este acuzat că l-a ajutat pe Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Rechizitoriul și dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție.