Primarul ales al Timişoarei, Dominic Fritz, le dă liberalilor termen până luni să se hotărască dacă vor alianță cu USR-PLUS pentru o majoritate în Consiliul Local și Consiliul Județean, prin semnarea unui parteneriat administrativ, el spunând că în caz contrar va fi "nevoit" să găsească "alte soluţii". Președintele ales al CJ Timiș, Alin Nica, lider al filialei PNL, a reacționat pe Facebook, spunând că îl "întristează" să vadă "cum frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce beneficii Timișoarei și întregului județ".

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim că, după trei zile de negocieri PNL - USR-PLUS pentru o alianță la nivel local pentru Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara, echipa primarului ales al Timișoarei, Dominic Fritz, a fost anunțată de către liberali că nu vor mai încheia acordul de colaborare. Cu 5 minute înainte de conferința de presă programată pentru a anunța încheierea acestei alianțe.

Acum, Fritz le dă liberalilor termen până luni să ia o decizie.

  • "Eu am spus că până luni seară o să vreau să știu foarte clar dacă PNL, sub conducerea lui Alin Nica, vrea să facă o majoritate cu noi. După luni seară, dacă nu vor, o să trebuiască să analizez alte opțiuni, ceea ce nu aș vrea. Eu chiar aș fi curios ce alte opțiuni are domnul Nica, cu cine ar putea să facă altă majoritate. Îmi dă multe semne de întrebare despre buna-credință a acestor negocieri.
  • Eu sunt încă încrezător că putem ajunge la o concluzie și eu încă nu vreau să mă gândesc la alte opțiuni. În momentul ăsta e în mâinile domnului Nica dacă vrea ca PSD sau Pro România să facă parte din guvernare. O să încep să vorbesc cu toți cei votați de timișoreni, inclusiv cu cei din PSD și Pro România. O să analizez situația luni seara. Dar cel care ține cheia dacă PSD sau Pro România vin la guvernare e Alin Nica”, a explicat Fritz.

El spune că nu va participa la nicio altă întâlnire cu PNL decât aceea pentru semnarea protocolului stabilit.

  • "Mă întâlnesc doar dacă am o siguranță că pe baza celor discutate PNL vrea să facă ceva pentru Timișoara și timișoreni. (…) Sunt forțe care preferă să funcționeze lucrurile așa cum au funcționat dintotdeauna”, a adăugat Fritz, într-o intervenție video postată pe Facebook, în care a relatat în detaliu cum au decurs negocierile cu liberalii, care s-au răzgândit cu 5 minute înainte de conferința de presă în care urma să fie anunțată alianța locală.

Liderul PNL Timiș: Mă întristează să văd cum frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare

Președintele ales al CJ Timiș, Alin Nica, lider al filialei PNL, a reacționat pe Facebook, spunând că îl "întristează" să vadă "cum frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce beneficii Timișoarei și întregului județ".

  • "Mă întristează să văd cum frustrarea şi imaturitatea politică minează o relaţie de colaborare care ar putea aduce beneficii Timişoarei şi întregului judeţ. Deşi sunt conştient că majoritatea partenerilor de discuţii de la USR PLUS sunt lipsiţi de experienţă în administraţie publică, mărturisesc că a fost o surpriză neplăcută pentru mine să observ că partenerii noştri au abandonat negocierile când am cerut să amânăm cu o săptămână discuţia despre funcţii.
  • Am considerat că este mai important să semnăm azi protocolul legat de programul comun de guvernare locală, care nu conţinea nicio prevedere legată de funcţii. Am fost refuzat. Reacţia lui Dominic Fritz a fost de părăsire a negocierilor şi de acordare a unui ultimatum. Îl apreciez pe Dominic şi presupun că are această abordare, care nu îl caracterizează, sub presiunea colegilor care doresc urgentarea unui protocol de colaborare, astfel încât să obţină cu orice preţ numirile dorite", afirmă Alin Nica.

El susține că "împărţirea funcţiilor, numirea urgentă a unor membri, aşa cum îşi doreşte" USR-PLUS, "nu este principalul obiectiv" al PNL.

Nica admite că este nevoie de o majoritate atât în Consiliul Local Timişoara, cât şi în Consiliul Judeţean Timiş, dar spune că aceasta trebuie să fie una "funcţională bazată pe cooperare, înţelegere, lipsa ameninţărilor, a atacurilor politice lipsite de bază reală şi, mai ales, fără ultimatumuri".