Liderul PNL, Ludovic Orban, îi acuză pe parlamentarii USR că ar fi votat pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, spunând că parlamentarii PNL sunt singurii care au votat pentru Augustin Zegrean. "După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate", a spus Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca Iordache să fi fost ales și cu voturile USR. Partidul lui Dan Barna respinge însă acuzațiile și, prin vocea deputatului Cătălin Drulă, acuză PNL de "blat eșuat cu PSD".

Florin IordacheFoto: AGERPRES

"PNL a avut candidat pe domnul Zegrean și toate voturile pentru Augustin Zegrean sunt voturile PNL", a afirmat Orban, miercuri dimineață.

Întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca Iordache să fi fost ales și cu voturile USR. Orban a răspuns: "După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile lui Iordache și la voturile candidatul USR pentru vicepreședintele Consiliului Legislativ, asta e concluzia care se poate trage (...) Singurii parlamentari care au votat cu Zegrean sunt parlamentarii PNL".

Ludovic Orban a mai spus că ceea ce s-a întâmplat marți în Parlament arată o dată în plus că majoritataea PSD trebuie să plece acasă: "Să pui în fruntea Consiliului Legislativ pe violatorul justiției independente din România eu nu pot să înțeleg. (...) E sfidător la adresa României alegerea acestei slugi a lui Dragnea, care a răspuns la toate comenzile absurde".

USR acuză PNL de blat eșuat cu PSD

Deputatul USR Cătălin Drulă a comentat la Digi 24 acuzațiile premierului, susținând că acestea sunt o minciună ordinară și acuzând PNL de blat eșuat cu PSD.

"Cel puțin 20 de peneliști au votat cu Iordache în loc să voteze cu Zegrean Este matematică”, a adăugat deputatul USR într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Drulă a reacționat și printr-un mesaj pe Facebook, în condițiile în care acuzațiile la adresa USR au început să apară de marți seară.

El spune că acuzațiile că formațiunea sa ar fi votat pentru numirea lui Florin Iordache la șefia Coniliului Legislativ sunt ”ridicole” și că ”USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la șefia unei scări de bloc”. El spune că reprezentanții partidului său au votat cu Augustin Zegrean și cu George Dircă (USR) pentru șefia Secției de evidență a legislației.

Cu câte voturi a fost ales Iordache la șefia Consiliului Legislativ

Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales marți președinte al Consiliului Legislativ, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.

Pentru Florin Iordache au fost 185 de voturi "pentru” şi 42 de voturi "împotrivă”, Ionuţ Duli Mazâlu, a avut două voturi "pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi "pentru” şi 187 de voturi "contra”. Votul a fost secret.

Potrivit listei de vot, la ședința au fost 36 de parlamentari PNL, 21 de la USR, 5 de la UDMR, 4 de la minorități, 2 de la PMP, iar restul de la PSD și ProRomânia.

Cine este Florin Iordache

Controversatul Florin Iordache - deputat din anul 2000 - a fost ministru al Justiției și artizanul celebrei Ordonanțe 13 adoptate de Guvernul Grindeanu la miez de noapte și care modifica legile justiției în favoarea lui Liviu Dragnea.

Ordonanța 13 a scos românii în stradă în ianuarie 2017 și a determinat înlocuirea acestuia din fruntea ministerului. În Parlament, Iordache a continuat asaltul asupra legilor justiției, la cererea lui Dragnea.

Candidatura lui Iordache pentru un nou post de deputat a fost blocată de organizația PSD Olt din care face parte. De precizat este că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, nu a dorit să-l susțină. De altfel conducerea PSD dorește să-l retragă pe acesta din prim planul politicii și i-ar fi oferit posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Rolul Consiliului Legialtiv

Consiliul Legislativ are ca atribuții vizarea proiectelor de lege depuse în Parlament înainte ca acestea să intre în dezbaterea parlamentarilor.

De precizat este că șefii instituției nu au un mandat limitat, mai exact ei pot rămâne în funcție cât doresc pentru că în lege nu este prevăzută nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.

Parlamentul trebuie să numească un nou președinte al Consiliului Legislativ după Dragoş Iliescu, fostul preşedinte al instituţiei, în vârstă de 77 de ani s-a pensionat în urmă cu două săptămâni.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au prelungit de două ori până acum termenul pentru depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ pentru că nu a fost depusă nicio candidatură.

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, spune că cei care minimizează importanța avizelor date de Consiliul Legislativ greșesc, iar Florin Iordache, noul șef al instituției, ”poate pune în dificultate sau chiar poate bloca activitatea oricărui guvern și Parlament”.