Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic intră vineri în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului. Președintele interimar al camerei superioare, Robert Cazanciuc a anunțat că a convocat o sesiune extraordinară iar votul final pe proiect este posibil să se dea sâmbătă.

Ședință SenatFoto: Hotnews

Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a declarat vineri că proiectul Guvernului referitor la carantină şi izolare va fi dezbătut de Comisia juridică „atât timp cât va fi nevoie”. Cazanciuc a spus că este necesar şi un aviz al CSM, dat fiindcă este vorba şi despre proceduri judiciare. El a precizat că începând de sâmbătă va fi convocat plenul Senatului.

"Cu puţin timp în urmă, am încheiat Biroul permanent. Comisiile au termen azi până la ora 14.00 pentru aviz. Comisia juridică se va reuni la ora 14.00. Prin decizie am stabilit organizarea plenului Senatului, începând de mâine, în fiecare zi, de la ora 12.00, până pe 15 inclusiv", a declarat Robert Cazanciuc.

Legea carantinării a fost dezbătută în regim de urgență de către deputați si adoptată în consens. Singurii care s-au opus au fost deputații PRO România.

Principalele prevederi ale legii carantinării adoptate in Comsia Juridică:

  • izolarea poate fi obligatorie pentru bolnavi daca medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Izolarea se va face în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimptomatici.
  • Art 5, alin 3 În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
  • Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor/ Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Carantina poate fi la domiciliu sau în spații destinate acestui lucru.
  • Cei care părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia.
  • Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ și va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății. Nu pot fi carantinate bunurile de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătății.
  • Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienți în scris.
  • Conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul de detașare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ.
  • Prin hotărâre a Guvernului se stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu, sau în unități sanitare, precum și lista unităților sanitare de bază, în care se tratează. Măsurile de izolare se aplică pentru persoanele bolnave, cu semne şi simptome sugestive sau purtătoare ale agentului patogen.

Senatul este forul decizional în acest caz. După ce va fi adoptată de către senatori, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.