Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu există argumente suficiente și informații convingătoare pentru prelungirea stării de alertă cu o lună. "Doar așa, pentru ochi frumoși și inițiative necunoscute, nu ai cum să dai un vot pentru Guvern”, a afirmat Kelemen.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul UDMR a declarat marți pentru Mediafax că Guvernul lasă impresia că dorește prelungirea stării de alertă doar pentru a guverna singur, pentru a lua decizii fără niciun control al Parlamentului, și nu pentru a ține cont de necesitățile reale din societate.

El a susținut că a observat în ultima perioadă cum Guvernul "a manipulat" date privind rata îmbolnăvirilor cu COVID-19, fiind zile în care erau testate mai multe persoane, iar astfel a crescut numărul de cazuri.

"Nu am văzut argumente pentru prelungirea stării de alertă, dincolo de o chestiune politică, legată de faptul că așa dorește Iohannis sau Orban. Nu este convingător ceea ce am auzit. Noi nu știm care sunt argumentele Guvernului. Dacă vrei susținere trebuie să discuți. Altfel, doar așa pentru ochi frumoși și inițiative necunoscute, nu ai cum să dai un vot pentru Guvern. Văd că Guvernul mai mult doarme decât muncește”, a spus Kelemen.

El consideră că oamenii sunt supărați, epuizați, nervoși și așteaptă mult mai mult de la Guvern, dar și explicații pentru deciziile care au fost luate.

"Trebuie să păstrăm prudența, să ținem cont de faptul că nu a trecut epidemia, că mai există virusul, dar Guvernul ar trebui să se concentreze asupra focarelor izolate, și nu să trateze toată țara la fel. Vorbim de economie, de locuri de muncă, ar trebui să facem un pas înainte și fără stare de alertă”, a mai spus Kelemen Hunor.

UDMR urmează să stabilească la începutul săptămânii viitoare, într-o ședință a grupurilor parlamentare comune ale Uniunii, dacă va vota sau nu pentru prelungirea stării de alertă.

Starea de alertă ar trebui prelungită și după 15 iunie, dată de la care însă vor fi posibile noi măsuri de relaxare, între care redeschiderea mall-urilor, fără restaurante și locuri de joacă, și a after-school-urilor, creșelor și grădinițelor private, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis. Prelungirea stării de alertă trebuie votată de Parlament, iar PSD, ALDE și Pro România au anunțat că vor vota împotrivă. În aceste condiții, șeful statului a făcut un apel către parlamentari să fie responsabili, spunând că numai astfel autoritățile vor putea controla extinderea epidemiei de coronavirus.