Prim-vicepreşedintele PNL, vicepremierul Raluca Turcan, a declarat că se aşteaptă la boicotarea alegerilor anticipate din partea PSD şi că luni este posibil să nu se creeze cvorumul necesar în Parlament pentru a respinge Guvernul Orban II, transmite Agerpres.

Raluca TurcanFoto: Guvernul Romaniei

"Din partea PSD ne aşteptăm la blocaje, şicane şi lipsă de responsabilitate în faţa aşteptărilor românilor. E foarte posibil ca luni, ca într-un joc politic intern al PSD-ului, să nu se creeze cvorumul pentru a putea respinge în plenul Parlamentului Guvernul Orban şi a face primul pas spre alegeri anticipate. Lucrul acesta este generat exclusiv de către calculele politicianiste ale PSD-ului, care doreşte să prelungească această stare de nemulţumire a românilor, pentru faptul că la nivel de întreg Parlament nu se poate crea responsabilitatea necesară ajungerii la alegerile anticipate", a spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Potrivit sursei citate, PSD-ul ar trebui să spună ce soluţie are în situaţia actuală politică.

"În momentul în care un partid precum PSD-ul a respins alegerea primarilor în două tururi, pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, a demis Guvernul, are obligaţia să arate prin vot şi prezenţă în Parlament ce soluţie pune pe masă românilor. Neprezentarea la Parlament, eschiva la votul din Parlament, practic nu are nicio legătură cu ceea ce aşteaptă oamenii de la parlamentari, şi anume să se ducă la Parlament şi să muncească. (...) A boicota deliberat un demers atât de aşteptat, în calea alegerilor anticipate, denotă o lipsă se responsabilitate clară din partea PSD", a arătat Raluca Turcan.

Premierul Ludovic Orban a precizat, joi, referitor la faptul că PSD vrea să boicoteze votul pentru învestirea Guvernului Orban II, că social-democrații vor fi „exclusiv responsabili” pentru întrunirea cvorumului în Parlament.

”Vom vedea ce va fi. Dacă nu se adună cvorum este vina PSD, pentru că PSD deține 42% din Parlament și înseamnă că boicotează o procedură constituțională. Ca atare, responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum va fi exclusiv responsabilitatea PSD”, a declarat Orban.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat oficial miercuri seară, după CEX, că formațiunea va boicota învestirea Guvernului Orban II programată pe 24 februarie prin neprezentarea parlamentarilor PSD la ședință. La nivel oficial, Ciolacu invocă hotărârea judecătorilor CCR, care trebuie să se pronunțe luni pe sesizarea PSD conform căreia propunerea din nou a lui Ludovic Orban ar fi fost făcută neconstituțional.