​Ludovic Orban a anunțat că noul Guvern trebuie învestit cât mai repede deoarece Comisia Europeană a cerut României să trimită cât mai curând o propunere pentru funcția de comisar UE.

Iohannis si OrbanFoto: AGERPRES

Liderul PNL a precizat că imediat după învestire, Executivul va propune un candidat care va fi audiat în Parlament.

„Așa spune legea. Am spus foarte limpede, odată cu instalarea Guvernului, una dintre primele decizii pe care le vom lua va fi propunerea unui candidat la comisar european, vom solicita audierea cât mai rapidă a candidatului, vom trimite propunerea către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și, în mod evident, vom susține această candidatură și vom propune un candidat care să treacă fără probleme de Parlament, care să nu aibă nicio problemă de integritate, de profesionalism și care să fie apreciat la nivel european”, a afirmat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Întrebat dacă va propune o femeie sau un bărbat pentru această poziție, Ludovic Orban a răspuns: „În momentul în care voi fi în situația de a putea prezenta o propunere, în mod evident că mă voi consulta cu președintele României și evident, ne vom consulta cu președintele Comisiei Europene și vom vedea exact ce exigențe se solicită candidatului român”.

România este ultima din cele trei țări care trebuiau să facă noi propuneri de comisari. Potrivit unor surse europene, Ursula von der Leyen și-a exprimat dorința de a primi propunerea din partea României cel târziu săptămâna viitoare pentru a putea discuta. Acesta este și unul dintre motivele pentru care PNL și Klaus Iohannis vor un vot cât mai rapid în Parlament pentru noul Guvern. Ludovic Orban vrea să-l nominalizeze pentru portofoliul de comisar pe europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, chiar dacă în acest mod nu s-ar mai respecta paritatea de gen. Sursele citate spun însă că nu i se poate reproșa României așa ceva, iar Ursula von der Leyen și-a respectat promisiunea în momentul în care a făcut propunerea inițială privind componența Comisiei. Astfel că nu ar trebui să fie o problemă cu nominalizarea lui Mureșan. Pe lista scurtă a PNL mai este și eurodeputata Adina Vălean.

Ungaria şi Franţa au desemnat deja alte persoane după respingerea candidaţilor de către Parlamentul European.