Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că se află în contact cu 'diferiţi actori români', apreciind că 'este timpul ca ei să prezinte un candidat' la un post în viitorul executiv european, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

'Singurul candidat care lipseşte este cel din România, aşadar sper că în zilele următoare vor putea prezenta un candidat', le-a declarat Ursula von der Leyen reporterilor, după discuţiile purtate la Helsinki cu prim-ministrul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Referitor la noul candidat propus de Franţa, Thierry Breton, pentru influentul portofoliu al pieţei interne, preşedinta aleasă a Comisiei a declarat că îl va invita pe acesta 'cât mai curând posibil (...) pentru un interviu oficial pentru a aprofunda care îmi sunt aşteptările'.

Von der Leyen a mai notat că, deşi Parlamentul European a respins trei candidaţi, printre care două femei, viitoarea Comisie va dispune de 'cea mai mare proporţie de femei avută vreodată' de un executiv al UE.

Franța l-a propus pe directorul executiv al companiei de tehnologie Thierry Breton drept candidat pentru postul de comisar pentru politică industrială, a anunțat joi președintele Emmanuel Macron, la două săptămâni după ce parlamentarii europeni au respins prima variantă înaintată de Paris, Sylvie Goulard.

De remarcat că noua propunere a Franței este un bărbat, în condițiile în care Ursula von der Leyen vrea paritate în Comisia Europeană. Voci din PPE afirmă însă că, din moment ce Franța a propus acum un bărbat, față de propunerea inițială, o femeie, și România ar putea face același lucru.