[P] Klaus Iohannis: Industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record/ Sprijinirea sectorului IT ar trebui să fie pe agenda oricărui Guvern
”Pentru următorii ani, consider că sprijinirea dezvoltării sectorului digital ar trebui să se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricărui guvern – care sper că va veni după săptămâna viitoare”, a spus Klaus Iohannis. ”Predictibilitatea este cuvântul de ordine al oricărei guvernări responsabile. Dar, cum am văzut în ultimii ani, din păcate, orice numai predictibilitate nu am avut. Nu am să insist acum asupra degringoladei generate de PSD în sectoare esențiale ale economiei naționale și nici asupra incapacității acestui partid de a înțelege că administrația trebuie să sprijine mediul de afaceri, nu să îi distrugă speranța și perspectivele”, a afirmat Klaus Iohannis.
”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record. Avem un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.
”Sectorul IT&C trebuie să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață. Recunoaștem cu toții nevoia de multiplicare a eforturilor în domeniul infrastructurii digitale și a unui mediu de afaceri favorabil investițiilor în creativitate, inovare și tehnologie”, a explicat președintele Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului „GoTech World”.
Președintele Iohannis a încercat să creioneze ce ar trebui să facă guvernanții pentru sectorul IT și a remarcat dezvoltarea industriei IT din ultimii ani, recunoscând meritele antreprenorilor din domeniu.
”Am fost și voi rămâne și în continuare un promotor al unei economii de piață autentice și al unei guvernări responsabile. De la an la an, inițiativele orientate spre digitalizare în economia și în societatea românească devin tot mai numeroase și mai consistente, iar această reușită vă aparține dumneavoastră, și dumneavoastră, și tuturor celor din sector. Sunt convins că aceste evoluții își vor intensifica presiunea pentru modernizarea României, iar statul trebuie să încurajeze și să susțină, prin cadrul legislativ, acest proces de modernizare”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Implicarea președintelui
”Inteligența artificială, automatizarea, tehnologiile 3D și altele asemenea au deschis noi perspective în industrie, transporturi, energie, agricultură, dar și în administrație și în sfera serviciilor publice. Competențele viitorului evoluează încet, dar sigur, de la abordări teoretice la inițiative foarte concrete. Astfel ajungem la o calitate a vieții mai bună, la afaceri prospere, profitabile, și la o dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.
În cadrul evenimentului „GoTech World”, peste 10.000 de profesioniști sunt așteptați să descopere cele mai inovatoare soluții IT & digitale pentru nevoile de business ale oricărei companii și să întâlnească 128 de speakeri locali și internaționali de renume care vor oferi insight-uri relevante și aplicabile. În zona expozițională de 7200 mp, peste 140 de companii locale și multinaționale vor prezenta un mix unic de soluții IT, business software, cloud sau securitatea informației.
Nu este singura implicarea a președintelui Klaus Iohannis în sprijinirea industriei IT.
Pe data de 8 octombrie va avea loc evenimentul de lansare a ”România Tech Nation”, o inițiativă menită să impulsioneze transformarea României prin tehnologie. România Tech Nation este o inițiativă a Consiliului Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) și BCR, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis. România Tech Nation este un proiect multi-anual cu evenimente care vor aduce la un loc ecosistemul antreprenorial, cel de educație antreprenorială și politicile publice, având obiective tactice anuale, respectiv strategice în 5 și 10 ani.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
De aia nu merg sistemul cardului de sanatare, sistemul ANAF, sistemul de localizare pentru 112, sistemul administratiilor publice.
Cine imi da unlike, sa-mi dea un exemplu unde merge ceva.
in fine frumos mesaj, dar cu orban care vrea impozitarea ITstilor ce facem?!
Restul de IT-iști, 95%, nu știu sa scrie o line de cod. Sunt trecuți fraudulos ca IT-iști.
specia aia de oameni "speciali" care e privita cu dispret pentru ca tot timpul invata si se dezvolta, specia aia care este urata pentru ca primeste salariul pe care il merita,
............ suntem scutiti de marea majoritatea prostiilor si oamenilor care fura si se ascund in spatele minciunilor.
Adevarate multumiri celor care ne fac/privesc/iubesc ca pe o categorie "speciala"
Bre - NU SE POATE!
Daca functioneaza bine merci piata cu salariile angajatilor din IT de ce trebe sa mai intervina statul in aceasta poveste???
Basca ca io cred ca trebe taiate si scutirile de impozit de care se bucura IT-istii nu pentru ca au ei salarii mai mari si sunt mai basorani ci pentru simplul motiv ca este firesc si normal intr-o societate sa fie impozite echilibrate.
Ceea ce ii mai recomandam Presedintelui JK era sa mearga BACK TO SCHOOL unde sa invete cam despre ceea ce este vorba in privinta economiei de piata - care atunci cand exista este libera si functionala - si care nu are nevoie de favoruri pentru simplul motiv ca traieste si se dezvolta bine merci in conditii de libertate. Orice interventie a statului nu face decat sa deteriorieze echilibrile si sa distorsioneze piata si sa ceara ulterior alte si alte interventii .
Ceea ce face acum KJ este exact ceea ce economistii spun clar de multa vreme - orice interventie cheama la o alta interventie - si von Mises spunea ca acestea duc, in mod clar si de neadmis ca este altfel - catre socialism/comunism.
Nu trebuie sa ne rusinam cand trimitem sau cand mergem BACK TO SCHOOL si dadeam un exemplu din carte ANTIFRAGILE - Taleb in care autorul marturiseste cat de greu intelege lumea conceptul de ANTIFRAGILE si cum lumea buna, a se citi telectuali si telingenti, dupa ce isi termina prezentarile sau prelegerile continua sa puna intrebari care denota faptul ca nu au priceput conceputul de ANTIFRAGILE.
Domnule JK cred sincer ca este nevoie de liberalism si nu interventii - si ma bucur enorm ca sectorul IT merge atat de bine si are contributii insemnate dar din pacate nu mai bin multi dupa acestia pentru simplul fapt ca pregatirea din scoli este extrem de slaba si tinerii nu isi mai doresc sa urmeze domenii bazate pe STEM...
So BACK TO SCHOOL and follow Taleb - ANTIFRAGILE!
Cineva scrie ca un IT-ist are 12.000 lei brut si ca, de ce nu poate trai cu 7800 net. Pai NET-ul IT-istului in acea situatie e in jur de 8000 lei (mare diferenta! )
In schimb se platesc contributii enorme la sanatate si la pensii. Adica din banii platiti la P1 si la sanatate se sustin ft multi oameni. La 12.000 de lei brut un IT-ist plateste in jur de 4000 de lei P1 si sanatate.
Adunand aici faptul ca acesti oameni sunt cei care pot cel mai usor sa treaca pe micro-intreprinderi/PFA-uri sau sa plece din tara, cum e mai bine ? 4000 de lei din salariu pentru sanatate si pensii sau deloc?
Ce ma mai enerveaza e ca sunt si cei care sustin egalitate la plata taxelor, dar nu sustin renuntarea la pensii speciale.
A, si daca promovam egalitatea, atunci hai sa platim suma egala la sanatate. Pentru ca, practic, riscurile la sanatate sunt aceleasi pentru orice om. IT-istii nu merg mai des la doctor decat orice alta breasla profesionala. Atunci daca e asigurare, atunci sa platim toti la fel: un 1000 de lei pe luna sa spunem (ca IT-istul la 12000 brut plateste 3000).
Ca rezumat. Daca suntem etici si corecti si IT-istii trebuie sa plateasca taxe in numele corectitudinii, atunci sa fie si asigurarea de sanatate o asigurarea in adevaratul sens al cuvantului si sa nu fie procentaj din salariul brut.
Asta, apropo de declaratiile domnului Orban...
PS: Eu nu sunt programator ci retelist. Acum te intreb si eu: daca un programator scrie cod pentru a crea un program, iar eu scriu cod pentru a programa sa zicem un router, ce anume e mai greu din ce face el decat din ce fac eu? Adica eu nu gandesc cand scriu un RouteMap sau nu aplic un algoritm? Munca mea nu merge sau implica mai putine riscuri de a nu functiona?!?
PS: Oricum nu sunt in Romania si oricum platesc impozit. De ce? Pentru ca asa e FIRESC.