Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat miercuri că invită, după alegerile din 26 mai, toate partidele politice pentru a discuta și stabili o agendă comună în noua legislatură a Parlamentului European. Liderul ALDE propune și un acord de colaborare la care să se angajeze toate formațiunile politice.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

„Dragi colegi, vă invit, după alegerile pentru Parlamentul European, să ne așezăm la masă pentru a stabili un mod de cooperare în comisiile şi plenul Parlamentului European. Vă invit să învățăm din greșelile trecutului și să încetăm să ne mai exportăm neînțelegerile și conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg", propune Tăriceanu.

Liderul ALDE vrea ca toate partidele să se angajeze într-un proiect comun și astfel toţi deputaţii europeni aleşi în România, indiferent de familia lor politică, să se reunească periodic pentru a identifica temele relevante pentru economia şi societatea românească în vederea adoptării unei poziţii comune la votul în comisii sau în plen.

Tăriceanu propune ca priorități: „admiterea României în spațiul Schengen; ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare; creșterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate; refuzul condiţionării alocării fondurilor structurale în următorul exerciţiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv şi interesat, condiţionare ce nu corespunde literei şi spiritului tratatelor; obținerea pentru fermierii români de subvenții egale cu cei din țările vestice; blocarea tuturor iniţiativelor de tip protecţionist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor şi lucrătorilor români la piaţa unică europeană”.

Victor Ponta este primul lider de partid care a salutat ințiativa lui Tăriceanu. "Europarlamentarii ProRomania vor participa fara ezitare la orice format transpartinic care sa sustina proiectele nationale la nivel european", a anunțat Ponta pe pagina sa de Facebook.

"După 27 Mai România are nevoie de un efort conjugat pentru a-și reface prestigiul în Europa, a-și recâștiga aliații și partenerii puternici pierduți în ultima perioadă, a se promova ca un membru serios, stabil și predictibil al Uniunii Europene, a lupta împotriva forțelor antieuropene care promovează populismul, șovinismul, discriminarea și ideile iliberale în țările lor", scrie Ponta pe Facebook.