Reacția PSD la declarația celor 12 ambasade occidentale: Teodor Meleșcanu și Ana Birchall să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 aprilie 2019, 20:35 Actualitate | Politic


Ana Birchall
Foto: Arhiva personala
PSD consideră că declarația a 12 state occidentale care cer Guvernului să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept „încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena” dar cere, în același timp, miniștrilor Teodor Meleșcanu și Ana Birchall „să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis”.

„Încurajăm (...) Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis, fundamentat pe informații și evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri și aliați”, se arată într-un comunicat difuzat miercuri seara de PSD, după publicarea declarației ambasadelor occidentale.

PSD afirmă că a luat notă „cu surprindere” de scrisoarea deschisă a 12 ambasade occidentale, între care Austria, Germania, SUA, Franța, în care se cere Guvernului să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și apreciază că documentul „încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena”, deoarece potrivit „comunicarea oficială a ambasadelor (...) se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituții de stat cu competențe în materie, și nu prin intermediul unor mesaje date publicității”.

Potrivit comunicatului citat, această scrisoare deschisă reprezintă „o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament” și care are „o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică” alături de „o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței, inclusiv în efortul internațional de garantare a securității internaționale și de combatere a terorismului”.

„Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menționate nu excelează”, acuză PSD, fără a preciza la ce state se referă.

Ambasadele a 12 state au cerut Guvernului de la București, într-o declarație comună, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției. Statele semnatare, între care Austria, Canada, Franţa, Germania, SUA, se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost "zdruncinat de modificări imprevizibile ce nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție". Acestea mai spun că ordonanțele de urgență pregătite pot avea un impact negativ asupra independenței justiției, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în Guvernul României.

Declarația comună este semnată de ambasadele statelor Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.

Iată mai jos comunicatul PSD:

„Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la București, prin care își exprimă îngrijorarea pe tema situației justiției din România.

Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar și din punctul de vedere al unui fost ministru al afacerilor externe al României, consideră că se impun următoarele precizări:

- Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obținerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituții de stat cu competențe în materie, și nu prin intermediul unor mesaje date publicității.

Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena. Reprezintă, în același timp, o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică și care are o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței, inclusiv în efortul internațional de garantare a securității internaționale și de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menționate nu excelează.

Totodată, această conduită contrazice practica corectă și respectuoasă față de Convenția de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă și pe care România o respectă scrupulos.

- Remarcăm încă o dată cu profund regret că în ultimii ani nu am înregistrat niciun fel de reacție publică din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, în numele principiului generos de combatere a corupției, de către persoane decidente din instituții din România din domeniul Judiciarului și respectiv Serviciului Român de Informații, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate încheiate de SRI și de instituții esențiale din Justiție, violării unor drepturi fundamentale ale omului în România, începând cu prezumția de nevinovăție și continuând cu dreptul la un proces echitabil etc. Această lipsă de reacție, aparent inexplicabilă, s-a înregistrat chiar și atunci când aceste violări grave ale regulilor de bază ale funcționării unei justiții corecte și independente în orice democrație au fost constatate atât de Curtea Constituțională a României, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de alte instanțe judecătorești teritoriale din țara noastră.

- Admitem, cu bună credință, că pot exista subiecte care necesită clarificări, dar toate acestea trebuie realizate în formulele legale din punctul de vedere al dreptului internațional, care trebuie respectate și pe teritoriul României așa cum sunt respectate și în alte state democratice, și nu prin intermediul unor corespondențe cu caracter public, care pot constitui subiect de speculații de natură politică sau de manipulare publică, mai ales într-un context național cu două competiții electorale importante în cursul acestui an în România.

- Încurajăm, în același timp, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis, fundamentat pe informații și evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri și aliați.

- Suntem convinși că există suficiente resurse de bună credință și profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Român, pentru a clarifica și pentru a găsi suficiente soluții care să asigure atât realizarea unor măsuri de reformă absolut necesare pentru garantarea independenței și imparțialității reale pentru Justiția română, inclusiv în esențialul domeniu de combatere a corupției, dar și confortul partenerilor României, cu amendamentul important al necesității evitării cel puțin pe viitor a aplicării unor duble standarde în relațiile dintre statele noastre.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31602 vizualizari

 • +21 (33 voturi)    
  Lolol (Miercuri, 3 aprilie 2019, 20:46)

  mitg [utilizator]

  Niste penibili pesedeii ca de obicei.
  Ana si Teodor n-au ce sa spuna, eventual bogdaproste ca nu ne dau afara din OMC/UE.
 • +21 (33 voturi)    
  PSD=FSN=PCR (Miercuri, 3 aprilie 2019, 20:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Grupare infractionala care si-a anexat tara prin CRIME ca sa o jefuiasca. O adunatură de hoti si complici, dupa cum bine se stie. Oricine ar protesta din Guvernul Hotiei Nationale nu poate fi tratat decât cu flit, pentru ca toate Europa stie că PSD= HOȚI
  • -1 (3 voturi)    
   Si inca ce crime (Joi, 4 aprilie 2019, 12:02)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   copii si femei iradiati, impuscati in cap cu multe zile si chiar ani dupa "eliberarea de odiosul dictator" - caruia ii suflasera in dos pana la eliberare…
   … si iata-i, cu minciuna la purtator.
 • +15 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 aprilie 2019, 21:15)

  [anonim]

 • +21 (27 voturi)    
  aș sugera.... (Miercuri, 3 aprilie 2019, 21:45)

  calinutz2009 [utilizator]

  ... să-i atace Birchall cu un neaoș "Good morning very much!"....
 • +18 (28 voturi)    
  Gud morning veri maci (Miercuri, 3 aprilie 2019, 21:54)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  S-a trezit si PSD sa dea lectii de morala...
 • +20 (28 voturi)    
  Nu-ș ce se întâmplă cu PSD-ul ăsta... (Miercuri, 3 aprilie 2019, 22:04)

  Observator roman [utilizator]

  ...că tot timpul e surprins de ceva!!
  Și probabil tot surprins va fi când v-a afla că acțiunile sale nu mai surprind pe nimeni!...
 • +16 (28 voturi)    
  proasta neamului romanesc (Miercuri, 3 aprilie 2019, 22:07)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  cu mainile in solduri ca o adevarata comunista de mucava: "ambasadarii nu fac agenda" ! Hmmm! Sa vezi tu bolshevica mica cand ambasadorii te-or lasa fara fonduri !
 • +8 (18 voturi)    
  Aluoooo....Aluoooo..Statzi la locurilii voastre (Miercuri, 3 aprilie 2019, 22:29)

  un domn [utilizator]

  Liv Jong Un- potentzialul Diktator al Romaniei se gandeshte la Fortaleza insa...la Targovishte Ajunge !
 • +12 (22 voturi)    
  Cam cate ambasade trebuiau sa ne critice ? (Miercuri, 3 aprilie 2019, 22:32)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Daca au deschis gura sa ne spuna ca NU E BINE CE FACEM 12 ambasade din 82, cam de la ce numar incolo Guvernul va zice " Da, mai, suntem de rasul lumii... Trebuie sa incetam !"
  • -3 (9 voturi)    
   Pitzi - smen mare ca fameleon mare (Miercuri, 3 aprilie 2019, 23:35)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Bai, Ritzi, ce sa zic?! Doar Pitzi de prim sinistra care citeste de pe hartii si se incrunta tovaraseste inspre ambasade.

   Ritzi, dar jupanul tau cu dureri de sale publice, ce face asta, ma, s-a intalnit sau nu, ma, cu omologii lui moroii?! Nuuuu?! Aoleu, ma, dar ce mai, asteapta, ma, asta, asteapta Star Trek de Fortaleza?
   • +1 (5 voturi)    
    Ai gresit adrisantu'... (Joi, 4 aprilie 2019, 7:43)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Clop

    Daca ala cu sciatica era "jupanul meu", eram plin de minusuri p-aici...

    Cred ca Dancila astepta cam 59 de ambasade sa-i zica sa lase Justitia in pace, ca sa accepte ca DA, A GRESIT...

    Doar 12 din 82 e cam putin, chit ca sunt cele mai reprezentative pentru UE.

    Probabil ca lipsesc Turcia si Rusia (ale carei jocuri le fac niste granguri din Romania), de aia se infoaie asa Dancila...
  • +3 (9 voturi)    
   Pentru asta mai trebuie (Miercuri, 3 aprilie 2019, 23:40)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   o singura ambasada: Putin.
   • +3 (11 voturi)    
    Cracanatului ii lipseste din vocabular (Joi, 4 aprilie 2019, 0:27)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Notiunea: Democratie
    In URSS este Teocratie
 • +12 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 aprilie 2019, 23:04)

  [anonim]

 • +9 (19 voturi)    
  Curtoazie pentru impostori. (Miercuri, 3 aprilie 2019, 23:50)

  Isobar [utilizator]

  „o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament" care ignora interesele poporului roman si care apara cu disperare
  "Impostorul Sef" de condamnarea cuvenita.
  Aplicand tactica strutului ,bagand capul in nisip Guvernul
  condus de "Impostorul Sef" repeta slogane bine cunoscute(minciuni) pe care numai sustinatorii (turma de oi)se prefac ca le inteleg.
  Ei vorbesc de statul roman pe care de fapt de multa vreme nu il reprezinta.
 • -4 (14 voturi)    
  guvernul nu e legitim (Joi, 4 aprilie 2019, 1:09)

  cromium [utilizator]

  Nou avem o problema fundamentala cu Constitutia Romaniei care nu ar trebui sa permita ca rezultatul unor alegeri la care a participat 40% din populatia Romaniei si al carei alesi au castigat cu practic 16% din populatia totala a tarii sa fie validat.Un guvern ales de 16% din populatia tarii este nelegitim in aproape orice tara de pe Terra.As declara Legea martiala.Armata ar trebui sa preia puterea si sa organizeze alegeri libere, dar sa oblige toata populatia sa mearga la vot sub amenintarea cu puscaria. Nu se poate sa permitem unor escroci sa conduca aceastra tara.
  • +5 (9 voturi)    
   Ai dreptate pe fond... (Joi, 4 aprilie 2019, 7:44)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui cromium

   Dar solutia e cam radicala. Mai bine convingi niste oameni sa voteze, decat sa-i fortezi sa mearga la urne...
   • 0 (0 voturi)    
    Stai sa vezi (Vineri, 5 aprilie 2019, 11:38)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    ce lagare radicale vor trage astia, ca sa-i iubim.
 • +3 (11 voturi)    
  BJ (Joi, 4 aprilie 2019, 1:44)

  europeanul2 [utilizator]

  BJ PSD!
 • +6 (12 voturi)    
  Multumim (Joi, 4 aprilie 2019, 8:12)

  Mircea11 [utilizator]

  Celor 12 state, va multumim !
 • +6 (10 voturi)    
  Aceiasi vesnica limba de lemn..... (Joi, 4 aprilie 2019, 8:26)

  cearly [utilizator]

  PSD alias PCR, folosesc aceiasi formula de dialog, fara forma si continut. Adica ne pacalesc tot timpul, vand doar un ambalaj, ceva de genul: afara vopsit gardul si inauntru leopardu''. Diferenta intre trecut si prezent este doar una, acum sunt mult mai multi ticalosi comunisti, au venit din urma odraslele bosorogilor PCR-isti, care nu au tata si nici mama, sunt precum hienele. Metodele pentru indobitocirea maselor, sunt aceleasi: dezinformare, manipulare, minciuna. Acesti ticalosi nu vor pleca prin metode democratice, sunt la putere si vor falsifica voturile la referendum, alegerile pentru președinție, parlamentare. Din pacate, va fi nevoie de o revolta nationala, de o revolutie. Sper din suflet sa ne adunam cat mai multi, altfel suntem pierduti ca natie.
 • +4 (8 voturi)    
  totul pentru furt (Joi, 4 aprilie 2019, 8:39)

  liviu_ [utilizator]

  daca erati 10% la fel de hotarati sa ajutati tara asta pe cat sunteti de hotarati distrugeti justitia si sa furati, acum tara asta era departe.... minim 1k km de autostreada, majoritatea oraseloc cu sosele de centura, economia pe la nivelul portugaliei (pe bune nu cu piburi masluite) etc etc
 • +2 (6 voturi)    
  cu surprindere pe dracu (Joi, 4 aprilie 2019, 8:46)

  averageJoe [utilizator]

  stie partidul gunoi ca toata lumea ii arata cu degetul si ei pozeaza in neprihaniti. Eu doar un alt capitol din bataia de joc la adresa romanilor.. nimic nou. Din pacate, atata timp cat vor fura suficiente voturi si restul tarii va sta pasiva atunci cand conteaza, la alegeri, nu se vor schimba prea multe. Romanu nu intelege pana nu ajunge la spital, ori de boala ori violat sau batut pe strada. Asta e rezultatul muncii PSD.
 • -2 (8 voturi)    
  ambasadori (Joi, 4 aprilie 2019, 9:06)

  Cris1305 [utilizator]

  Comentarii puerile pe acest site...Comentarii de max 10 clase de seral/FF ca pregatire profesionala! Comentarii de ANTIpatrioti! Mai analfabetilor, unde ati vazut voi ca intr-o tara suverana niste ambasadori locali, de obicei scursuri din tarile lor, sa atentioeneze guvernul tarii gazda? Chiar suntem o colonie?? Melescanu este in pragul senilitatii, il cunosc personal...Ia hai ca MAE , prin ambasadorii nostri in tarile de mai sus, sa inceapa sa dea sfaturi statului gazda, de la SUA la Germania, etc! Pai a doua zi sunt expulzati, declarati persona non grata! Mai comentatori romani inculti, ia mergeti voi in Franta, alaturati-va hastagistilor de acolo!
  • 0 (6 voturi)    
   comentariile (Joi, 4 aprilie 2019, 12:01)

   vizirul [utilizator] i-a raspuns lui Cris1305

   pe care la incriminezi cu manie proletara sunt ale unor oameni adusi la exasperare de "colonizarea" acestei tari de o babda de borfasi,analfabeti si incompetenti, acestia fiind adevaratii antipatrioti. Iar limbajul tau suburban si insultatir la adresa ambasadorilor dar si a comentatorilor de la noi denota nivelul tau de educatie lacunar si insuficient.
 • -4 (8 voturi)    
  ambasade, ambasade ambasade,..... (Joi, 4 aprilie 2019, 9:54)

  vodatepes [utilizator]

  Filanda prietena noastra care s-a oferit sa ne ajute in decembrie 2018. Acum putem oi sa o ajutam ca nu are guvern. Germania care face contracte grase cu Rusia incalcand embargoul economic al UE impotriva Rusei, Suedia care are cel mai mare numar de violuri din Europa si care are un membru in comitetul de decernare a premilor Nobel un cetatean judecat pentru viol, Franta care e atat democratie incat cetateni de 3 luni tot ies in strada strigandu-si fericirea,Austria care a taiat din bani copiilor romani dar si padurile din Romania, Olanda care doreste portul Constanta, Irlanda cu fruntasi ei in ale alcoolului, SUA care este marele nostru aliat care tine cetateni romani pe la portile ambasadei pentru viza umilindui...... cam acestea sunt tarile ale caror ambasade nu stiu bunul simt........ Astia nu vad barna din ochiul lor..........
 • -1 (5 voturi)    
  psd (Joi, 4 aprilie 2019, 10:31)

  Ilidia [utilizator]

  In primul rand nu un partid, fie el si PSD, este cel in masura sa "raspunda" dar, simtindu-se "cu musca pe caciula", o face...
  • 0 (0 voturi)    
   psd este (Vineri, 5 aprilie 2019, 11:42)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   o adunatura de dobitoci, golani si borfasi.
   Atat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by