Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, este audiată, joi, din nou la secția de anchetare a magistraților.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kovesi este urmărită penal în două dosare instrumentate de controversata secție de anchetare a infracțiunilor din justiție, înființată odată cu modificările la legile justiției și susținută de PSD-ALDE și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Într-unul dintre dosare, Kovesi este cercetată pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.

În cel de-al doilea dosar, Laura Codruța Kovesi este acuzată, printre altele, că ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme un rechizitoriu nelegal prin care au fost trimise în judecată cinci persoane și este urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și pentru cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii.

Potrivit unor surse judiciare, procurorul șef de secție pe care l-ar fi determinat Laura Codruța Kovesi să confirme rechizitoriul nelegal și netemeinic și să trimită astfel în judecată cinci persoane este Gheorghe Popovici, fost procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei din Direcție, iar printre cei trimiși în judecată se află și omul de afaceri Sebastian Ghiță.

Laura Codruța Kovesi a calificat drept "fabulații exclusiv în scopul denigrării" învinuirile aduse de Secția pentru anchetarea magistraților în dosarul penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă. Fosta șefă a DNA a transmis, pentru HotNews.ro, că atitudinea procurorului de caz, Adina Florea, dovedește că aceasta dorește doar un dosar mediatic, și nu unul juridic, în care să se afle adevărul, iar modul în care s-a desfășurat și se desfășoară urmărirea penală în acest caz este "o pată pe obrazul justiției".