Secția de anchetă a magistraților a făcut publice vineri acuzațiile care i se aduc fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi în cel de al doilea dosar penal deschis pe numele ei. Kovesi este acuzată, printre altele, că ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme un rechizitoriu nelegal prin care au fost trimise în judecată cinci persoane și este urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și pentru cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Procurorii controversatei Secții pentru investigarea infracțiunilor din justiție anunță printr-un comunicat de presă transmis vineri că au dispus urmărirea penală față de Laura Codruța Kovesi pentru constituire de grup infracțional organizat și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, ea fiind acuzată că în perioada 2015-2016 ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine și dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară.

Secția pentru anchetarea magistraților susține că la acest grup au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, care ar fi acționat coordonat, "în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii secției speciale susțin că ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care Kovesi ar fi admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală. Totodată, a fost admis și un ordin privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 și 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză.

Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din DNA - Structura Centrală, Laura Codruța Kovesi l-ar fi determinat pe un procuror-șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic. Astfel, au fost trimise în judecată cinci persoane, despre care patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată, mai arată sursa citată.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată joi aproximativ cinci ore la Secția pentru anchetarea magistraților, unde fusese citată în dosarul în care este urmărită penal pentru extrădarea lui Nicolae Popa, în urma unei plângeri a lui Sebastian Ghiță.

"Am reținut că aș fi condus un grup organizat format din procurori din DNA", a afirmat fosta șefă a DNA la ieșirea de la audieri. Ea a subliniat că este o înscenare, pentru a fi împiedicată să ocupe postul de procuror-șef european și că toate acuzațiile care i se aduc sunt fabulații.

Cel de-al doilea dosar în care Kovesi a fost pusă sub urmărire penală îi vizează pe procurorii de la DNA Ploiești Mircea Negulescu și Lucian Onea, cercetați sub control judiciar.

Mircea Negulescu este cercetat pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului şi complicitate la represiunea nedreaptă, iar Lucian Onea, pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului, represiunea nedreaptă şi cercetare abuzivă. Cei doi sunt acuzaţi că au constrâns anumiţi martori să facă sesizări şi tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

Cei doi, alături de alți procurori din DNA Ploiești, sunt acuzați și de constituire de grup infracțional organizat.