Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a transmis joi o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care scrie că ”Guvernul României este obligat să acorde un mandat de vot favorabil candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de Procuror șef al Uniunii Europene”. Acesta a subliniat că șansa ca viitorul procuror-șef european să fie Laura Codruța Kovesi este una extrem de mare, iar probabilitatea ca PSD și ALDE să o blocheze este una extrem de mică.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

”Vă somez să nu puneți, însă, și România în situația de a se face de râs! Guvernul României este obligat să acorde un mandat de vot favorabil candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de Procuror șef al Uniunii Europene, pe care să-l prezinte public. Rolul Guvernului României nu este acela de a fi o afacere personală a lui Liviu Dragnea, ci de a susține, de a apăra și de a promova interesele cetățenilor săi, indiferent de numele și prenumele acestora", a transmis președintele PNL Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

El a solicitat Guvernului să prezinte public mandatul dat reprezentantului României la COREPER.

"Vă învederez faptul că, potrivit evaluărilor pe care le deținem în acest moment, șansa ca viitorul Procuror șef european să fie Laura Codruța Kovesi este una extrem de mare, iar probabilitatea ca PSD și ALDE să o blocheze este una extrem de mică. În acest sens, Partidul Național Liberal este determinat să consolideze această stare de fapt prin toate pârghiile de influență pe care le deține. În același timp, sunteți obligată să prezentați public mandatele scrise pe care Guvernul României le-a comunicat reprezentanților țării noastre la nivelul COREPER atât pentru reuniunea din 20 februarie, cât și pentru cele care urmează: Acest lucru a devenit cu atât mai necesar cu cât ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a dezis de decizia mandatului dat în cazul Procurorului șef european", a mai transmis acesta.

După ce Laura Codruța Kovesi a fost prima alegere a Comisiilor CONT și LIBE pentru șefia Parchetului European, procedural, Conferința Președinților, formată din președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare.