Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți seară, că Laura Codruța Kovesi nu este propunerea Guvernului României pentru Parchetul European, precizând că nu vrea să detalieze acest subiect în condițiile în care nu e nominalizarea Executivului, potrivit Mediafax.

"După cum știți, Laura Codruța Kovesi nu este propunerea noastră pentru procuror european. Dacă nu este propunerea noastră, nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Atât timp cât nu este propunerea guvernului României. Sunt multe persoane care ajung acolo fără să aibă susținerea guvernului României. Eu nu cred că trebuie să vorbesc despre acest lucru. Noi nu am acordat această susținere. Înseamnă că nu am dat acest mandat. Presupune Președinția Consiliului UE că trebuie să fim mediatori imparțiali. Probabil când va ajunge acolo vom vedea cum votează miniștri", a declarat premierul Viorica Dăncilă, întrebată dacă România nu ar trebui să o susțină pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror european.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, Ordonanța de Urgență ce vizează procedura de selecție a procurorului din partea României care va face parte din Parchetul European. Ministrul Justiției a explicat faptul că această OUG nu vizează și selecția șefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituție.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020. Concursul pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European este în plină desfășurare, iar Laura Codruța Kovesi se află printre favorite. Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.