Parlamentarii au ratificat luni seara Tratatul de la Lisabona, cu 387 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Impotriva a votat deputatul PIN, Lavinia Sandru iar deputatul PC, Dragos Dumitriu s-a abtinut. Sandru a explicat pentru HotNews.ro ca a votat impotriva pentru ca "Romania a acceptat acest tratat fara sa aiba nici o contributie si prin acceptarea acestui tratat le-am aratat romanilor ca pararea lor nu a contat.

Eu am vrut sa fiu consecventa cu activitatile pe care le-am facut de-a lungul timpul in favoarea intetres Romaniei. Eu am trimis premierului si presedintelui in vara un document cu 10 amendamente la acest tratat pe diferite probleme. Nici unul nu au tinut cont de amnedamentele mele si nici nu au venit cu altele. Cu tot respectul penyru Uniunea Europeana nu se poate sa nu contam, Romania si-a insusit acest tratat fara sa modificam ceva, fara ca Romania sa aiba un cuvant de spus. Nu se poate ca romanii sa nu-si spuna un cuvant", a declarat Sandru.

Tratatul de la Lisabona, cunoscut in faza de proiect sub numele de Tratatul de Reforma este un document destinat sa inlocuiasca tratatul constitutional european. Textul a fost finalizat in urma unui summit la Lisabona si a fost semnat pe 13 decembrie de catre reprezentantii celor 27 de state membre ale UE. Intrarea in vigoare a Tratatului este programata pentru 1 ianuarie 2009, dupa ratificarea de catre toate statele membre. Prima tara care a ratificat Tratatul a fost Ungaria.