Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că cea mai mare provocare pentru Uniune va fi reprezentată de alegerile europarlamentare, susținând necesitatea unei reforme a UE deoarece, altfel, toate statele membre vor pierde în competiția cu SUA, China sau Rusia, transmite corespondentul Mediafax.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, unde are loc Consiliul Național al Reprezentanților Organizației de Femei a UDMR, că după europarlamentare, raportul de forțe din PE se va schimba și s-ar putea ca PPE să devină cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

”Cea mai mare provocare a anului viitor este reprezentată, pentru noi, de alegerile europarlamentare și trebuie să ne pregătim să avem candidați buni, credibili și, apoi, europarlamentari în PPE, fiindcă anul viitor, după europarlamentare, raportul de forțe din Parlamentul European se va schimba enorm de mult și s-ar putea ca PPE să fie cea mai mare fracțiune, cel mai mare grup politic, și s-ar putea să fie nevoie de două-trei voturi, va fi la limită. De aceea importanța alegerilor europarlamentare crește, urmează și reforma UE, pentru că fără o reformă a UE toate statele membre vor pierde, deoarece nu vor putea face față competiției cu SUA, cu China, cu Rusia, nici politic, nici militar, nici economic. (...) Cred că și contribuția noastră la această reformă va conta”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, din punct de vedere economic, situația este, deocamdată, în regulă, deoarece UE este extrem de puternică din punct de vedere economic, fără Brexit având un PIB asemănător cu SUA, ”dar fără forță politică și militară, de apărare, această forță economică este vulnerabilă pe termen mediu și lung în competiția cu marile forțe globale”.

În cadrul Consiliului Național al Reprezentanților Organizației de Femei a UDMR, președintele organizației, Biro Rozalia, va prezenta raportul de activitate pe anul 2018, și se vor alege delegații la Congresul UDMR din luna februarie 2019 de la Cluj-Napoca.