Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a contrazis miercuri cu privire la dosarul în care este acuzat de luare de mită și pentru care DNA a cerut ridicarea imunității sale parlamentare. După ce a studiat parțial documentele, acesta a spus că ar fi vorba despre un contract de consultanță al PNL cu consultanții israelieni, Tal Silberstein fiind citat în dosar. Inițial, Tăriceanu a spus că acest contract a fost semnat, dar nu mai știe suma și nu mai are acces la arhiva PNL, pentru ca la scurt timp să nege existența unui astfel de contract.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

”Am văzut o comisie rogatorie cu Israelul. (...) Este chemat ca martor Tal Sirbestein care e întrebat de contractul avut cu PNL sau cu mine. Procurorul îl întreabă dacă e vorba de un contract de 2 milioane de dolari cum au zis procurorii și el a spus există un contract, dar nu știu suma respectivă. Nu-mi mai amintesc, nu am acces la informațiile PNL ca să știu ce valoare are contractul. Ce pot spune e că a existat un contract, și nu a fost un contract de formă, cum au spus procurorii. PNL a plătit sume consistente pentru consultanță. Procurorii fac o acuzație în baza unei oferte transmise de consultanții străini”, a declarat Tăriceanu.

El a mai spus că o să vadă cât de repede va citi referatul procurorilor pentru că dosarul conține ”enorm de multă hârtie, sunt și pagini șterse, secretizate”.

La insistențele presei, Tăriceanu a revenit și s-a contrazis spunând că nu a existat niciun contract. ”O ofertă trebuie să aibă răspuns de acceptare fie din partea mea sau a PNL. Nu există niciun răspuns de acceptare sau de alt fel nici din partea mea, nici a PNL și niciun contract", a comentat el.

Liderul ALDE a mai spus că nu este edificat și că va da mai multe detalii pe măsură ce va studia dosarul.

Președintele Comisiei Juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a anunțat marți că studierea celor 73 de volume în cazul solicitării DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, va începe de miercuri și va dura până luni, inclusiv.

DNA a anunțat, joi, că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiționale la un contract comercial, banii fiind folosiți pentru campania electorală. Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărei nume a fost legat și dosarul Microsoft, în acre au fost implicați mai mulți demnitari români.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că nu știe cum vor vota senatorii social-democrați în privința solicitării DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, aceștia având ”personalitate”. El a mai spus că nu face bine nimănui o antepronunțare.