Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui George Ciamba în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene. De altfel, șeful statului spunea că va lua o decizie rapidă în cazul lui Ciamba, în condițiile în care România se pregătește să preia presedinția Consiliului UE și nu există un ministru care să gestioneze acest capitol.

George CiambaFoto: mae.ro

Administrația Prezidențială a anunțat marți seară că președintele a semnat decretul pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia lui Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene. De asemenea, șeful statului a semnat decretul pentru numirea lui George Ciamba în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene.

De altfel, șeful statului spunea că va lua rapid o decizie în cazul lui George Ciamba, în condițiile în care România se pregătește să preia presedinția Consiliului UE și nu există un ministru care să gestioneze acest capitol.

"Se pare că voi primi două propuneri (Ecaterina Andronescu și George Ciamba - n.r.), dintre care una va fi analizată foarte, foarte repede și mă voi strădui să dau un răspuns rapid. Este vorba de ministrul delegat pentru afaceri europene. Totuși, totuși, ne pregătim pentru a prelua la 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene și nu avem un ministru care gestionează aceste afaceri. Nu știu de ce a demisionat ministrul Negrescu, nici nu a dat explicații foarte clare. Cert este că nu avem ministru al afacerilor europene în ajunul Președinției", declara Iohannis.

El mai spunea că a mai lucrat cu Ciamba și a colaborat bine până acum, fiind un bun expert în afaceri europene.

George Ciamba a fost propus în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene în urma demisiei lui Victor Negrescu.

George Ciamba lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din decembrie 1990, potrivit site-ului MAE. Din noiembrie 2012, el este secretar de stat pentru Afaceri Europene. Anterior, George Ciamba a fost ambasador al României în Grecia. În perioada iulie 2003 - septembrie 2005, a fost secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și, ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale. Între 1999 și 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003. Anterior primei desemnări în calitate de ambasador, a ocupat funcțiile de director adjunct (1996 – 1997) și apoi director al Direcției America de Nord (1997 – 1999). Între 1991 și 1995, a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE.