PNL va depune la Parlament un proiect pentru modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Curții Constituționale, prin care CCR va verifica motivele adoptării ordonanțelor de urgență, înainte ca acestea să intre în vigoare, a anunțat deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de Mediafax.

Curtea ConstitutionalaFoto: CCR.ro

"O să depunem o inițiativă legislativă cu privire la modificarea Legii CCR. Ne propunem să legiferăm competența CCR de a face controlul constituționalității aspectelor care vizează urgența în procedura de promovare și de adoptare a unei OUG. Înainte ca o OUG să intre în vigoare, CCR urmează ca din oficiu să procedeze la verificarea motivelor pentru care această OUG a fost adoptată din perspectiva situației excepționale care a determinat adoptarea ei. O astfel de procedură este posibilă în mod evident pentru că inclusiv atunci când se exercită inițiativa legislativă de către cetățeni, anterior intrării acesteia în procedură legislativă, CCR verifică îndeplinirea anumitor condiții.

OUG va intra în vigoare numai după ce Curtea pronunță constituționalitatea cu privire la situația excepțională”, a anunțat deputatul PNL, Gabriel Andronache, în Parlament.

Deputatul a adăugat că proiectul legislativ vizează și atribuțiile CCR privind verificarea și soluționarea conflictelor de interese între autorități publice.

"Ne propunem să stabilim detaliat cum poate CCR să își exercite atributul privind verificarea și soluționarea conflictului între două sau mai multe autorități publice. Vom stabili prin lege că plenul CCR va arăta dacă există conflict constituțional sau nu. În situația în care va constata existența conflictului constituțional, va arăta calea de urmat, însă conținutul actelor administrative care vor fi emise de către autoritățile aflate în conflict va fi competența exclusivă a acelor autorități. Curtea nu va mai indica și stabili termene cu privire la modul în care în concret se soluționează conflictul constituțional", a explicat Andronache.

Potrivit liderului deputaților PNL, Raluca Turcan, toate Guvernele din ultimii 29 de ani au abuzat de OUG, "România s-a aflat practic într-o permanență urgență".