Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat sâmbătă, pentru Mediafax, că directorul SRI, Eduard Hellvig, trebuie să rezolve problema acelor "colaboratori, informatori și agenți infiltrați în ministere" care blochează activitatea Guvernului în ansamblu.

Codrin StefanescuFoto: AGERPRES

"Am urmărit cu foarte mult interes declarația șefului SRI despre protocoale și am tras următoarele concluzii. Și eu, și Liviu Dragnea, și alți colegi din PSD, îl cunoaștem foarte bine pe Eduard Hellvig și ne aducem aminte că la rândul lui a fost ținta acestui sistem odios care l-a vânat, a încercat să-l execute printr-un dosar contrafăcut și i-a distrus atât cariera politică pentru o perioadă, cât și viața personală. Știm foarte bine prin ce a trecut familia lui la vremea respectivă și sunt convins că Eduard Hellvig nu uită cât de toxic a fost acest sistem creat de Băsescu cu Maior, Coldea, Kovesi și alții, cât de toxic a fost pentru oamenii nevinovați, pentru România, pentru economie, pentru democrația câștigată cu sânge acum 29 de ani, la Revoluție. M-am convins că Hellvig nu uită lucrurile astea pentru că a accentuat clar că în mandatul său de director SRI nu va permite niciun fel de abuz, încălcări de drepturi și libertăți cetățenești, și că până în ultima zi a mandatului său va lupta pentru lucrul acesta", a declarat Codrin Ștefănescu.

Secretarul general adjunct al PSD a adăugat că în afara denunțării protocoalelor secrete încheiate de SRI cu alte instituții, Hellvig mai are multe reforme de făcut, una dintre acestea fiind situația agenților infiltrați în Guvern și care reprezintă, de multe ori, interese ale unor grupuri economice din afara României.

"Însă dl Eduard Hellvig, fostul secretar general PNL, colegul și partenerul nostru în USL, astăzi director SRI, trebuie ca, până la abrogarea și denunțarea protocoalelor secrete, să înțeleagă următoarele: încă există câmpul tactic și dl Dumbravă încă are pârghii în această zonă, Maior și Coldea, unii dintre capii statului paralel, încă dețin pârghii de control în SRI, există încă ofițeri acoperiți în sistemul de justiție din România și în sistemul economic privat. Există foarte mulți colaboratori, informatori și agenți infiltrați în ministere, care blochează în mod sistematic activitatea ministerelor și a Guvernului în ansamblu, și care de foarte multe ori reprezintă interesele unor grupuri economice din afara României. Deci dl Hellvig are încă foarte multe reforme de făcut, are încă foarte multe lucruri de schimbat, și sper ca în timp să demonstreze că este același om de onoare pe care l-am cunoscut de-al lungul anilor și că va întreprinde ceva concret în sensul celor pe care le-am amintit în această declarație", a mai declarat Ștefănescu pentru Mediafax.

Directorul SRI Eduard Hellvig a spus vineri că a încheiat protocolul secret din 2016 cu Parchetul General în baza legii și că l-a denunțat la scurt timp pentru că putea să aplice legea și fără a se stabili prin protocol relaționarea dintre Parchet și SRI.

"Trebuie să fii rupt de realitatate să mă acuzi că am ceva de ascuns cu protocoalele, în condițiile în care am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor inainte ca subiectul să fie în dezbatere publică. S-a presupus că e un abuz al SRI. Personal, înțeleg ce înseamnă abuzul statului împotriva cetățenilor săi și voi lupta până în ultima zi împotriva abuzurilor, indiferent de cine le face. (...) De ce l-am semnat? Ordonanța 6 din 2016 a impus să semnăm protocolul cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Am spus mai devreme, auditul intern a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile în baza legii fără aceste protocoale asigurând securitatea națională a României. Personal, nu am nimic de ascuns. E un proces de transparență și normalitate pe care l-am inițiat chiar dacă legea nu ne obliga acest lucru", a declarat Eduard Hellvig, directorul SRI.