Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri, că în acest moment nu mai există niciun protocol încheiat de SRI cu instituții ale statului care „să aibă legătură cu înfăptuirea justiției din România”. Într-o declarație de presă, șeful Serviciului Român de Informații, a precizat că, în urma unui audit intern a decis „denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau hotărâri CSAT”.

Eduard HellvigFoto: Arhiva personala

Eduard Hellvig a declarat că, din discuțiile pe care le-a avut șa venirea în fruntea SRI, a reieșit că legea putea fi aplicată și fără protocoale, însă acesta a fost „instrumentul tradițional” și „cadrul prin care am pus în practică ceea ce scrie în lege”. Din acest motiv, a precizat el, în urma unui audit intern, a decis denunțarea tuturor protocoalelor care nu erau impuse de lege sau de hotărâri CSAT.

„În februarie anul trecut am denunțat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practică existentă în trecut. Ce sunt aceste protocoale? Așa cum am explicat și la comisia de control, încă de la început am întrebat instituția dacă aceste protocoale erau necesare. Nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că da, se putea conform legii, dar acesta a fost instrumentul tradițional și acesta a fost cadrul prin care am pus în practică ceea ce scrie în lege. Am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte instituții. Am hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri CSAT. Imediat, în februarie 2017, am demarat un proces de denunțare a protocoalele cu parchetele și instutiile din justiției. Nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în România”, a apus șeful SRI.

Cât privește protocoalele semnate de SRI cu Parchetul General, Hellvig a precizat că unul este neclasificat și reglementa accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI, iar altul este secret și reglementa cooperarea în cazul infracțiunile de siguranță națională și terorism. „Ne-a impus de legea de organizare și funcționare a SRI, la art 8. Legalitatea lui nu poate fi pusă la îndoială”, a spus el.

„De ce l-am semnat? pentru că Ordonanța 6 din 2016 ne-a impus să semnăm protocoale cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Am spus mai devreme, auditul intern ne-a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile în baza legii fără aceste protocoale, asigurând securitatea națională a României”, a adăugat Hellvig.

Șeful SRI a afirmat că demersul de denunțare a tuturor protocoalelor „vine din determinarea de a elimina toate suspiciunile legate de implicarea SRI în actul de justiție”

„Trebuie să fii total rupt de realitatate să mă acuzi că am ceva de ascuns în legătură cu protocoalele, în condițiile în care de când sunt director al SRI am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor înainte ca subiectul să fie în dezbatere publică, am denunțat protocoalele care aveau legătură cu procesul de justiției și am început procesul de desecretizare a acestora. S-a prezumat că acest protocol semnat de mine ar fi un abuz al SRI. Eu, personal, înțeleg foarte bine ce înseamnă abuzul statului împotriva cetățenilor săi și sunt determinat să lupt până în ultima zi în calitate de director al SRI împotriva abuzurilor, indiferent de cine le face”, a mai spus Hellvig.