Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a declarat, joi, pentru Mediafax, că USR are discuții cu familia europeană ALDE, dar și cu alte partide europene, precum popularii și verzii, însă decizia de aderare la unul dintre aceste grupuri va fi luată după alegerile europarlamentare din mai 2019.

Dan Barna, presedintele USRFoto: Hotnews

„Noi avem discuții cu ALDE european de luni de zile. Ne întâlnim și discutăm și cu celelalte partide, precum popularii și verzii. Însă, până după europarlamentare nu depunem la nimeni (cererea de aderare - n.r.), pentru că negocierile sunt mai relevante în momentul în care știi câți europarlamentari ai”, a spus Barna.

Președintele USR a mai spus și că sunt voci în ALDE European care cer scoaterea din familia europeană a partidului român ALDE, condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

„Acum în ultimele zile nu am mai discutat cu ALDE în mod particular. Sunt niște invenții ce-și imaginează Tăriceanu că vrem noi să îi scoatem din ALDE Europe. Într-adevăr, sunt foarte multe voci în ALDE Europe care vor să îi scoată, pentru că sunt împotriva valorilor lor. Și la problema cu „familia tradițională”, pentru ALDE Europe este de neconceput”, a completat Barna.

Purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marți că situația din România urmează să fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

"Urmărim cu multă atenţie situaţia din România. La jumătatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucureşti şi a avut o serie de întâlniri cu interlocutori. S-a descoperit că toate părţile sunt de acord în principiu asupra necesităţii revizuirii legislaţiei judiciare, în timp ce mulţi sunt de acord că legislaţia judiciară din România funcţionează şi desfăşoară activitatea independent de influenţele politice. Din nefericire, ţara suferă din cauza unui nivel înalt de cazuri de corupţie în spectrul politic. În timp ce multe acuzaţii sunt justificate şi au condus la condamnări, există şi multe cazuri în care acuzaţiile iniţiale par a fi motivate politic şi au condus la achitări. Partidul ALDE va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi va reanaliza tema în perspectiva celei mai recente evaluări a Comisiei de la Veneţia, din cadrul Consiliului Europei, după trecerea verii. Situaţia din România va fi discutată de Biroul partidului ALDE în cursul întâlnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles", a precizat de Schaetzen.

Beate Meinl-Reisinger, liderul partidului austriac liberal NEOS, membru al grupului european ALDE, a cerut, în contextul situaţiei politice din România, excluderea partidului ALDE din România din grupul european Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE). Beate Meinl-Reisinger i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.

ALDE a transmis, într-un mesaj postat pe Facebook în limba engleză, că nu poate fi acuzat de iliberalism un partid care luptă pentru apărarea drepturilor și libertăților cetățenești împotriva abuzurilor „statului paralel” format din reprezentanți ai serviciilor secrete și ai procuraturii. Potrivit punctului de vedere al ALDE, în România a funcționat aproape 10 ani un „stat paralel" format din reprezentanți ai serviciilor secrete și ai procuraturii. Formațiunea conchide că și-a îndeplinit datoria de partid liberal.