Presedintele Traian Basescu i-a transmis, marti, la Belgrad, unde se afla intr-o vizita oficiala, presedintelui sarb Boris Tadici, ca drumul Serbiei catre rezolvarea problemelor nationale este cel catre interiorul Uniunii Europene. In plus, Traian Basescu l-a asigurat pe omologul sau sarb ca pozitia Romaniei in ceea ce priveste statutul provinciei Kosovo este similara cu cea a Guvernului de la Belgrad.

"As vrea sa stiti ca drumul Serbiei pentru rezolvarea problemelor nationale este catre interiorul Uniunii Europene, nu in afara Uniunii", a declarat Traian Basescu, citat de NewsIn, in cadrul conferintei comune sustinute alaturi de Boris Tadici, care a avut loc dupa convorbirile tete a tete intre cei doi sefi de stat.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca nu vorbeste ca un sef de stat care a venit la Belgrad pentru a face campanie electorala, ci ca om care participa la deciziile Uniunii Europene. Presedintele Romaniei l-a asigurat pe omologul sau sarb ca a venit in calitate de "vecin si prieten".

Seful statului a facut o trecere in revista a beneficiilor resimtite de Romania in urma intrarii in Uniunea Europeana, eveniment care a reprezentat "cea mai mare realizare de la cel de-al doilea razboi mondial". In acest sens, Traian Basescu s-a referit la libera circulatie in interiorul Uniunii, la posibilitatile oferite tinerilor romani de a invata in universitati europene la preturi scazute, ca si la obtinerea unei asistente nerambursabile de 32 de miliarde de euro destinate infrastructurii, educatiei.

In ceea ce priveste relatiile bilaterale, presedintele a precizat ca a discutat cu Tadic despre o serie de obiective comune - proiecte comune pentru portul Constanta, pentru Dunare, pentru oleoductul Constanta-Trieste. "Sunt convins ca parteneriatul nostru politic si economic se va dezvolta foarte bine in perioada urmatoare", a asigurat Basescu.

La randul sau, presedintele Serbiei, Boris Tadici, a subliniat importanta portului Constanta si a vorbit despre dezvoltarea investitiilor sarbe in zona, ca si despre continuarea colaborarii pentru dezvoltarea proiectului conductei de titei Constanta-Trieste.

Boris Tadici i-a multumit lui Traian Basescu pentru atitudinea pe care Romania a avut-o in cazul Kosovo si a tinut sa sublinieze ca Sebia nu va renunta niciodata la interesul ei legitim ca provincia sa ramana in cadrul Serbiei. "In Traian Basescu intotdeauna am avut un prieten care intelege dorinta Serbiei de a apara integritatea tarii", a afirmat presedintele sarb.

Seful statului sarb a spus ca in urma discutiilor avute cu omologul sau roman se va face tot posibilul pentru apararea intereselor etnicilor romani din Serbia si a etnicilor sarbi din Romania.