Pe primul loc in topul parlamentarilor care chiulesc de la vot se afla Crin Antonescu, liderul grupului PNL, care a inregistrat recordul unei prezente de 0%. Antonescu este urmat de Gabriel Oprea, PSD, cu o prezenta de doar 2,39% si de Dan Ioan Popescu ( PC) cu 3,69%. La Senat, Octav Cozminca conduce detasat cu doar 0,34% prezenta, fiind secondat de Mircea Geoana cu 1,72% si de Corneliu Vadim Tudor cu 3,45%. Studiul Institutului pentru Politici Publice arata o relatie directa intre chiul si timpul petrecut in emisiuni la televizor.

1. Partidele si absenteismul

Desi in top, cu 0% prezenta, se situeaza liberalul Crin Antonescu, care n u a mai votat din 17 aprilie 2007, ca numar de chiulangii pe partid PSD detine recordul.

Parlamentarii cu o vizibilitate foarte mare in mass media participa foarte rar la vot, în timp ce parlamentari cu o vizibilitate redusa sunt prezenti la vot.

Doru Frantescu, coordonator programe IPP, declara ca 50 de deputati, printre care Gheorghe Albu (PD), Viorel Hrebenciuc (PSD) si Miron Mitrea (PSD), nu au adresat nicio intrebare sau interpelare Guvernului.

Din punct de vedere al implicarii in activitatea parlamentara, deputatii de Cluj sint cei mai activi, cu o medie de 135,8 intrebari sau interpelari. La polul opus se situeaza deputatii de Vrancea, 3,6 intrebari pe fiecare deputat.

PSD, 6 chiulangii de virf. PNL recordul la absenta

Social- democratii au cei mai multi parlamentari, 6 la numar, care au o prezenta de sub 10% la vot. Fruntas este Octav Cozminca, 0,34% prezenta, urmat in ordine de Mircea Geoana, 1,72%, Gabriel Oprea, 2,39%, Teodor Filipescu, 3,79%, Alin Teodorescu, 4,99% si Viorel Hrebenciuc, 9,98%.

PNL, PD si PC au doar cite 2 absenteisti de top pe partid. Liberalul Crin Antonescu este urmat la o oarecare distanta de Radu Rusanu cu o prezenta de 8,03%.

In fruntea chiulangiilor PD se afla Vasile Blaga cu 4,83% prezenta si Nicolae Bara cu 5,86%.

Cit priveste PC, Dan Ioan Popescu se afla pe pozitia a treia in topul general, cu 3,69% prezenta, iar la nivel de partid este urmat de Bogdan Pascu, 8,46%.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, este si liderul chiulangiilor, cu doar 3,45% prezenta, neavind contracandidat in primele zece pozitii ale clasamentului.

Ca si la PRM, seful UDMR, Marko Bela, conduce plutonul cu 6,90% prezenta.

2. Loialitatea fata de sef si politica partidului

Raportat la numarul de parlamentari care au votat intr-o proportie de peste 80% potrivit politicii partidului, PNL se situeaza pe prima pozitie, cu 49 de parlamentari si este urmat de PD cu 48 de parlamentari loiali si de UDMR cu 21.

La PNL loialitatea fata de partid merge pina acolo incit exista trei parlamentari care nu s-au abatut niciodata de la cuvintul de ordine pe linie ierarhica. Nume mai putin cunoscute in politica, Victor Valeriu Boeriu, Dan Mihai Marian si Catalin Micula au votat in proportie de 100% dupa cum le-a dictat partidul.

Printre cei 48 de parlamentari PD aflati in topul loialitati se numara Liviu Codirla, 99,13%, Alexandru Mocanu, 98,91% si Gabriel Birsan, 98,87%.

Raportat la numarul de parlamentari pe care ii are, UDMR si PRM stau si ele bine la capitolul loialitate. Uniunea are 21 de parlamentari in top, incepind cu Ilona Szabo, 99,18% si Csabo Nemeth, 99,16%.

PRM are si el 17 parlamentari care au votat potrivit indicatiilor de la partid, in frunte aflindu-se Tudor Matusa cu 96,73% si Marcu Tudor cu 95,87%.

3. Coalitii trainice si ad hoc

Studiul IPP arata ca PNL si PSD au votat la fel modificarile legislative in domeniul justitiei si administratiei publice, in timp ce la trecerea legilor din zona economica PNL si PSD au votat similar cu PD, în ciuda declaratiilor politice antagonice.

La Camera Deptuatilor au avut loc 352 de voturi finale in plen, dintre care 147 au intrunit consensul parlamentarilor PNL, PSD si PD. In 21,9% din situatii PNL si PSD au facut front comun impotriva PD, iar in alte 42,44% din cazuri, democratii au votat la fel cu liberalii.

La Senat, PSD si PNL au votat la fel in 66 de cazuri si tot de atitea ori s-au plasat pe pozitii adverse fata de PD. Pe de alta parte, democratii s-au pozitionat alaturi de PSD la 41 de legi.

Din cele 268 de voturi din sesiunea de toamna, in 107 situatii PNL, PSD si PD au votat la fel.