Legea care reglementează închisoarea de weekend și la domiciliu adoptată de Parlament

de L.P.     HotNews.ro
Miercuri, 6 iunie 2018, 13:52 Actualitate | Politic


Dormitor in inchisoarea Ila
Foto: Captura YouTube
​Legea care prevede detenție la domiciliu automat pentru pedepsele cu închisoarea de până la un an și câte 20 de zile scăzute din pedeapsă pentru fiecare lucrare sau invenție a fost adoptată de către Parlament. Deputații au adoptat cu 181 de voturi pentru, 87 împotrivă și 4 abțineri controversatul proiect propus de UDMR și amendat de către PSD.

Inițiativa legislativă modifică regimul închis, semideschis, deschis de detenție și introduce un regim de detenție la domiciliu pentru condamnările de până la un an de închisoare, inclusiv pentru cei condamnați pentru corupție, excepție făcând faptele cu violență.

O altă prevedere controversată a proiectului este scăderea a câte 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică sau invenție, față de 20 de zile indiferent de numărul acestora cum prevede legea în prezent.

Camera Deputaților este for decizional însă Opoziția a anunțat că va contesta proiectul la Curtea Constituțională.

Ce prevede legea:

Art.36.- (1) Regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.

Art.37.- (1) Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani pentru fapte comise cu violenţă.

La articolul 38, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art.38.- (1) Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.

După art. 38, se introduce un nou articol, art. 38^1, cu următorul cuprins:
Art. 38^1

Regimul detenției la domiciliu

Art.38^1.- (1) În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează prin detenție la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă.  

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii mai mare de un an.

Cum este în prezent:

Art. 36

(1) Regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.

Art. 37

(1) Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.

Art. 38

(1) Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an.


La art. 68, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin (7), cu următorul cuprins:

(7) Persoanele condamnate au dreptul de a participa, în condițiile legii, la înhumarea sau incinerea soțului sau a soției, a unui copil, părinte, frate sau soră ori bunic sau bunică.

La articolul 96, alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2480 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  :) (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:36)

  dany-ingineru [utilizator]

  ar fi trebuit introdusa si posibilitataea "departe de casa".
  Gen Costa -RICA
  Unii sufera fiind depare de cei dragi.
  Una e sa stai in america centrala alta e s afaci puscarie la locul d e munca :)
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:36)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Tara mea-bataia de joc a proxenetilor (Miercuri, 6 iunie 2018, 15:10)

  V. Istina [utilizator]

  Asta e pedeapsa? Concediul in Balkonia?
  Astia sunt criminali si pradatori care dau legi, nu platitori de taxe!
  De ce se mai cheama totusi puscarie?
  Pasca masii de dreptate!
 • +2 (2 voturi)    
  Celor care stau in cocioabe de paianta (Miercuri, 6 iunie 2018, 16:05)

  Susufler0 [utilizator]

  cate 10 plozi, soacre si mame pe metrul patrat, fara a beneficia de utilitati, respectiv de apa, canal, gaze si cu buda in fundul curtii, pt ca vor fi si d-astia,mai mult ca sigur, li se vor scadea zile din pedeapsa pt "conditii improprii de locuit" ?

  PS. Eu zic ca ar cam trebui ! :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by