Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că președintele a declanșat un conflict interinstituțional între Președinție și Parlament prin sesizarea CCR și Comisiei de la Veneția privind legile justiției, dar acest conflict este mai mult politic decât juridic. Totodată, Tăriceanu a subliniat că dacă președintele Iohannis era cu adevărat preocupat și dorește o independență a justiției ar fi trebuit să denunțe din primul moment protocoalele dintre SRI și DNA și o serie de instituții din justiție.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Tăriceanu a spus că respectă dreptul constituțional al președintelui de a sesiza CCR, dar acest lucru are menirea de a tergiversa punerea în aplicare a legilor justiției și este mai degrabă o chestiune politică.

”În ceea ce privește sesizarea Comisiei de la Veniția, Comisia de la Venetia nu legiferează nici în Romania nici în alte țări UE. Face analize și pe baza analizelor întocmește recomandări. Recomandările sunt incluse de CCR în momentul în care face controlul de constituționalitate. Este un demers nenecesar. Suntem într-o fază avansată cu aceste legi, au trecut de testul de constituționalitate”, a spus Tăriceanu, adăugând că ”articolele care au fost găsite neconstituţionale de către Curte sunt mai degrabă legate de chestiuni puţin importante, de corelare legislativă”.

Tăriceanu a subliniat, totodată, că se declanșează un conflict interinstituțional între președinte și Parlament.

”Cred că se declanșează un conflict interinstituțional între președinte și Parlament. Aș fi vrut sa îl evitam. Putem să acceptăm și o astfel de situație. Dacă presedintele este cu adevărat preocupat și dorește o justiție independentă ar fi trebuit să denunțe din primul moment protocoalele dintre SRI și DNA și o serie de instituții din justiție, lucru care nu s-a întâmplat”, a mai spus Tăriceanu.

Întrebat dacă va sesiza Curtea Constituţională cu privire la conflictul dintre Preşedinţie şi Parlament de care vorbea, Tăriceanu a spus: “Mai degrabă este un conflic politic. Preşedintele are tot dreptul - şi respect acest drept - de a sesiza Curtea. Observ că în spatele acestui demers nu este unul mai degrabă de natură juridică, ci politică, dar preşedintele are dreptul să facă acest lucru”, relatează News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că va trimite pachetul de legi ale justiției la Curtea Constituțională și va sesiza Comisia de la Veneția.El a invocat faptul că asaltul PSD asupra justiției s-a concretizat într-un pachet de legi care nu corespunde rigorilor statului de drept sau așteptărilor pe care le au românii în privința independenței magistraților. Președintele a făcut un apel la judecătorii CCR să nu se grăbească în judecarea acestei cauze.