Hărțuirea stradală, pedepsită cu amenzi de până la 100.000 lei - proiect adoptat de Senat
Proiectul, inițiat de deputatul USR Oana Bîzgan și semnat de parlamentari de la toate partidele, a fost adoptat cu 91 voturi "pentru" și trei împotrivă, acestea aparținând senatorilor PSD Liviu-Tit Brăiloiu, Emanoil Savin și Marian Pavel.
"Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public câ și în privat. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât potrivit legii penale să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1^1) și (2 - 4), art. 8, art. 9, alin (1), art. 10 alin (1 - 4), (6), (8), (9), art. 11-22 și art. 29".
Citește aici forma în vigoare a Legii 202
Constatarea și sancționarea se face de către: Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, la care, potrivit proiectului, se va adăuga și "Ministerul Afacerilor de Interne prin ofițerii și subofițerii din cadrul său, în cazul contravențiilor constând în încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1^1)", adică cel menționat mai sus.
"Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă. În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu pot fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală. Practic, hărțuirea, hărțuirea sexuală și hărțuirea psihologică, altele decât cele prevăzute de legea penală și înfăptuite în afara unor relații de muncă nu sunt pedepsite în niciun mod", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul afiliat USR Oana Bîzgan.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Va amintiti ce proiect a propus?
Cat priveste exemplul tau cu "vrei sa intri in vorba cu o femeie pe strada" este perfect aplicabil si acum in Romania, cata vreme abordarea o vizeaza strict pe ea , pe femeie !
PS. Va fi complicat in urmatorii ani pt toti : hartuite, hartuitori, agenti constatatori ai contraventiei (mai ales cand acestia vor fi lucratori din Ministerul de Interne !
Evident, legea vorbește de pedepse în cazul unui comportament degradant, umilitor etc., nu simplu comportament nedorit.
Cu alte cuvinte, daca toate manifestarile ce definesc hartuirea si respectiv hartuirea sexuala sunt acceptate de persoana asupra careia ele se exercita, inseamna ca nu suntem in prezenta unui comportament "nedorit."
De precizat faptul ca ne gasim in prezenta unui comportament dorit (acceptat) si atunci cand manifestarile au un caracter de joaca, de gluma dar si atunci cand acest caracter lipseste iar el imbraca o forma serioasa, este asumat in mod serios dar este acceptat.
Un alt argument il constituie si faptul ca fapta de hartuire stradala este constatata la plangerea persoanei vatamate iar nu din oficiu, cum este in cazul, de exemplu, contraventiei privind nerespectarea ordinii si linistii publice.
In rest, exeplul acela clonat dupa comentariul lui @Nyk1, nu este relevant cata vreme este mult prea general si prin aceasta prea imprecis.
PS. In fine, Durule, nu trebuie sa te superi, sa stii ! Nici eu nu ma prind "din prima" in chestii de fizica, de exemplu si am nevoie de explicatii !
MULTUMIM!!!
PSD distruge si mutileaza sistemul judecatoresc dupa nevoele sale mercantile de moment
dar daca se scandeaza hotii,penalii la fel?
dar daca se scandeaza la psd ,in congres,traiasca dragnea se da premiu?
legea asta va pune botnita presei.
unde dai si unde crapa...
Singura problema este abuzul de aceasta lege sau ducerea ei in derizoriu - atat de catre barbati cat si de catre femei.
Legea ar trebui insotita de o infrastructura corespunzatoare care sa ofere evidenta 'palpabila' alaturi de reclamtatie/acuzatie. O astfel de infrastructura ar putea fi:
1. fie cresterea numarului de patrule pe strazi (particular zonele mai predispuse hartuielilor - parcuri, malluri, parcari).
2. fie instalarea unor surse de supraveghere audio-video - de regula hartuirea stradala este verbala.
Si acum ca veni vorba...
Asta intra oare in incidenta proiectului?
http://epochtimes-romania.com/news/scandal-la-primaria-capitalei-usr-anunta-plangere-penala-pentru-agresarea-a-trei-consiliere---259269
https://www.stiripesurse.ro/membrii-unui-partid-ar-fi-fost-agresa-i-in-bataia-de-la-primarie-sunt-revoltat-i-ingrijorat_1201257.html
Multumim USR. Keep up the good old new lame work.
oanoo... in calitate de membru in trei Consilii de Administratie: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), SALROM si Daewoo-Mangalia Heavy Industries, pe langa cea de parlamentar, si in acelasi timp, te-ai simtit vreodata hartuita psihologic? Daca da, hartuirea avea legatura cu poza ta reala sau cu una photoshopata si cu multiple filtre?