Hărțuirea stradală, pedepsită cu amenzi de până la 100.000 lei - proiect adoptat de Senat

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2018, 20:14 Actualitate | Politic


Plenul Senatului
Foto: Hotnews
Senatul a adoptat luni, ca primă cameră sesizată, un proiect de lege care prevede amenzi între 3.000 lei și 100.000 lei pentru acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, atât în spațiul privat cât și în spațiul public.

Proiectul, inițiat de deputatul USR Oana Bîzgan și semnat de parlamentari de la toate partidele, a fost adoptat cu 91 voturi "pentru" și trei împotrivă, acestea aparținând senatorilor PSD Liviu-Tit Brăiloiu, Emanoil Savin și Marian Pavel.

"Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public câ și în privat. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât potrivit legii penale să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1^1) și (2 - 4), art. 8, art. 9, alin (1), art. 10 alin (1 - 4), (6), (8), (9), art. 11-22 și art. 29".

Citește aici forma în vigoare a Legii 202

Constatarea și sancționarea se face de către: Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, la care, potrivit proiectului, se va adăuga și "Ministerul Afacerilor de Interne prin ofițerii și subofițerii din cadrul său, în cazul contravențiilor constând în încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1^1)", adică cel menționat mai sus.

"Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă. În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu pot fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală. Practic, hărțuirea, hărțuirea sexuală și hărțuirea psihologică, altele decât cele prevăzute de legea penală și înfăptuite în afara unor relații de muncă nu sunt pedepsite în niciun mod", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul afiliat USR Oana Bîzgan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5316 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  USR in contradictie cu sociopatul Radulescu (Luni, 23 aprilie 2018, 20:26)

  emil bobu [utilizator]

  de la PSD, care vroia sa-si violeze legal subalternele.

  Va amintiti ce proiect a propus?
 • +3 (9 voturi)    
  Cum definim termenul de „hărțuire”? (Luni, 23 aprilie 2018, 20:37)

  Nyk1 [utilizator]

  Va fi definiția occidental-feministă, adică dacă vrei să intri în vorbă cu o femeie pe stradă și nu-i place fața ta, ești pasibil de amendă?
  • 0 (2 voturi)    
   Ai citit legea ? Scrie acolo ? (Marţi, 24 aprilie 2018, 11:30)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Cuvintele cheie sunt : "comportament nedorit" !

   Cat priveste exemplul tau cu "vrei sa intri in vorba cu o femeie pe strada" este perfect aplicabil si acum in Romania, cata vreme abordarea o vizeaza strict pe ea , pe femeie !

   PS. Va fi complicat in urmatorii ani pt toti : hartuite, hartuitori, agenti constatatori ai contraventiei (mai ales cand acestia vor fi lucratori din Ministerul de Interne !
   • 0 (2 voturi)    
    Tu ai citit-o ? (Marţi, 24 aprilie 2018, 18:32)

    Gigel Duru [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Adică dacă un bărbat vrea să intre în vorbă cu o femeie ar trebui amendat ???

    Evident, legea vorbește de pedepse în cazul unui comportament degradant, umilitor etc., nu simplu comportament nedorit.
    • 0 (2 voturi)    
     Spre deosebire de tine, eu am si inteles-o ! (Miercuri, 25 aprilie 2018, 4:03)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Gigel Duru

     Tocmai de aceea am insistat pe faptul ca sintagma cheie intalnita in ambele definitii date "hartuirii" si respectiv "hartuirii sexuale" de catre art. 4 lit "c" si "d" din lege este "comportament nedorit."

     Cu alte cuvinte, daca toate manifestarile ce definesc hartuirea si respectiv hartuirea sexuala sunt acceptate de persoana asupra careia ele se exercita, inseamna ca nu suntem in prezenta unui comportament "nedorit."

     De precizat faptul ca ne gasim in prezenta unui comportament dorit (acceptat) si atunci cand manifestarile au un caracter de joaca, de gluma dar si atunci cand acest caracter lipseste iar el imbraca o forma serioasa, este asumat in mod serios dar este acceptat.

     Un alt argument il constituie si faptul ca fapta de hartuire stradala este constatata la plangerea persoanei vatamate iar nu din oficiu, cum este in cazul, de exemplu, contraventiei privind nerespectarea ordinii si linistii publice.

     In rest, exeplul acela clonat dupa comentariul lui @Nyk1, nu este relevant cata vreme este mult prea general si prin aceasta prea imprecis.

     PS. In fine, Durule, nu trebuie sa te superi, sa stii ! Nici eu nu ma prind "din prima" in chestii de fizica, de exemplu si am nevoie de explicatii !
 • +8 (10 voturi)    
  Incercati va rog o lege (Luni, 23 aprilie 2018, 20:40)

  rov [utilizator]

  si pentru cei 10-15 motociclisti si cele 5-10 masini fara tobe ce trezesc sute de mii de oameni in plina noapte ?!?!
  MULTUMIM!!!
 • +9 (9 voturi)    
  ati pus-o ! (Luni, 23 aprilie 2018, 20:45)

  uzu [utilizator]

  aia care-l injurati de-acuma pe domnu dragnea ati pus-o ! va baga la hartuire psihologica. na. sa va vad acuma.
 • +4 (6 voturi)    
  dragnev ai sa ajungi in iad (Luni, 23 aprilie 2018, 21:13)

  Ingwar [utilizator]

  sunt sigur ca aceasta e inca o lege cu dedicatie speciala. hartuirea trebue pedepsita insa sunt crime cu mult mai grave unde pedeapsa nu ajunge nici pe departe la suma de 100000lei, totusi trebue sa existe o gradare proportionala cu "gravitatea" crimei.
  PSD distruge si mutileaza sistemul judecatoresc dupa nevoele sale mercantile de moment
  • +1 (1 vot)    
   E USR (Marţi, 24 aprilie 2018, 15:23)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   E legea initiata de o deputata afiliata USR.
 • +9 (9 voturi)    
  Ce este hărțuirea? (Luni, 23 aprilie 2018, 21:19)

  fdaniel [utilizator]

  Mizeria, mitocănia, neamul prost, șmenul, furtul pe față, șmecheria, băgatul în față, ciupeana, manelele, cefele late cu lanț gros de haur, gropile din drumuri, minciunile televizate, prmisiunile uitate.. și multe alte paragrafe ale vieții cotidiene nu intră și ele în definiția hărțuirii?
 • +9 (9 voturi)    
  sa inteleg (Luni, 23 aprilie 2018, 21:27)

  torna_fratre [utilizator]

  ca daca un ziarist pune intrebari directe,deranjante si insista se cheama hartuire si pac a luat 100.000 amenda?
  dar daca se scandeaza hotii,penalii la fel?
  dar daca se scandeaza la psd ,in congres,traiasca dragnea se da premiu?
  legea asta va pune botnita presei.
  unde dai si unde crapa...
 • 0 (2 voturi)    
  Salutara propunerea, dar... (Luni, 23 aprilie 2018, 21:34)

  AndreeaK [utilizator]

  E salutara propunerea atat pentru femei/fete cat si pentru barbati si copii. Pentru ca in climatul actual cred ca foarte putini se simt cu adevarat in siguranta pe strada/in public, fie zi fie noapte.
  Singura problema este abuzul de aceasta lege sau ducerea ei in derizoriu - atat de catre barbati cat si de catre femei.
  Legea ar trebui insotita de o infrastructura corespunzatoare care sa ofere evidenta 'palpabila' alaturi de reclamtatie/acuzatie. O astfel de infrastructura ar putea fi:
  1. fie cresterea numarului de patrule pe strazi (particular zonele mai predispuse hartuielilor - parcuri, malluri, parcari).
  2. fie instalarea unor surse de supraveghere audio-video - de regula hartuirea stradala este verbala.
 • 0 (0 voturi)    
  3 impotriva? (Luni, 23 aprilie 2018, 22:08)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Era evident ca este vorba de PSD.

  Si acum ca veni vorba...

  Asta intra oare in incidenta proiectului?

  http://epochtimes-romania.com/news/scandal-la-primaria-capitalei-usr-anunta-plangere-penala-pentru-agresarea-a-trei-consiliere---259269

  https://www.stiripesurse.ro/membrii-unui-partid-ar-fi-fost-agresa-i-in-bataia-de-la-primarie-sunt-revoltat-i-ingrijorat_1201257.html
 • -2 (6 voturi)    
  aha (Luni, 23 aprilie 2018, 23:52)

  Nevermind [utilizator]

  Deci o sa curga amenzile garla, multe simtindu-se hartuite psihologic. Nici nu trebuie sa te gandesti la una, conteaza ca se gandeste ea la ce te-ai gandi tu.

  Multumim USR. Keep up the good old new lame work.

  oanoo... in calitate de membru in trei Consilii de Administratie: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), SALROM si Daewoo-Mangalia Heavy Industries, pe langa cea de parlamentar, si in acelasi timp, te-ai simtit vreodata hartuita psihologic? Daca da, hartuirea avea legatura cu poza ta reala sau cu una photoshopata si cu multiple filtre?
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 23 aprilie 2018, 23:55)

  Un Nene [anonim]

 • -1 (9 voturi)    
  Cine sa informeze corect (Marţi, 24 aprilie 2018, 1:49)

  Vlad-I [utilizator]

  Vrem sa stim daca in spatele acestor proiecte se afla ONG-uri de stanga marxiste. Nu vrem sa convertim romania intr-o tiranie a politicii corecte.
  • +2 (6 voturi)    
   Tu o numesti (Marţi, 24 aprilie 2018, 8:02)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Tiranie a politicii corecte, eu o numesc bun simt
   • 0 (4 voturi)    
    serios? (Marţi, 24 aprilie 2018, 9:23)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

    Defineste-mi si mie hartuirea psihologica pedepsita proletar. Banuiesc ca bunul tau simt va emite o definitie care sa nu poata fi abuzata la modul aberant.
 • +2 (4 voturi)    
  daca alergi sa prinzi hotii de buzunare (Marţi, 24 aprilie 2018, 2:41)

  Coco Whistle [utilizator]

  se cheama hartuire?
  • +5 (9 voturi)    
   depinde (Marţi, 24 aprilie 2018, 7:41)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Daca e una cu fuste largi, da. Daca este un tip, poate scapi.
 • -2 (2 voturi)    
  Foarte buna legea ! (Marţi, 24 aprilie 2018, 20:08)

  Marius_23 [utilizator]

  Sa-i mai vad acum pe "patronii" de doi lei cum se vor mai comporta cu putinii angajati care le mai calca pragurile .
 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 26 aprilie 2018, 12:55)

  Metec [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by