Senatul a adoptat luni, ca primă cameră sesizată, un proiect de lege care prevede amenzi între 3.000 lei și 100.000 lei pentru acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, atât în spațiul privat cât și în spațiul public.

Plenul SenatuluiFoto: Hotnews

Proiectul, inițiat de deputatul USR Oana Bîzgan și semnat de parlamentari de la toate partidele, a fost adoptat cu 91 voturi "pentru" și trei împotrivă, acestea aparținând senatorilor PSD Liviu-Tit Brăiloiu, Emanoil Savin și Marian Pavel.

"Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public câ și în privat. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât potrivit legii penale să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1^1) și (2 - 4), art. 8, art. 9, alin (1), art. 10 alin (1 - 4), (6), (8), (9), art. 11-22 și art. 29".

Citește aici forma în vigoare a Legii 202

Constatarea și sancționarea se face de către: Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, la care, potrivit proiectului, se va adăuga și "Ministerul Afacerilor de Interne prin ofițerii și subofițerii din cadrul său, în cazul contravențiilor constând în încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1^1)", adică cel menționat mai sus.

"Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă. În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu pot fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală. Practic, hărțuirea, hărțuirea sexuală și hărțuirea psihologică, altele decât cele prevăzute de legea penală și înfăptuite în afara unor relații de muncă nu sunt pedepsite în niciun mod", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul afiliat USR Oana Bîzgan.