Secretarul general ajunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a transmis presei o declarație în care afirma că, după desecretizarea protocolului dintre SRI și Parchetul General, se va putea vorbi ”despre latura penală a tuturor faptelor petrecute peste lege şi despre calitatea instituţională a celor implicaţi”. Și liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a afirmat ca persoane cu funcţii importante în statul român ar trebui să se teamă că vor începe să dea socoteală cum ''şi-au permis să întocmească dosare penale cu încălcarea procedurilor legale'', potrivit Agerpres.

Codrin StefanescuFoto: AGERPRES

”Acest protocol secret încheiat între SRI şi Parchetul General încalcă flagrant Constituţia, toate legile în vigoare, democraţia, separaţia puterilor în stat, drepturile şi libertăţile omului. De altfel, declasificarea lui ne aminteşte de o declaraţie mincinoasă a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, din 27 ianuarie 2017, care, printr-un comunicat de presă susţinea că „nu au existat echipe mixte SRI-procurori. Prin urmare, începând din acest moment, Protocolul se transformă într-o dovadă indubitabilă în baza căreia putem vorbi despre latura penală a tuturor faptelor petrecute peste lege şi despre calitatea instituţională a celor implicaţi,” susține Ștefănescu, în declarația oficială de presă transmisă redacției de liderul PSD.

La rândul său, senatorul PSD a declarat pentru Agerpres că se poate observa foarte clar că ''se derogă grav de la textele constituţionale, se instituie proceduri penale în afara legii, se instituie competenţe aparent legale în materie penală în afara legii şi se includ totodată în sfera siguranţei naţionale alte fapte grave, cu încălcarea legii, motivat doar de nişte hotărâri ale CSAT care continuă să rămână clasificate doar din dorinţa preşedintelui Iohannis".

"Cu alte cuvinte, ar trebui să înţelegem de aici că persoane cu funcţii importante în statul român ar trebui să înceapă să se teamă de faptul că vor da socoteală şi vor avea de discutat în amănunt şi în faţa unor organe de urmărire penală cum şi-au permis să adauge la lege, cum şi-au permis să întocmească dosare penale, cu încălcarea procedurilor prevăzute de lege, şi cui a folosit de fapt toată această operaţiune de utilizare a instituţiilor publice în lupta politică. După desecretizare, nu e deloc clar ce anume interes privind siguranţa naţională a României a fost protejat, dar apare din ce în ce mai clar că s-a urmărit prin clasificarea ca secret de stat ascunderea unor ilegalităţi", a subliniat liderul senatorilor PSD.

Protocolul de colaborare încheiat în anul 2009 între Serviciul Român de Informații și Parchetul General a fost făcut public vineri pe site-ul SRI.

Protocolul, care este semnat de prim-adjunctul procurorului general Tiberiu Nițu si de prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea, prevede „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părților, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2„.

La articolul 2 se prevede că Parchetul general și SRI cooperează „în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infractiuni grave, potrivit legii„,

Citește aici mai multe.