Comisiile de buget, economica si juridica de la Senat au acordat, marti, raport de admitere propunerii legislative prin care debitorul isi va putea rascumpara bunul de la firma de recuperare platind dublul sumei cu care recuperatorul a achizitionat acel bun de la banca, potrivit Agerpres.

"Prin acest proiect se reintroduce retractul litigios care era in Codul civil pana in anul 2011. In retractul litigios se prevedea dreptul debitorului care a fost deposedat de bun sa poata rascumpara de la firma de recuperare platind acestuia dublul sumei cu care recuperatorul a achizitionat respectivul bun de la banca. Or, noi nu facem altceva decat sa reintroducem retractul litigios - dreptul debitorului sa isi rascumpere bunul respectiv. Am avut in vedere limitarea profitului firmei de recuperare. Eu cred ca dublul sumei pe care recuperatorii il percep mi se pare absolut rezonabil", a afirmat, marti, senatorul PNL Daniel Zamfir, initiator al proiectului de modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

El a precizat ca debitorul are drept de preemptiune.

Intrebat despre opinia potrivit careia in acest mod s-ar incuraja sa nu se plateasca ratele, ci de a recupera bunurile de la recuperatori, Zamfir a explicat: "Nu s-ar incuraja deloc, pentru ca aceasta prevedere nu face altceva decat sa readuca in piata acele bunuri, pentru ca daca recuperatorul a cumparat un imobil la 5-10% din valoare, cred ca sunteti cu totul de acord ca nu acela era pretul real al pietei. Or, daca debitorul va avea posibilitatea sa plateasca dublul sumei cu care recuperatorul a cumparat de la banca, eu va asigur ca banca nu va mai vinde firmelor de recuperare, care de cele mai multe ori sunt vehiculele bancilor, nu va mai vinde la acel pret de 10%. Cred ca un pret normal pe piata al oricarui imobil atunci cand vrei sa vinzi cu discount poate fi undeva la 30%. Ca atare, nu va fi niciodata interesat debitorul sa plateasca dublul sumei decat daca acel pret nu e unul real", a adaugat Zamfir.

Zamfir a mentionat ca prin aceasta masura s-a incercat reechilibrarea pietei.

"Sa dam posibilitatea respectivilor debitori care sunt deposedati ca pana la urma sa plateasca pretul real. Hotia asta intre pretul real si pretul cu care ii evaluezi omului apartamentul este pusa tot in carca debitorului. Deci, este o datorie pe care debitorul o are de platit, desi pretul, asa cum va spuneam, nu este unul real, este unul rezultat din acel aranjament banca-executor-recuperator de creante", a mai spus Zamfir.

Proiectul este sustinut atat de PNL, cat si de PSD si ALDE, si urmeaza sa intre la vot in plenul Senatului, prima camera sesizata.

Vezi aici fisa legislativa si semnatarii