Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu (ALDE), a afirmat, joi, ca Polonia este o tara care merita toata admiratia, "pentru ca stie sa isi respecte valorile, traditiile, independenta si suveranitatea", potrivit Agerpres. Tariceanu a spus, joi, la Senat, ca nu doreste sa comenteze deciziile Parlamentului de la Varsovia, adaugand insa ca Polonia este o tara pentru care are toata admiratia, in timp ce senatorul PMP Traian Basescu a sustinut ca, atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, a cedat din suveranitatea sa. Declaratiile lui Tariceanu vin la o zi dupa ce Comisia Europeana a declansat "optiunea nucleara" impotriva Poloniei, respectiv activarea articolului 7 din Tratatul UE, care poate duce la suspendarea dreptului de vot.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Comisia Europeana a declansat miercuri o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, care a ramas surd la numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate si care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei.

Discutiile au inceput dupa ce senatorul Radu Mihail (USR) a declarat ca, in cazul in care majoritatea va "forta trecerea pachetului de legi ale justitiei", Comisia Europeana ar putea face si in cazul Romaniei un anunt similar celui referitor la Polonia, unde a identificat incalcari grave ale unor aspecte care tin de independenta justitiei si a statului de drept.

"Noi nu dorim ca tara noastra sa intre in randul tarilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, tari pe care oficiali de la Bucuresti, inclusiv din conducerea Senatului, le curteaza acerb", a spus el.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu (ALDE), a declarat ca Polonia este o tara care merita toata admiratia, "pentru ca stie sa isi respecte valorile, traditiile, independenta si suveranitatea": "Nu am sa fac comentarii in legatura cu ce decide Polonia si, in mod suveran, Parlamentul. O sa va spun ceea ce ma preocupa pe mine, in calitate de senator si cetatean roman. Vreau ca in Senatul Romaniei sa nu mai aud astfel de luari de cuvant din partea unor tineri parlamentari, tineri in sensul prezentei in Parlament, care fac dovada faptului ca traiesc in Romania aproape degeaba, ei nu vad ce proportii a luat in Romania statul represiv, nu vad ceea ce s-a intamplat in ultimii ani cu justitia din Romania, care a fost calcata in picioare. Independenta ei a ramas numai pe hartie. Care este independenta justitiei atunci cand serviciile intervin in derularea actului de justitie si in curtile care fac justitia? Nu ma refer la procurori", a precizat el.

Tariceanu a sustinut si ca USR doreste sa mentina in Romania "aceeasi fratie nenorocita care a distrus tara si justitia": "Aceasta este justitia pe care dumneavoastra o aparati? Sunt absolut deceptionat de acest lucru, ma mir de astfel de luari de pozitie. In loc sa aud din partea unui partid care s-a facut ecoul cetatenilor si care ar fi trebuit sa pretuiasca mai mult decat orice valorile liberale, adica drepturile si libertatile cetatenilor, si sa le puna pe primul plan, vad ca in continuare doriti sa mentineti in Romania aceeasi fratie nenorocita care a distrus tara si justitia si increderea in ea, intre servicii, intre aparatul represiv, institutiile de forta ale statului. Nu acesta este modelul de democratie liberala europeana pe care cu toti ne-o dorim si la care cu totii aspiram. Nu acesta este modelul cu care am intrat in Uniunea Europeana."

Senatorul Traian Basescu (PMP) a afirmat ca, atunci cand Romania a intrat in UE, a cedat din suveranitatea sa: "Avem capitolul 3 din Tratat, care da o lista intreaga de domenii in care Bruxelles este suveran si nu statul national. Incurajarea nationalismului este distrugerea UE. Nu mai suntem suverani in sensul clasic al cuvantului de cand am intrat in UE."

Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca nu face parte "din acea categorie de nationalisti care duce nationalismul pe primul plan", dar ca suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestata: "Dar nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ceea ce se numea odinioara statul de drept in perioada comunista, cand discutam despre intarirea legalitatii socialiste. Ce insemna legalitatea socialista? Forta institutiilor care bineinteles ca nu aveau niciun respect pentru drepturile cetatenilor. Eu ceea ce vorbesc azi este necesitatea protejarii drepturilor si libertatilor cetatenesti care este o valoare fundamentala nu numai pentru Romania, dar pentru intreaga UE. Sta la baza constructiei UE. Vreau ca Romania sa fie nu numai membra teoretic a UE, ci membri de facto si in profunzimea valorilor. Nu sa ne falim ca suntem membri si facem in Romania un fel de creatie care seamana mai mult cu ceea ce vedem in Rusia invecinata. Ce s-a intamplat in Romania in ultimii ani nu este stat de drept."

Senatorul social-democrat Gabriela Cretu, presedinte al Comisiei pentru afaceri europene, a spus, la ransul sau, ca a observat in ultimele zile o instrumentalizare a UE si a valorilor sale "pentru interese de partid". Ea a subliniat ca acest lucru face rau Romaniei: "Noi am validat inclusiv propunerea Presedintiei pentru Livia Stanciu, fata de care puteam avea mari dubii ca iubeste democratia. In Polonia, de exemplu, au fost anulate cinci nominalizari la Curtea Constitutionala si facute alte nominalizari - lucruri brutale, absolut de interventie in sistemul puterilor in stat, in genere."

Radu Mihail (USR) a dorit sa dea o replica, apreciind ca a fost agresat verbal prin declaratia ca ar trai in Romania "degeaba". "As vrea sa va spun ca am ales sa traiesc in Romania dupa ce am fost in exil 16 ani, pentru ca oameni ca acela care a rostit aceste cuvinte calca in picioare drepturile cetatenilor romani, se preocupa de interesul personal si incearca sa schimbe legile justitiei pentru interesul personal al lui si al unei clici. Asa ca nu traiesc degeaba in Romania, de aia am venit in Romania si vom face acest lucru daca vrea sau daca nu vrea acest domn care imi spune ca nu vrea sa ne mai auda. Domnule Tariceanu, o sa ne auziti si azi, si maine, si peste zece ani fara nicio problema. Va veni vremea si nu foarte tarziu cand ne veti cere cuvantul de pe banca Opozitiei, daca nu cumva veti fi in alt loc", a precizat el.