Actualizat

Modificarile la Codul de procedura penala care au scos magistratii in strada, dezbatute in Comisia lui Iordache/ Prima modificare agreata: autoritatile publice nu se pot referi la suspecti ca la condamnati

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 20 decembrie 2017, 10:30 Actualitate | Politic


Comisia speciala parlamentara condusa de deputatul PSD Florin Iordache a discutat miercuri modificarile propuse de PSD, ALDE, UDMR si PNL la transpunerea directivei europene privind prezumtia de nevinovatie, amendamente aspru criticate de institutiile din sistemul judiciar - DNA, DIICOT si Procurorul General printre acestia - si care au dus la proteste fara precedent ale magistratilor din toata tara. S-au parcurs insa in primul rand modificarile propuse de Uniunea Nationala a Barourilor si cele sustinute de PNL si venite de la Baroul Bucuresti, fara a se vota insa o forma finala a acestora. Principalul amendament pe care cei din comisie au cazut de acord a fost unul formulat de UDMR si care prevede ca autoritatile publice nu se pot referi la suspecti ca la persoane condamnate definitive, cei de al PSD si ALDE renuntand astfel la propunerea lor initiala prin care doreau sa fie interzise toate comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice, in cursul procesului penal. Sedinta va continua joi de la ora 10, dorinta celor de la PSD fiind de a finaliza toate aceste dezbateri intr-un proiect care va intra in aceesi procedura legislativa speciala ca si legile justitie, prima camera sesizata fiind Senatul.
 
Tot miercuri, Ministerul Justitiei a trimis propria propunere de modificare a Codului de procedura penala, prin care se inlocuieste peste tot sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe sau indiciii temeinice".

Marti, prezent la comisiei, ministrul Tudorel Toader a anuntat ca va veni cu un proiect de modificare a Codului de procedura penala prin care sa fie inlocuita sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe temeinice". Iordache l-a rugat sa trimita o propunere pana astazi. In plus, el a declarat ca va emite o Ordonanta de Urgenta de transpunere a directivei daca acest lucru nu va fi facut de catre Parlament. 

Vezi aici ultima varianta a amendamentelor propuse la Codul de procedura penala

Vezi aici transmisiunea video
Desfasurarea LIVE TEXT:

20.00 Desi a anuntat in comisie ca se va lucra pana la miezul noptii, Iordache a suspendat sedinta la ora 20.00.

19.44 Din tabelul de lucru se discuta pe rand propunerile Uniunii Barourilor si a Baroului Bucuresti, sustinute de senatoarea PNL Alina Gorghiu. Acestea nu se voteaza, doar se dezbat.

19.00
Se discuta varianta ca un proiect, care ar putea fi gata pana pana vineri, sa prevada doar transpunerea directivei, iar celelalte modificari propuse la Codul penal si de procedura penala care nu privesc directiva sa fie prevazute intr-un alt proiect legislativ. Pentru primul proiect s-ar putea face sesiune extraordinara in ianuarie. 

18.04 Moment ridicol: Marton Arpad, vicepresedinte in comisie, a anuntat ca suspenda sedinta, in timpul in care Florin Iordache s-a retras intr-o camera alaturata, fugind practic de pozele jurnalistilor, impreuna cu Serban Nicolae si Catalin Radulescu. Cei din sala s-au ridicat sa plece, Iordache s-a intors si a anuntat ca de fapt nu se terminat sedinta si a cerut colegilor sa revina. Iordache anunta ca de fapt se ia o pauza si se convoaca din nou sedinta la ora 18.30.

Stelian Ion: "Vin cu boxa? Ca sa stiu." 

17.52
Stelian Ion insista ca modificarile pe care le doresc pe de o parte cei de la PSD, ALDE sau UDMR si pe de alta cei de al Uniunea Barourilor nu au legatura cu prezumtia de nevinovatie, ci la drepturilor inculpatilor si profesia de avocati.

17.32 Iordache a anuntat ca "am hotarat ca stam pana la ora 24".

17.02
Nu se voteaza amendamente, se poarta discutii generale pe fiecare in parte. Ceea ce se va decide in aceasta comisie va fi un proiect care va merge la Senat ca prima camera, apoi se va intoarce pentru raport la comisia speciala, va merge in plen si apoi va trece pentru aceeasi procedura la Camera Deputatilor, care este decizionala pe orice proiect de modificare a codului penal si de procedura penala. 

16.17 Pana la urma, PSD nu isi sustine acest amendament si toti cei din comisiei, inclusiv opozitia, au agreat formularea celor de la UDMR:

La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
"(3) Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv."

15.55: Marton Arpad: "In ultima vreme in discursul politic, nepolitic, s-a inventat un nou inteles al cuvantului penal, adca daca vorbim de un judecator penal, nu ne gandim la judecator care judeca cazuri penale, ci un judecarotr care are probleme penale. Asta e folosit atat pt suspenct, inculpat, condamnat. Indiferent daca vine de la politician, de la conducatorul unei autoritati judiciare, presedintele Romaniei sau ministri, se vorbeste de penali in general. Aceasta Directiva spune ca trebuie sa oprim astfel de folosiri a termenului care ne trimite cu gandul ca un suspect a fost condamnat."

15.40 Se dezbate primul amendament controversat al PSD - la art. 4 se adauga:
"(3) In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligatii reprezinta infractiune si se pedepseste, potrivit legii penale."

Stelian Ion (USR): "Practic nu mai poti sa afli ca s-a inceput urmarirea penala impotriva unei persoane nici macar daca este de interes public. Mi se pare ca este o propunere exagerata care cenzureaza libertatea de exprimare, pentru ca impune interdictie chiar si presei. Nu mai ai voie sa vorbesti, ti se interzic comunicarile publice."

Dirca (USR): "Directiva ne recomanda sa nu prezentam persoanele ca fiind vinovate, nu sa nu le prezentam deloc. Daca dvs imi aratati un comunicat in care o persoana suspecta este prezentata ca vinovata, acea situatie trbeuie sanctionata."

15.23 Incepe discutia pe articole, cu propunerile de modificare a Codului de procedura penala. Primul amendament discutat este propus de Fundatia Romana pentru Democratie in Drept:

Articolul 4, alin. (1)-(3) urmeaza a fi completate astfel:
1)Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva de condamnare.
(2)Dupa administrarea intregului probatoriu, presupus de natura, circumstantele cauzei, ca si de apararile formulate in cauza,orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului
 (3) In fiecare faza a procesului penal responsabilitatea accesului la actele dosarului cauzei ca si cu privire la comunicarea referitoare la aceste acte si la stadiul procedurilor aferente revine magistratului competent, potrivit legii, cu respectarea drepturilor garantate participantilor la procesul penal, ca si a dreptului cetatenilor la informare.

15.20
Ilie Iordachescu, decanul Uniunii Barourilor, se plange de faptul ca nu incep discutiile punctuale pe articole. Uniunea Barourilor a depus la randul sau o serie de amendamente, preluate de cei de la PNL.

14.48
Stelian Ion: "Mi s-ar parea normal ca ministrul sa fie aici si sa se pronunte cu privire la modificarile propuse la directiva, nu sa ne trimita un document la care sa ne uitam lung."

14.42
Catalin Predoiu: "Inteleg ca aceste propuneri de la minister ar putea deveni un proiect de lege."

14.40
Stelian Ion cere secretarului de stat Mariana Mot sa explice care e legatura cu directiva pentru prezumtia de nevinovatie.

UPDATE Vezi aici modificarile ministerului justitiei

Sedinta s-a reluat la ora 14.35

Sedinta este suspendata pana la ora 14.00

10.50
Stelian Ion aminteste ca ministerul Justitiei a facut o analiza privind directiva si a propus proiectul de lege care a fost adoptat tacit de Senat care modifica un singur articol, iar acum a decis ca mai este nevoie sa se faca modificari. "Aceasta propunere cu probe temeinice este o enormitate" a spus el.

Vezi aici proiectul Guvernului adoptat tacit pe 4 decembrie
 

10.48
Catalin Predoiu o intreaba pe Mot daca "asta este tot" ce are de spus ministerul privind propunerile la directiva.

10.40
Secretarul de stat Mariana Mot, prezenta la comisie, a anuntat ca are un proiect in sensul anuntat ieri de ministrul Tudorel Toader, prin care sa se inlocuiasca "suspiciuni rezonabile" cu "probe sau temeinice" in Codul de procedura penala. Mot a precizat ca nu are documentul intr-o forma electronica, iar acesta nu a ajuns la niciun mebru al comisiei. Iordache a propus sa fie suspendata sedinta pana la 14.00 pentru ca nici el nu cunoaste propunerile si pentru ca toata lumea sa il poata consulta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9096 vizualizari

 • +17 (25 voturi)    
  :-) (Miercuri, 20 decembrie 2017, 10:39)

  Soljenitin [utilizator]

  De la probe temeinice la suspiciune rezonabila, pentru ca se puteau obtine probe.
  Acum se schimba legislatia si se trece de la suspiciune rezonabila la probe temeinice pentru ca NU se mai pot obtine probele.

  FMMDragnea!
  • +10 (12 voturi)    
   Tudorel este o hahalera ! (Miercuri, 20 decembrie 2017, 17:36)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Vorbeste in comisia lui Iordache de "probe temeinice", chestiune care este o aberatie si juridica si logica iar in proiectul MJ, sintagma suspiciuni rezonabile este inlocuita cu sintagma "probe SAU indicii temeinice" !

   PS. Altfel spus, in comisie Tudorel este de-a dreptul bolsevic in raport cu Mariana Mot si cu ceilalti care au lucrat la proiect !
  • +5 (7 voturi)    
   Tare (Miercuri, 20 decembrie 2017, 19:02)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Cand tineau sedinta pana la zece data trecuta, chiar ziceam ca la legi pentru noi nu ar face mai mult de o susta de 15 minute la o tigara.

   Dar acum isi intrec recordul. Ei sunt exemplul tipic. Stiti cand vedeti hotii aia care fura prin metode inimaginabile pentru noi, care stiu tehnologie, aparate, puncte slabe, cum sa exploateze fiecare gaura? Nu au facultate, cand ii auzi cum vorbesc nu ai da 2 bani pe ei, cat despre munca, nu au nicio treaba. Dar la furat se descurca de minune. Exact asa si PSD. Ca-n oglinda cu "baietii de baieti".
  • +2 (4 voturi)    
   Protest istoric: 600.000 de oameni in strada (Joi, 21 decembrie 2017, 0:08)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Adica Iordache trimis la inaintare cu OUG 13, pe cand daddy o facea pe chelnerul la investirea luiTrump, are comisie speciala in Parlamentul Romaniei.

   Unde suntem oameni?!

   De ce toleram asta, comisie speciala care-l are sef pe Iordache, creata de un grup infractional organizat aflat in Parlamentul Romaniei si care comisie speciala face harcea-parcea codurile de procedura penala ale tarii?!
  • +1 (1 vot)    
   PLUS: (Joi, 21 decembrie 2017, 13:36)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Dacă suspecții au fost condamnați de oricare tribunal/curte/judecător, ei sunt CONDAMNAȚI, Punct!
   Hotărârile și legile date de un Parlament Penal nu pot schimba REALITATEA!
 • +13 (19 voturi)    
  Nu pot sa cred ca baietii astia chiar vor sa (Miercuri, 20 decembrie 2017, 10:59)

  scaraotchi [utilizator]

  modifice Codul Penal in directia descrisa de presa zilele astea. Pana si lui Tudorel am auzit ca i se par modificari de neconceput.

  Parere mea ca e ca grupul infractional din jurul lui Daddy negociaza la greu sa-si salveze pielea, amenintand ca-si bat jos de tara daca nu sunt lasati in pace .

  Atentie, nu suntem de acord cu niciun compromis, mai ales acum cand s-a ajuns atat de aproape de a fi bagati la racoare.
  Cel putin de dosarul OLAF, Daddy nu are cum sa scape nici daca muta tara cu totul in Siberia.
  • +17 (19 voturi)    
   Ba da eu cred! (Miercuri, 20 decembrie 2017, 11:30)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   Eu am trecut printr-o perioada in care au fost mineriade.
   Si atunci am crezut ca asa ceva nu se poate. S-a putut! Am crezut cu tarie ca geeratia viitoare va fi in stare sa schimbe. NU a fost.
   Am crezut cu tarie ca in momentul in care au iesit 600 de mii de oameni la protest lucrurile nu se mai poti intoarce. Din pacate, ca de fiecare data , ne oprim inainte de marele asalt si plecam acasa.
   Acum lupta se da pe viata si pe moarte. E trist ca majoritatea nu intelege asta. Si pe cand cei de la putere au toate armele si nu se sfiiesc sa le foloseasca in cele mai josnice moduri, societatea civila apeleaza la proteste. Singura lor arma. Care nu mai sperie pe nimeni.
   Deci da, au sase mari sa scape desi tara va trece prin foc si nu va mai iesi vie dincolo.
   • +9 (15 voturi)    
    Va inteleg dezamagirea (Miercuri, 20 decembrie 2017, 12:55)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    dar "marele asalt" de care vorbiti nu cred ca a inceput inca. Probabil el se va desfasura undeva la inceput de februarie, doar trebuie sa aniversam, nu-i asa? Si in plus ma gandesc ca baietii trebuie lasati sa-si arate "ïntreaga splendoare" ,doar asa vom reusi sa iesim in sfarsit cu milioanele.

    Deci, retineti, va rog: greva prezidentiala, urmata de incercarea de suspendare , apoi vine randul nostru - invalidarea referendumului de suspendare si apoi :REVOLUTIE cu milioane de oameni la "hora"

    O sa fie o iarna foarte 'incinsa"...
    • -10 (22 voturi)    
     Ha ha ha (Miercuri, 20 decembrie 2017, 13:33)

     CalinMircea [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

     Care milioane? O ultraminoritate cu cerințe împotriva drepturilor individuale niciodată nu va avea câștig de cauză. E împotriva bunului-simț!
     • 0 (6 voturi)    
      Vrei sa spui (Miercuri, 20 decembrie 2017, 18:58)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

      impotriva coruptiei ce se doreste oficializata de psd+alde+udmr, corect?
     • +2 (6 voturi)    
      Scuze (Miercuri, 20 decembrie 2017, 18:59)

      imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

      Impotriva caror "drepturi individuale" sunt acei oameni? Din curiozitate intreb...

      Te referi la dreptul pomanagiilor pentru ca luema s-a saturat sa munceasca sa va itnretina voua pensiile si ajutoarele sociale? Hmm... imi da cu virgula.

      Chiar te rog sa ne luminezi. Nu uita: suntem oi naziste dezinformate. Avem nevoie de ajutorul vostru, pentru ca este evident ca nu putem organiza un protest fara ajutor de la multinationale si Soros, pentru ca este dovedit: nu suntem in stare nici sa ne legam la siret fara PSD, daramite sa protestam organizat. Nu?
  • +10 (14 voturi)    
   " O hotarare emotionala " (Miercuri, 20 decembrie 2017, 11:30)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   Daca trec mizeria asta, vor avea parte de " O hotarare emotionala " la nivel de tara ;

   Iar " politistii incompetenti " vor fi chiar INDIFEREENTI. .

   Asa sa ii ajute Scaraotchi !
   • +8 (12 voturi)    
    Va inselati, nu ajut pe nimeni. (Miercuri, 20 decembrie 2017, 13:00)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

    Rolul meu e doar sa-i "triez", adica cine merge la smoala incinsa , cine merge pe carbuni aprinsi si cine merge la spanzuratoarea eterna...
   • +7 (9 voturi)    
    ma intreb (Miercuri, 20 decembrie 2017, 14:21)

    Alynna [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

    oare atunci cand poporul va fi extrem de nervos si va dori sa le faca o vizita, nu-i asa ca filmarile cu participant NU vor putea fi folosite in instanta???? pentru identificare si amenda:)
  • +2 (4 voturi)    
   Speculam de pomana, astia ne rad in nas (Joi, 21 decembrie 2017, 0:13)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   cu hahalerele lor de luni de zile si cu comisia lor speciala creata in septembrie. Sunt mai harnici decat societatea civila, sunt la foc intins, pentru ca au interese ultime si majore.

   E tarziu si sunt sarbatorile de iarna. :(
   Iar Parlamentul penalilor va pleca intr-o vacanta victorioasa si nesimtita.

   :(
 • -4 (20 voturi)    
  Corect. (Miercuri, 20 decembrie 2017, 13:56)

  adi_69 [utilizator]

  Justitia nu se face pe suspiciuni, oricat de rezonabile, ci pe probe si indicii.
  Aberanta a fost inlocuirea inversa. Numai ca atunci marii apologeti ai penalului nu s-au mai dat cu fundul de pamant.
  • +6 (12 voturi)    
   Destepti mai sunteti (Miercuri, 20 decembrie 2017, 14:51)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Ca sa ajungi la probe, mai intai treci prin faza de suspiciune.
   Tu intai ai probele si pe urma le cauti? Oi fi si tu vreun PSD ist cu logica stramba....
   • +8 (10 voturi)    
    E doar putin spalat... (Miercuri, 20 decembrie 2017, 15:39)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    pe creier, inca din '69. Mai are putin si ... ma viziteaza...
  • +8 (10 voturi)    
   Gresit (Miercuri, 20 decembrie 2017, 15:04)

   jam.jam [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Justitia se face pe probe temeinice, aici e vorba de strangerea probelor. Cum sa incepi strangerea probelor daca nu pornesti de la niste suspiciuni, indicii ? Crezi ca infractorii lasa in urma dovezi irefutabile ? Nici o urmarire penala nu ar mai putea incepe daca cerinta este sa porneasca de la dovezi temeinice. Ar insemna sa-l prinzi in flagrant pe cel care da mita, orice altceva va fi respins. Majoritatea cazurilor de coruptie nu vor mai putea fi anchetate.

   Probele se strang printr-u proces complex si se coroboreaza intre ele, din totalitatea lor rezulta vinovatia sau nevinovatia.
 • +10 (12 voturi)    
  o mica intrebare.... (Miercuri, 20 decembrie 2017, 15:19)

  mar-vas [utilizator]

  pentru Comisia Iordache?
  ati auzit de Directiva Europeana de confiscare extinsa a celor condamnati defenitiv? Asta nu este o prioritate pentru care sa lucrati pina la miezul noptii in spiritul alinierii la legislatia europeana ?
 • +7 (9 voturi)    
  Pai ce ne facem nea Tudorica ? (Miercuri, 20 decembrie 2017, 16:36)

  Susufler0 [utilizator]

  Ieri te-a vazut si te-a auzit o tara intreaga pe toate televiziunile luand cuvantul in "Speciala" lui Ciordache si vorbind DOAR de PROBE TEMEINICE. Nimic de "indicii temeinice", niciun cuvintel !!

  PS. Se cheama ca atunci cand esti la Minister esti prea bunul doctor Jekyll iar cand ajungi in Parlament te transformi in odiosul mister Heyde ?
  • +2 (4 voturi)    
   Cam subtil (Miercuri, 20 decembrie 2017, 18:59)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   trebuie sa-i precizezi ca nu-i vorba aici de niste tipuri de vodca
   • +1 (3 voturi)    
    Uite ca nu m-am gandit la chestia asta ! (Miercuri, 20 decembrie 2017, 19:51)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Merci, o sa am grija in viitor, sa fiu sigur ca pricepe si dom' profesor.
 • -6 (12 voturi)    
  stalinistii nu inghit prezumptia de nevinovatie (Miercuri, 20 decembrie 2017, 18:03)

  demaGOCU [utilizator]

  Si-au schimbat parul si se numesc tefelisti, dar au aceleasi naravuri.
 • +2 (4 voturi)    
  vax (Miercuri, 20 decembrie 2017, 19:39)

  Scuratov [utilizator]

  Pregatirea juridica a acestui individ este aceeasi cu a lui Nicolicea , adica ZERO . Si totusi astia fac legi pentru justitie ?! Onorati magistrati , faceti ceva si stopati bataia de joc la adresa justitiei . Este posibil ca legile sa fie facute de interlopi ? Jalnic !
 • 0 (2 voturi)    
  Se complac sau sunt complici (Miercuri, 20 decembrie 2017, 22:07)

  revolution2017 [utilizator]

  Totusi nici o luare de pozitie din partea profesorilor de drept din marile centre universitare cu traditie. Multi sunt autori cunoscuti. Am inteles la Iasi, le e frica, dar Cluj, Bucuresti, Timisoara ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by