Comisia speciala parlamentara condusa de deputatul PSD Florin Iordache a discutat miercuri modificarile propuse de PSD, ALDE, UDMR si PNL la transpunerea directivei europene privind prezumtia de nevinovatie, amendamente aspru criticate de institutiile din sistemul judiciar - DNA, DIICOT si Procurorul General printre acestia - si care au dus la proteste fara precedent ale magistratilor din toata tara. S-au parcurs insa in primul rand modificarile propuse de Uniunea Nationala a Barourilor si cele sustinute de PNL si venite de la Baroul Bucuresti, fara a se vota insa o forma finala a acestora. Principalul amendament pe care cei din comisie au cazut de acord a fost unul formulat de UDMR si care prevede ca autoritatile publice nu se pot referi la suspecti ca la persoane condamnate definitive, cei de al PSD si ALDE renuntand astfel la propunerea lor initiala prin care doreau sa fie interzise toate comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice, in cursul procesului penal. Sedinta va continua joi de la ora 10, dorinta celor de la PSD fiind de a finaliza toate aceste dezbateri intr-un proiect care va intra in aceesi procedura legislativa speciala ca si legile justitie, prima camera sesizata fiind Senatul.

Tot miercuri, Ministerul Justitiei a trimis propria propunere de modificare a Codului de procedura penala, prin care se inlocuieste peste tot sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe sau indiciii temeinice".

Marti, prezent la comisiei, ministrul Tudorel Toader a anuntat ca va veni cu un proiect de modificare a Codului de procedura penala prin care sa fie inlocuita sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe temeinice". Iordache l-a rugat sa trimita o propunere pana astazi. In plus, el a declarat ca va emite o Ordonanta de Urgenta de transpunere a directivei daca acest lucru nu va fi facut de catre Parlament.

Vezi aici ultima varianta a amendamentelor propuse la Codul de procedura penala

Vezi aici transmisiunea video

Desfasurarea LIVE TEXT:

20.00 Desi a anuntat in comisie ca se va lucra pana la miezul noptii, Iordache a suspendat sedinta la ora 20.00.

19.44 Din tabelul de lucru se discuta pe rand propunerile Uniunii Barourilor si a Baroului Bucuresti, sustinute de senatoarea PNL Alina Gorghiu. Acestea nu se voteaza, doar se dezbat.

19.00 Se discuta varianta ca un proiect, care ar putea fi gata pana pana vineri, sa prevada doar transpunerea directivei, iar celelalte modificari propuse la Codul penal si de procedura penala care nu privesc directiva sa fie prevazute intr-un alt proiect legislativ. Pentru primul proiect s-ar putea face sesiune extraordinara in ianuarie.

18.04 Moment ridicol: Marton Arpad, vicepresedinte in comisie, a anuntat ca suspenda sedinta, in timpul in care Florin Iordache s-a retras intr-o camera alaturata, fugind practic de pozele jurnalistilor, impreuna cu Serban Nicolae si Catalin Radulescu. Cei din sala s-au ridicat sa plece, Iordache s-a intors si a anuntat ca de fapt nu se terminat sedinta si a cerut colegilor sa revina. Iordache anunta ca de fapt se ia o pauza si se convoaca din nou sedinta la ora 18.30.

Stelian Ion: "Vin cu boxa? Ca sa stiu."

17.52 Stelian Ion insista ca modificarile pe care le doresc pe de o parte cei de la PSD, ALDE sau UDMR si pe de alta cei de al Uniunea Barourilor nu au legatura cu prezumtia de nevinovatie, ci la drepturilor inculpatilor si profesia de avocati.

17.32 Iordache a anuntat ca "am hotarat ca stam pana la ora 24".

17.02 Nu se voteaza amendamente, se poarta discutii generale pe fiecare in parte. Ceea ce se va decide in aceasta comisie va fi un proiect care va merge la Senat ca prima camera, apoi se va intoarce pentru raport la comisia speciala, va merge in plen si apoi va trece pentru aceeasi procedura la Camera Deputatilor, care este decizionala pe orice proiect de modificare a codului penal si de procedura penala.

16.17 Pana la urma, PSD nu isi sustine acest amendament si toti cei din comisiei, inclusiv opozitia, au agreat formularea celor de la UDMR:

La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

"(3) Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv."

15.55: Marton Arpad: "In ultima vreme in discursul politic, nepolitic, s-a inventat un nou inteles al cuvantului penal, adca daca vorbim de un judecator penal, nu ne gandim la judecator care judeca cazuri penale, ci un judecarotr care are probleme penale. Asta e folosit atat pt suspenct, inculpat, condamnat. Indiferent daca vine de la politician, de la conducatorul unei autoritati judiciare, presedintele Romaniei sau ministri, se vorbeste de penali in general. Aceasta Directiva spune ca trebuie sa oprim astfel de folosiri a termenului care ne trimite cu gandul ca un suspect a fost condamnat."

15.40 Se dezbate primul amendament controversat al PSD - la art. 4 se adauga:"(3) In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligatii reprezinta infractiune si se pedepseste, potrivit legii penale."

Stelian Ion (USR): "Practic nu mai poti sa afli ca s-a inceput urmarirea penala impotriva unei persoane nici macar daca este de interes public. Mi se pare ca este o propunere exagerata care cenzureaza libertatea de exprimare, pentru ca impune interdictie chiar si presei. Nu mai ai voie sa vorbesti, ti se interzic comunicarile publice."

Dirca (USR): "Directiva ne recomanda sa nu prezentam persoanele ca fiind vinovate, nu sa nu le prezentam deloc. Daca dvs imi aratati un comunicat in care o persoana suspecta este prezentata ca vinovata, acea situatie trbeuie sanctionata."

15.23 Incepe discutia pe articole, cu propunerile de modificare a Codului de procedura penala. Primul amendament discutat este propus de Fundatia Romana pentru Democratie in Drept:

Articolul 4, alin. (1)-(3) urmeaza a fi completate astfel:

1)Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva de condamnare.

(2)Dupa administrarea intregului probatoriu, presupus de natura, circumstantele cauzei, ca si de apararile formulate in cauza,orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului

(3) In fiecare faza a procesului penal responsabilitatea accesului la actele dosarului cauzei ca si cu privire la comunicarea referitoare la aceste acte si la stadiul procedurilor aferente revine magistratului competent, potrivit legii, cu respectarea drepturilor garantate participantilor la procesul penal, ca si a dreptului cetatenilor la informare.

15.20 Ilie Iordachescu, decanul Uniunii Barourilor, se plange de faptul ca nu incep discutiile punctuale pe articole. Uniunea Barourilor a depus la randul sau o serie de amendamente, preluate de cei de la PNL.

14.48 Stelian Ion: "Mi s-ar parea normal ca ministrul sa fie aici si sa se pronunte cu privire la modificarile propuse la directiva, nu sa ne trimita un document la care sa ne uitam lung."

14.42 Catalin Predoiu: "Inteleg ca aceste propuneri de la minister ar putea deveni un proiect de lege."

14.40 Stelian Ion cere secretarului de stat Mariana Mot sa explice care e legatura cu directiva pentru prezumtia de nevinovatie.

UPDATE Vezi aici modificarile ministerului justitiei

Sedinta s-a reluat la ora 14.35

Sedinta este suspendata pana la ora 14.00

10.50 Stelian Ion aminteste ca ministerul Justitiei a facut o analiza privind directiva si a propus proiectul de lege care a fost adoptat tacit de Senat care modifica un singur articol, iar acum a decis ca mai este nevoie sa se faca modificari. "Aceasta propunere cu probe temeinice este o enormitate" a spus el.

Vezi aici proiectul Guvernului adoptat tacit pe 4 decembrie

10.48 Catalin Predoiu o intreaba pe Mot daca "asta este tot" ce are de spus ministerul privind propunerile la directiva.

10.40 Secretarul de stat Mariana Mot, prezenta la comisie, a anuntat ca are un proiect in sensul anuntat ieri de ministrul Tudorel Toader, prin care sa se inlocuiasca "suspiciuni rezonabile" cu "probe sau temeinice" in Codul de procedura penala. Mot a precizat ca nu are documentul intr-o forma electronica, iar acesta nu a ajuns la niciun mebru al comisiei. Iordache a propus sa fie suspendata sedinta pana la 14.00 pentru ca nici el nu cunoaste propunerile si pentru ca toata lumea sa il poata consulta.