Comisia speciala parlamentara condusa de deputatul PSD Florin Iordache a avut dezbateri generale marti, in prezenta ministrului Justitiei, pe controversatele propuneri de modificare a Codului penal si de procedura penala depuse de PSD, ALDE, UDMR si PNL, formulate ca amendamente la transpunerea unei directive europene privind prezumtia de nevinovatie. In baza acestei Directive, ministrul Tudorel Toader a anuntat ca va veni cu un proiect de modificare a Codului de procedura penala prin care sa fie inlocuita sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe temeinice", posibil chiar pana maine, cand se reia dezbaterea in comisie. In plus, el a declarat ca va emite o Ordonanta de Urgenta de transpunere a directivei daca acest lucru nu va fi facut de catre Parlament.

Comisia speciala pentru legile justitieiFoto: Hotnews
  • Tot marti, in plenul Senatului se da vot final pentru proiectul de modificare a Legii 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Dupa dezbaterile pe modificarile la directiva, comisia va continua de la ora 17 cu legea 304 - organizarea judiciara si apoi cu legea 317 - organizarea CSM, intrucat pe ambele PSD si ALDE vor sa le adopte pana la finalul saptamanii.

Vezi aici tabelul cu amendamente la directiva

Transmisiunea video (click aici pentru mobil)

Desfasurarea LIVE TEXT:

11.59 Iordache propune ca in aceasta dupa-amiaza sa lucreze la raportul pe celelalte legi ale justitiei, 304 si 317, de la ora 17. Maine se va intra pe amendamente si propuneri la codul penal si de procedura penala.

11.58 Iordache: "Niciunul din amendamentele care le vom face maine nu le vom face...pana cand ministrul sau secretarul de stat nu are un mandat. Mi se pare ca discutam lucruri importante si nu mi se pare normal sa aruncam doar pe parlament. "

11.50 Ministrul Justitiei a plecat din sala, Predoiu in sala ii reproseaza acest lucru: "Cand ii e mai greu iese din salas la declaratii. Nu putem fi partasi la incalcarea drepturilor omului. Nu vrem nici sa restrangem drepturile suspectului sau inculpatului dar nici capacitatea parchetului de a face dreptate."

Nu aveti ministru, aveti un profesor erudit. Care mai mult va incurca. De asta suntem in incurcatura asta aici."

11.44 Ministrul Justitiei ii raspunde: Nu vreau sa raspund cu un continut politic. Raspund cu un continut juridic. Daca modificarile au fost sau nu corecte saua dpatate constitutionale, vorbesc zecile de decizii de constatare a neconstitutionalitatii. Ca raspuns la intrebarea dumneavostra, paote sa rezulte din sumele pe care statul roman le da pe despagubiri.

(Daca nu luam masuri) Vom ramane pe locurile fruntase la condamnari la CEDO.

11.39: Vorbeste Catalin Radulescu, deputat PSD cunoscut ca "deputatul mitraliera", condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comert, in decembrie 2016. Radulescu a depus o serie intreaga de amendamente la legile justitiei, toate ignorate si considerate respinse de colegii din PSD si ALDE.

"Eu nu am crezut niciodata ca procurorii sunt independenti,faptul ca au tot clamaat aceasta independenta a dus si al abuzuri. Trebuie sa ne raportam si la modificarea Constitutiei, pentru ca magistratii sa fie doar judecatori, iar procurorii inalti functionari publici.

Va cer sa luati masuri drastice fata de procurorul general al Romaniei, care a considerat ca cei din parlametnul Romaniei sunt infractori de rang inalt. Va cer sa solicitati revocarea procurorului general."

11.26: Marton Arpad (UDMR): "In ultima perioada am constatat ca exista ifnormatii inspatiul public care au doar o tangenta cu adevarul, dar in multe situatii sunt in contradictie cu realitatea. Eu stiu ca exista o formatiune politica foarte abila in a distorsiona.

Domnul presedinte al tarii are niste sfesnici care ii furnizeaza idei care nu au legatura cu realitatea. Dumnealui spune ca nu trebuie sa ne grabim.

Pana la 1 aprilie 2020 si ulterior, la fiecare trei ani, statele membre transmit comisiei datele privind modul in care au fost exercitate... Pentru a putea face acest lucru trebuie sa avem aceasta legislatie.

11.18 Stelian Ion (USR): Acest proiect al ministerului a fost adoptat tacit de Senat si nu se regaseste pe site-ul Camerei.

11.08 Tudorel Toader, raspunzand unor intrebari adresate de deputatul PNL Ioan Cupsa: "Eu am inteles ca astazi am venit pentru discutii de principiu. Eu va pot spune ca pot vorbi mult, nu stiu daca si bine si pot acoperi aceasta sedinta prin intrebarile pe care le-ati formulat dar care contrazic scopul unei dezbateri de principiu".

Minsiterul Justitiei nu s-a derobat de initiativa legislativa componenta. Am vorbit despre proiectul legilor justitiei. Atunci aveam proiectul de lege pe care il propuneam pentru parcursul legislativ."

11.02 In paralel, in plenul Senatului incep dezbaterile pe articole la Legea 303. Citeste aici raportul final cu amendamentele admise si respinse.

10.59 Cei de la Parchetul General si Uniunea Barourilor anunta ca au transmis amendamente.

10.55: Horodniceanu: "Mare parte dintre textele care reprezinta amendamentele sunt de natura sa amputeze parti mari din urmarirea penala, din pacate. NOi trebuie sa fim constienti ca infractionalitatea a evoluat, ca suntem astazi supusi unor pericole din perspectiva infractionalitatii transfrontaliere.

Din persepctiva tehnica, suntem aici doar intrebati, daca ne intrebati va vom putea explica faptul ca o mare parte din amendamente ar ingreuna urmarirea penala."

10.53: Iordache i-a cerut lui Toader ca pana maine sa vina cu propunerile sale de modificare a Codului de procedura penala.

10.36 Tudorel Toader:

"Ministerul justitiei participa la aceste dezbateri prin secretarul de stat Marian Mot. Indiscutabil, directiva trebuie transpusa. Avem termen aprilie 2018, sunt convins ca Parlamentul o va transpune. Daca nu, cunoasteti foarte bine ca se justifica urgenta adoptarii unei ordonante de urgenta pentru transpunerea unei directive in masura in care parlamentul nu o face.

Daca legea, dintr-un motiv sau altul, nu va fi adoptata de Parlament si nu va fi promulgata, publicata in MO incat sa produca efecte juridice, Guvernul e obligat sa emita OUG.

Sigur ca noi avem in Constitutie prezumtia de nevinovatie. Avem doua paliere de obligatii - constitutional sa transpunem aceasta garantie constituionala si obligatia ca la nivelul practicii judiciare sa interpretam si sa aplicam corect garantiile prezumtiei de nevinovatie.

Sigur ca in Cod trebuie transpusa garantia constitutionala. Nu este suficient de a te bucura de prezumtie, trebuie ca faptuitorul sa fie informat si atunci avem termenul acela din Directiva daca procesul s-a desfasurat fara stiinta lui sa fie informat.

Nu este suficient sa ai la nivel de directiva o astfel de obligatie, nu este suficient sa ai la nivel de Constitutie o astfel de garantie, este necesar ca legislatia din care face parte si Codul de procedura penala sa ofere suficiente garantii pentru consacrarea prezumtiei de nevinovatie.

In opinia mea, pentru transpunerea Directivei, trebuie ca in noul cod de procedura penala sa renuntam acolo unde este cazul la componenta subiectiva a actului de justitie. Avem in codul de procedura penala, cu privire la probatorii, doua sintagme - uneori procedura penala vorbeste de dubii rezonabile, alteori de suspiciuni rezonabile. Regula juridica este ca trebuie sa foloseasca aceeasi sintagma.

Suspiciunea cuiva are alti parametri de evaluare decat suspiciunea altui jurist.

Daca dvs veti aprecia ca pentru transpunerea Directivei sa facem unele modificari si la procedura penala, modificari in sensul inlocuirii dubiului rezonabil sau suspiciunii rezonabile cu probe, dovada temeinica a faptei respective (din sala se aude deputatul PSD Catalin Radulescu aprobandu-l pe ministru: "Da!" - n.r.). Sa dam la o parte componenta posibil subiectiva si sa lasam componenta probatorie unde procurorul are deplina independenta. In final, garantia independentei nu sta in a ii lasa libertatea de a aprecia ca are o suspiciune.

Sa recunoastem competentele, sa ne recunoastem competentele partajate si fiecare ne facem treaba. Ii lasam pe ceilalti sa isi indeplineasca si competentele lor.

Transpunerea directivei este necesara.

Voi veni la minister cu o propunere de inlocuire a sintagmei de "suspiciune rezonabila", "dubiu rezonabil" cu "probe temeinice, dincolo de orice dubiu". "

10.34: A venit Iordache, incepe sedinta. Acesta anunta ca a lansat invitatii la toti cei din sistem si asociatii profesionale. In sala insa sunt doar procurorul-sef al DIICOT Daniel Horodniceanu, procurorul Constantin Sima si cei de la Uniunea Barourilor. Lipsesc reprezentanti ai CSM, UNJR, AMR.

10.31: Tudorel Toader a ajuns la comisie, insa inauntru sunt putini parlamentari iar Florin Iordache inca nu a ajuns.

10.25: Sedinta intarzie sa inceapa, la fel si plenul Senatului.