​DOCUMENT PNL depune un proiect prin care CNATDCU sa analizeze doctoratele din şcolile neacreditate

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 17 octombrie 2016, 14:11 Actualitate | Politic


Ecaterina Andronescu si Raluca Turcan
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
 documente
(17 Oct 2016) DOC, 126KB
PNL va depune in Parlament o initiativa legislativa prin care CNATDCU sa analizeze in continuare lucrarile de doctorat in cazul scolilor doctorale neacreditate, a anuntat luni vicepresedintele partidului Raluca Turcan. Scolile doctorale acreditate isi pastreaza autonomia universitara.

"Se respecta intru-totul autonomia universitara pentru scolile doctorale acreditate", a spus Turcan, potrivit News.ro.

Ea a precizat ca, pentru scolile doctorale neacreditate, "Consiliul National de Atestare a Titlurilor (CNATDCU) va functiona in continuare ca instanta in care toate sesizarile de nerespectare a eticii profesionale sa poata fi inaintate Ministerului Educatiei Nationale".

"PNL isi expirma in continuare speranta ca vom obtine o majoritate parlamentara care sa priveasca in viitor pentru sistemul de educatie romanesc, sa nu mai fie politizat acest sistem si sa stea la baza unei Romanii prospere prin educatie", a mai afirmat Turcan.

Ce prevede proiectul -  vezi aici documentul (si atasat):
 • "In cazul tezelor de doctorat elaborate de studenti inmatriculati in scoli doctorale autorizate din cadrul altor IOSUD comisia de doctorat este propusa de directorul scolii doctorale si aprobata de conducerea IOSUD. Comisia de doctorat este alcatuita din cel putin 5 membri: presedintele, ca reprezentant al IOSUD, si cel putin 4 referenti oficiali din tara sau din strainatate, specialisti in domeniul in care a fost elaborata teza de doctorat sau in domenii apropiate si din care cel putin doi isi desfasoara activitatea in afara IOSUD respective. Membrii comisiei de doctorat au titlul de doctor si au cel putin functia didactica de conferentiar universitar sau de cercetator stiintific gradul II ori au calitatea de conducator de doctorat, in tara sau in strainatate. Membrii comisiei nu pot proveni din IOSUD in cadrul caruia functioneaza scoala doctorala autorizata in care este inmatriculat studentul doctorand.
 • Fiecare IOSUD este obligata sa elaboreze un raport anual privind situatia tezelor de doctorat, pe care il prezinta Senatul universitar/Prezidiului Academiei Romane spre validare si il face public prin afisare pe site-ul IOSUD si pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.
 • In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
 • a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
 • b) retragerea titlului de doctor in cazul in care acesta a fost acordat prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice;
 • c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.
 • In cazul scolilor doctorale acreditate sesizarile cu privire la nerespectarea standardelor de etica profesionala pentru titlul de doctor/atestatul de conducator de doctorat, acordate prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice sau in baza hotararii Senatului universitar/Prezidiului Academiei Romane, sunt transmise comisiei de etica a IOSUD care efectueaza o cercetare prealabila si propune, dupa caz, sanctiuni privind retragerea titlului de doctor/atestatului de abilitare.
 • In cazul scolilor doctorale autorizate sesizarile cu privire la nerespectarea standardelor de etica profesionala pentru titlul de doctor/atestatul de conducator de doctorat, acordate prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice sau in baza hotararii Senatului universitar/Prezidiului Academiei Romane, sunt transmise direct Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.
 • Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice solicita CNATDCU confirmarea sau infirmarea propunerii comisiei de etica. In baza avizului conform al CNATDCU, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice retrage prin ordin titlul de doctor/atestatul de abilitare, iar in baza ordinului, IOSUD anuleaza diploma."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

637 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Aiureli (Luni, 17 octombrie 2016, 14:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu se va intâmpla nimic. Invatamintul românesc a fost DEFINITIV distrus de groparul Andronescu si clica ei de slugi. Orice tânăr doreste sa plece ca sa studieze in strainatate, deoarece aici e o CLOACA de incompetenti si impostori. Fabricile de diplome si doctorate acreditate de CIUMA ROSIE au comprmis credibilitatea universitatilor de aici
  • +1 (1 vot)    
   Well .. si cine autorizeaza ? Mang cu nevasta lui (Luni, 17 octombrie 2016, 16:29)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Well .. si cine autorizeaza universitatile ? cine le evalueaza ? ei bine .... este

   MANG cu nevasta lui

   Cei doi plagiatori dovediti (de la Universitatea din Oradea, unde fel Katanga a universitatilor din Romania) sunt membrii in comisia de evaluare si acreditare. In continuare ...

   Ipochmimenul preda in continuare cu titlul de profersor universitar si cel de doctor la Universitatea din Oradea.

   "Patria si Dreptul Meu!".
   .
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 octombrie 2016, 14:27)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (Luni, 17 octombrie 2016, 14:55)

  voxpopulix [utilizator]

  Ar fi fain daca ar incepe verificarile cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Am auzit ca sunt multe genii acolo, care termina un program in ~12 luni.

  Nu ca la restul prostiilor care se chinuie cate 3-6 ani.

  Asa ca merita studiat cazul de la Sibiu, sa afle si restul tarii care este secretul, sa nu se mai piarda aiurea ani de zile.
 • +1 (1 vot)    
  of of (Luni, 17 octombrie 2016, 15:07)

  exlc [utilizator]

  Daca nu sunt acreditate ce verifica? Verificarea le poate da o oarecare legitimitate. E ca si cum mi-ar verifica calificarea de instalator, cand imi repar un robinet prin casa.... adica total inutil. Si daca determina ca nu sunt ok ce fac, ca oricum nu sunt acreditate.
 • +1 (1 vot)    
  acreditare (Luni, 17 octombrie 2016, 15:50)

  Ilidia [utilizator]

  Somnul ratiunii. Aceste doctorate, sustinute in unitati neacreditate, nici n-ar trebui luate in seama, ar trebui sa fie nule din start. Tot Abramburica e initiatorul ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by