Mai multi parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care vor sa elimine o situatie de incompatibilitate, asa incat alesii locali sa poata face parte din conducerea societatilor comerciale de interes local sau national. Agentia Nationala de Integritate a reactionat, pentru Digi 24, ca, daca aceasta initiativa ar trece, exista posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, intocmite de ANI si prin care s-a retinut astfel de situatii de incompatibilitate sa fie anulate de instantele de judecata.

Concret, initiatorii vor abrogarea art. 87 (1), litera f, din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede:

"(1) Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu: f) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national."

Inititorii - sapte parlamentari PSD, intre care si Florin Iordache, presedintele Camerei Deputatilor - sustin ca aceasta litera din lege ar fi "redundanta" si ca a generat confuzii.

"Aceasta litera a generat pana acum situatii confuze. Pe de o parte, primarul este obligat de legea cadru a administratiei publice locale sa puna in aplicare Hotararile Consiliului Local si sa gestioneze eficient serviciile publice asigurate cetatenilor, pe de alta parte nu doar ca nu poate lua nicio decizie, chiar si trasata de Consiliile Locale, dar nici macar nu poate participa la sedinte unde se discuta, uneori, lucruri care pot genera situatii de urgenta, cum ar fi de exemplu incalzirea populatiei pe timp de iarna sau intreruperea alimentarii cu apa. Aceasta prevedere este aplicabila si viceprimarului localitatii" se arata in expunerea de motive.

Acesta a fost depus la Senat la inceputul lunii septembrie in procedura de urgenta. Camera Deputatilor este for decizional.

Ce a declarat ANI la solicitarea Digi 24:

"Daca aceasta propunere legislativa ar fi adoptata, exista posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, intocmite de ANI si prin care s-a retinut astfel de situatii de incompatibilitate sa fie anulate de instantele de judecata. Propunerea legislativa nu corespunde obligatiilor asumate de autoritatile statului in lupta impotriva coruptiei institutionalizate, va afecta negativ imaginea Romaniei in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin mecanismul MCV, cu efecte negative referitor la absorbtia fondurilor europene", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.

Digi 24 o citeaza si pe Alina Gorghiu, copresedintele PNL, care a afirmat ca sustine "ca atunci cand esti intr-o companie neremunerata sa poti sa iti exerciti in mod onest autoritatea administrativa pe care o ai."