Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca va depune saptamana viitoare, luni sau marti, impreuna cu copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, proiectul de lege privind statutul Casei Regale, scrie Mediafax.

Intrebat care sunt cerintele Casei Regale in ceea ce priveste actul normativ, Dragnea a spus ca, in primul rand, reglementarea statului Casei Regale.

"Este o cerinta fireasca sa existe Casa Regala din Romania intr-un mod reglementat prin lege, pentru ca este anormal ca in Romania, unde toti ne dorim - ma rog, majoritatea -, si vorbim despre Casa Regala, aceasta institutie sa n-aiba un statut reglementat prin lege. Nu e corect. Si nu e normal. Asta reglementeaza in primul rand acest proiect de lege: statutul Casei Regale din Romania", a precizat Dragnea.

Liderul PSD a mai adaugat ca legea va trebui sa lamureasca si situatia Palatului Elisabeta si, de asemenea, sa fixeze un numar de functionari platiti de statul roman, care sa deserveasca Casa Regala.

"In mod normal, Palatul Elisabeta trebuie sa ramana in folosinta Casei Regale pe o perioada de timp, care trebuie stipulata in lege. Si, de asemenea, statul roman, poate si trebuie sa asigure un numar minim de functionari pentru aceasta institutie", a mai spus Dragnea.

Rolul si contributia Casei Regale in societatea romaneasca vor fi delimitate "clar si precis" printr-o propunere legislativa, a anuntat, joi, premierul Dacian Ciolos, el precizand ca "se bucura" sa auda ca aceasta initiativa ar putea fi sustinuta si de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

La finalul sedintei de Guvern, joi, premierul a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile facute de Liviu Dragnea potrivit carora trebuie gasita o solutie astfel incat Casa Regala sa functioneze in baza unei legi.

"Noi lucram deja cu Casa Regala de mai multe saptamani in urma unor idei si propuneri care au venit din partea dansilor. Lucram la o astfel de propunere si ma bucur sa aud ca si domnul Dragnea ar putea sustine o asemenea abordarea. Sigur, urmeaza sa discutam detaliile, dar a existat aceasta solicitare si din partea Casei Regale care sa delimiteze clar si precis rolul si contributia pe care Casa Regala poate le poate avea in societatea romaneasca. Vom veni cu cateva idei, cateva propuneri, si sigur vor fi supuse dezbaterii parlamentare", a spus Ciolos.