Eugen Nicolaescu: Initiativa PNL vizeaza preventia bolilor. Informatiile aparute contravin spiritului legii

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 7 februarie 2016, 13:46 Actualitate | Politic


Eugen Nicolaescu
Foto: AGERPRES
Proiectul PNL privind preventia in Sanatate vizeaza o viata mai buna pentru cetateni si depistarea riscurilor de imbolnavire, in conditiile in care prevenirea bolilor costa mult mai putin decat tratarea lor, iar interpretarile care au fost date contravin spiritului legii, a declarat Eugen Nicolaescu, potrivit Mediafax.

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, unul dintre semnatarii proiectului de lege, a precizat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca autorii acestuia si-au propus introducerea unui sistem de prevenire a bolilor, iar legea contine doar principiile de functionare a acestui mecanism, urmand ca ulterior sa fie introduse si normele de aplicare. El a mai sustinut ca la baza proiectului au stat sondaje de opinie facute de PNL, impreuna cu organizatia de femei a partidului, din care a rezultat ca romanii vor sa existe un astfel de sistem de prevenire a bolilor.

Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, a spus ca se introduce pentru prima oara obligativitatea statului de a participa cu fonduri pentru un astfel de program de prevenire a bolilor, de care ar urma sa beneficieze atat cetatenii asigurati, cat si cei neasigurati. El a explicat ca nu era normal ca banii sa fie luati din fondurile celor care platesc asigurare, de aceea finantarea se va face de la bugetul de stat. Potrivit estimarilor facute de PNL, programul ar trebui finantat cu 650-700 milioane euro, adica 10% din totalul fondurilor alocate Sanatatii (Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate).

"Preventia inseamna o viata mai buna, inseamna depistarea riscurilor la timp, inseamna cresterea calitatii vietii, inseamna bani mai putin pentru ca preventa costa mai putin decat tratarea bolilor", a declarat Niolcaescu.

Liberalul a mai spus ca informatiile aparute in presa contravin spiritului legii, referindu-se la faptul ca relatarile s-au axat pe ideea sanctionarii blonavilor care refuza sa participe la programul national de preventie.

Parlamentarii PNL au depus o initiativa care prevede introducerea unui program national de preventie in sanatate, finantat cu 600 milioane euro anual, romanii care refuza sa participe la acest program riscand sa suporte ulterior costurile tratamentelor, partial sau integral.


Potrivit propunerii legislative, semnata de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, printre care si copresedintele Alina Gorghiu, autoritatile ar urma sa elaboreze un Program National de Preventie multianual, finantat cu nu mai putin de 10% din sumele alocate din sumele alocate sistemului national de sanatate. In acest scop ar urma sa fie infiintata Agentia Nationala de Preventie in Sanatate.

Proiectul stabileste ca toti cetatenii romani au dreptul de a beneficia de programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Beneficiarii programelor care contribuie activ la mentinerea sanatatii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, stimulente ce vor fi transferate intr-un cont personal de economii si pot fi utilizate, daca beneficiarii indeplinesc doua conditii: sa prezinte o stare buna de sanatate sau, dupa caz, sa demonstreze ca respecta intocmai recomandarile medicului si sa demonstreze practicarea activa a unui sport, prin participarea la competitii sportive.

Beneficiarii pot refuza participarea la programele, masurile si actiunile de preventie. In cazul in care refuza, in scris, in cunostinta de cauza, sa participe la programul de preventie, pacientii risca sa suporte ulterior costurile tratamentelor, partial sau integral, in expunerea de motive fiind dat exemplul unei femei careia i se depisteaza cancer mamar.

"Altfel spus pot sa refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguratii pot sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost in totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate. Intentia noastra este aceea de a crea initial un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie. Intr-o etapa ulterioara, probabil intr-un termen rezonabil de 5 ani, sa fie implementate si aplicate masurile penalizatoare", se arata in expunerea de motive.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3063 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Trebuia prezentat de tanti Gorghiu ! (Duminică, 7 februarie 2016, 15:38)

  Plagarus [utilizator]

  Nicolaescu sa ne vorbeasca despre Protocolul “E. N. 1359/15.02.2013 !
  Doar pt. "panselutza" de pe cand era ministru in guvernul Popescu T.contabilul Nicolaescu a costat sume considerabile (s-a vorbit de 800 mii de euro) pentru o campanie anti-fumat care a umplut Bucurestiul de afise cu Mihaela Radulescu in chiloti rosii amintindu-ne ca “fumatul nu este singura placere”.
 • +8 (8 voturi)    
  O idee fixa de-a d-lui Nicolaescu.. (Duminică, 7 februarie 2016, 15:44)

  Costello [utilizator]

  ... de pe vremea ministeriatului la sanatate dar pe care nu a mai apucat s-o puna in practica, fiind schimbat. Da, intentia e buna! Dar caracterul ei constrictiv si vindicativ(pecuniar) intra in contradictie flagranta cu libertatea omului. Poate sa ramana o prevedere legala, ca posibilitate(optiune individuala). Sub lozinca "preventiv" se ascunde si o intrebare: Oare analizele "gratuite" din ce bani se fac, cui sunt incredintate si cat sunt de adevarate?. Eu, de exemplu, nu am nici o incredere in analizele gratuite fiind patit atat material cat si psihic. Datorita reactivilor ieftini sau expirati pot iesi rezultate false (+/-), si de aici incepe nebunia... Restul va las pe dvs. sa va imaginati ce s-a intamplat. Am scapat cu greu din aceasta situatie....
 • +14 (14 voturi)    
  DESPRE TINE (Duminică, 7 februarie 2016, 16:23)

  fc [utilizator]

  Ai fost si ai ramas o nulitate politica.
  Ai fost ani de zile parlamentar si ministru la sanatate.
  Nu ai facut nimic in acest timp pentru cei care te-au votat.
  Toata sleahta politica se trateaza in occident pe bani grei ca au pensii si salarii grase.
  Vii aici sa faci teoria preventiei. Pai prima preventie consta in aceea ca voi, "politicieni" de trei parale sa ne asigurati un trai decent fara stresul zilei de maine noua celor care va platim limuzinele si delegatiile de lux, si lefurile si pensiile nesimtite. Mai cersesti un vot facandu-te ca te preocupa soarta oamenilor.
  RUSINE SA-TI FIE!
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 februarie 2016, 17:53)

  [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  necunoasterea sistemului sanitar (Duminică, 7 februarie 2016, 18:40)

  aurel.alecu [utilizator]

  Domnul Nicolaescu a fost un ministru al sanatatii penibil si ca dovada ca nu cunoaste aproape nimic de sistemul de sanatate propune o aberati.
  Domnule Nicolaescu, in Romania exista suficiente reglementari de preventie, dar nici un decident politic nu a dorit sa le aplice!
  Institutul National de Sanatate Publica are toate parghiile necesare pentru a face preventie, dar dumneavoastra ca ministru a-ti demolat acest institut!
  Obligativitatea asiguratilor pentru niste cretinitati este impotriva constitutiei si oricum nu are aplicare decat pentru .. sifonarea banilor publici de catre instrumente private arondate unde trebuie!
  • +4 (4 voturi)    
   contabilului (Luni, 8 februarie 2016, 8:18)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui aurel.alecu

   de cap nicolaescu, din intamplare ministru la sanatate (si inca de 2 ori spre ghinionul acesteia) i-a placut atat de mult cum au fost sfeterisiti banii prin primul lui program de controale, incat s-a gandit sa permanetizeze aceasta metoda printr-o lege profitabila pentru partidu-i nepretuit, pnl.
 • +10 (10 voturi)    
  Oracolul PNL Nicolaescu ! (Duminică, 7 februarie 2016, 18:51)

  andreesanu [utilizator]

  Se baga si nesispravitul asta in seama de fiecare data cand incepe sa simta ciolanul aproape.
  Incepe prosteala ,manipularea , toate gastile o dau pe alba neagra !
  Doar ,doar o prosti mai multi fraieri care sa-i voteze.
 • +8 (8 voturi)    
  Inca ceva care ar fi util. (Duminică, 7 februarie 2016, 18:52)

  Azra [utilizator]

  D-le Nicolaescu v-ati gandit si la o propunere legislativa care sa prevada ca cei care au provocat accidente cu victime,fiind in stare de ebrietate la volan, sa suporte ei-si nu asigurarile, cum este deja cazul la asigurarile casco- costul spitalizarii si ingrijirilor medicale ale acestor victime, inclusiv cele care i-ar privi si pe respectivii soferi? Ar fi o descurajare extrem de eficienta pentru evitarea conducerii autovehicolelor in stare de ebrietate.De ce sa suporte,in final societatea, prin cresterea continua a costurilor RCA, consecintele nesabuintei unor soferi iresponsabili?.
  • +1 (1 vot)    
   excelent!!! (Luni, 8 februarie 2016, 10:29)

   vizirul [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   EXCELENTA PROPUNERE!!!!!!!!!! BRVISSIMO!!!!!!!!!!!!
 • +6 (8 voturi)    
  Stimate domnule Nicolaescu (Duminică, 7 februarie 2016, 19:47)

  Calin_file_de_dosar [utilizator]

  Mai draga!
  Nu ti se pare mai normal sa puneți la punct mai întâi niște programe de screening si preventie si doar după aceea sa promovați o astfel de lege?!?
  Da! Screening: ansamblul procedurilor medicale care duc la depistarea activa a unui proces patologic nemanifest clinic, adică in stadiul cel mai incipient posibil!
  Screening, domeniu in care Romania excelează prin absenta (nu! Amărâtul ala de Papanicolau aplicat cand-cum nu înlocuiește un întreg program de SCREENING activ a cancerului de col uterin!).
  Voi nu ati fost in stare, nevolnicilor, sa argumentați convingător necesitatea vaccinarii anti-HPV dar vreți sa puneți biciul pe o populație năucită de balmajelile voastre politici-administrative!
  Puteți sa va luați de mână cu PSD, nu sunteți cu absolut nimic mai breji!
  PSD-PNL, aceeași mizerie!
  Aceeași prostie!
  Aceeași impotență!
  Același dispreț față de cei care s-au obosit (sute de km, mai draga!) sa vina la urne!
 • +3 (5 voturi)    
  excelent (Duminică, 7 februarie 2016, 21:57)

  doru001 [utilizator]

  asta e foarte misto, in conditiile in care toti trebuie sa plateasca oricum cas-ul, fie ca au venit fie ca n-au. si daca n-au si platesc, trebuie arestati pentru evaziune. si daca nu platesc si intra in programele de preventie trebuie sa plateasca programele de preventie. doar vaccinurile ne mai salveaza.
 • +7 (7 voturi)    
  Cea mai buna preventie: fara politruci etc (Duminică, 7 februarie 2016, 22:36)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Prima masura pe care ar trebui sa o propuneti (preventiv) ar fi sa va auto-epurati de pe la guvernare, administratie si parlament. Voi, toti politrucii si incompetentii dovediti din PSD, PNL, PUNR, UDMR, PMP etc. Fara voi la butoane, standardul de viata ar creste, ca si speranta de viata, in plus profesionistii din sistem ar putea gandi cum trebuie programele astea de preventie, fara sa va tot amestecati voi pt interesele electorale, pecuniare etc...
  Ce ziceti? Veti ramane in istoria poporului drept cei mai mari vindecatori ! Nimic nu va insanatosi natia asta si fizic si psihic si moral decat asanarea clasei politice! Restul vor veni de la sine...
 • +7 (7 voturi)    
  Arogant (Duminică, 7 februarie 2016, 22:54)

  Cetateanu [utilizator]

  Un arogant gajait, plin de el ca o latrina...
  A mai facut odata preventie: ma intreb DNAul de ce nu-l cauta la "realizari" . E prea dobitoc ca sa nu fie interesat de un ceva parandarat (cam ca multi PNLei plin de ei parca ar fi iesiti din neamul Bratienilor, si nimic altceva decat niste nulitati smechere si analfabete).
 • 0 (2 voturi)    
  o idee buna (Luni, 8 februarie 2016, 6:23)

  VladBerliba1 [anonim]

  O idee buna. Britanicii tocmai au dat niste legi privind alimentatia, adica producatorii sunt obligati sa mentioneze cantitatea de zahar din produse printre altele.

  E bine sa existe un astfel de program, ar fi util daca s-ar introduce de timpuriu, din scoli ca o ora in care elevul sa invete notiuni elementare de profilaxie si igiena: ce inseamna mancarea sanatoasa, de ce e buna miscarea, evitarea sedentarismului, igiena dentara, nutritie, ergonomie, relatii interpersonale, igiena sexuala, rolul continutului media, a Internetului, retelelor sociale, mediilor virtuale asupra echilibrului psihosomatic.
 • +4 (4 voturi)    
  Personajul ... (Luni, 8 februarie 2016, 9:34)

  dekar [utilizator]

  ... este gaunos,demagog,necredibil.A iesit la rampa sa fluture o "intentie" (altminteri buna) in debut de an electoral.
 • -1 (1 vot)    
  desi (Luni, 8 februarie 2016, 12:07)

  liviu_ [utilizator]

  nu l-am suferit niciodata pe nicolaescu asta este o idee buna (cel mai probabil singura care o are).
  este o idee buna, chiar daca supara pe multi.
  acum cum va fi implementata aceasta idee, este cu totul alta discutie!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by