Vineri, 30 noiembrie, administratia prezidentiala a mai depus o contestatie la Curtea Constitutionala, prin care sustine ca Legea votului uninominal asumata de Guvern incalca Constitutia deoarece prevede declansarea de alegeri anticipate in cazul reorganizarii adminstrativ- teritoriale.Noua contestatie vine in completarea primei, care se referea la articolul care instituia listele nationale suplimentare. Curtea Constitutionala a aminat miercuri cu o saptamina luarea unei decizii.

Presedintele sustine in noua contestatie ca Legea votului uninominal pentru care executivul si-a asumat raspunderea este neconstitutionala deoarece contine un articol care prevede ca se vor organiza alegeri anticipate in cazul unei reorganizari administrativ- teritoriale. O asemenea dispozitie nu se regaseste insa in Constitutie, sustine presedintia.

Astfel, articolul din legea Guvernului completează prevederile Constituţiei, ce stipulează că alegerile înainte de termen pot fi declanşate de şeful statului dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitari de învestitură. Acelaşi articol din Constituţie spune că Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată în cursul unui an, dar nu în ultimele 6 luni ale mandatului prezidenţial şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Potrivit Presedintiei, legea guvernului vine sa completeze in mod nepermis Constitutia, ba mai mult, o incalca, pentru ca legea fundamentala nu poate fi revizuita decit in urma unui referendum si nu printr-o lege organica, asa cum este cea pentru care executivul si-a asumat raspunderea.

Completarea la prima sesizare, cea care viza articolul din Legea votului uninominal prin care erau introduse listele nationale suplimentare, a fost depusa in data de 30 noiembrie. Acesta este de fapt motivul pentru care Curtea Constitutionala a aminat miercuri luarea unei decizii.