Presedintele Klaus Iohannis a explicat, intr-o postare pe Facebook, ca retrimiterea in Parlament a legii pentru ratificarea Acordului de asistenta financiara cu Republica Moldova "a fost singurul instrument juridic avut la dispozitie pentru ca imprumutul de 150 de milioane de euro sa fie reportat pana dupa clarificarea evolutiilor de la Chisinau".

"Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova nu inseamna o usa inchisa si nici renuntarea la ajutorul pe care il dam romanilor de peste Prut", a scris luni seful statului pe pagina sa de Facebook.

"A fost singurul instrument juridic avut la dispozitie pentru ca imprumutul de 150 de milioane de euro sa fie reportat pana dupa clarificarea evolutiilor de la Chisinau. In functie de aceste evolutii, legea se poate intoarce oricand la promulgare. Romania ramane in continuare acelasi sustinator al Republicii Moldova in parcursul sau pro-european", a aratat el.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, a anuntat luni Cotroceniul.

Motivul invocat de seful statului este situatia de la Chisinau, unde este in functie un guvern interimar, iar situatia politica este neclara.

"Nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se arata in cererea de reexaminare.