Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca atat vicepremierul Gabriel Oprea cat si premierul Victor POnta sunt datori sa ofere informatii complete in cazul politistului Gigina, care a murit in timp ce facea parte din coloana oficiala a lui Oprea. Potrivit liberalului, comunicatul dat publicitatii astazi de MAI "nu da explicatii, ci praf in ochi", adaugand ca se impune demisia lui Oprea pe fondul lipsei de respectare a dreptului la informare si demnitate.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

  • Declaratia lui Catalin Predoiu (transmisa de PNL)

"Suntem in cea de a cincea zi de la accidentul politistului Gigina, fara a avea inca explicatii complete cu privire la acest caz.

Comunicatul dat publicitatii astazi de MAI nu da explicatii, ci praf in ochi.

In continuare, vicepremierul si premierul sunt datori sa ofere explicatii complete cu privire la ceea ce s-a intamplat si contextul accidentului.

Mentinem solicitarea noastra de demisie a vicepremierului Gabriel Oprea.

Demersul nostru nu este unul politic, demersul nostru este bazat pe principii, este unul bazat pe valori. Demersul nostru nu este un atac la persoana. Demersul nostru vizeaza aflarea intregului adevar.

Familia victimei si opinia publica au dreptul sa afle neintarzitat toate imprejurarile care au condus la tragicul eveniment.

Cazul Gigina este un test, este un test pentru noi toti, este un test pentru democratie.

Opinia publica, poporul, a trecut acest test. Ramane acum ca oamenii politici, guvernul, institutiile statului, justitia si presa sa treaca acest test.

Politistii au spus ca depun juramant fata de tara si popor, nu fata de un ministru. Acest mesaj transmis de catre politisti este cu atat mai simbolic, cu atat mai important astazi, de Ziua Armatei Romane, pe care suntem datori sa o onoram cu respect fata de fii sai, nu numai cu solde si echipamente.

Indiferent cate merite ar avea generalul Oprea in sustinerea Armatei Romane, este dator sa le onoreze pana la capat cu demisia de onoare!

Sufletul Armatei, sufletul poporului are nevoie de acest gest reparatoriu.

Am notat, in acelasi timp, atacul nefondat pe care UNPR l-a lansat prin doua comunicate la adresa PNL. Sunt doua comunicate scrise in limbajul propagandistic fesenist al anilor 1990.

Nu dorim sa polemizam in acesti termeni. Inca o data, demersul nostru nu este facut din calcul politic. Este facut din respect, este facut pentru valori. Dimpotriva, orice calcul politic ar fi condus la o abtinere din partea PNL. Dar PNL s-a pronuntat, dupa ce a avut suficiente informatii cu privire la caz, in legatura cu conduita de urmat din partea vicepremierului.

Tot ceea ce sustinem in continuare nu are alt scop decat aflarea adevarului si reparatia morala acordata victimei si opiniei publice pentru modul in care s-au desfasurat lucrurile dupa producerea accidentului, dar si inainte de producerea accidentului.

Dorim in acelasi timp sa subliniem faptul ca meritele nu dau privilegii. Indiferent cat de mult un om de stat ajuta o institutie, aceasta nu confera privilegii. Vom mentine acest demers pana la capat, pana la aflarea adevarului. Demisia este un prim pas in aceasta directie."