Marius Pascan, senator PNL: UDMR vrea sa atace la Curtea Constitutionala votul prin corespondenta pentru ca se teme ca nu va mai atinge pragul de 5% in alegeri
'In opinia mea, exista in momentul de fata o mare panica insinuata in randul UDMR legata de viitoarele alegeri locale si generale, mergand pana la disperare. Si-au calculat matematic, aritmetic, foarte serios sansele privind depasirea procentului de 5% pentru intrarea in Parlament. Intrucat si la alegerile generale anterioare au fost cu putin peste 5 procente, se tem ca odata cu votul prin corespondenta, pur si simplu ca numarul cetatenilor romani care voteaza celelalte partide politice, altele decat UDMR va fi mai mare decat la alegerile anterioare', a aratat Marius Pascan, intr-o conferinta de presa.
Acesta a sustinut ca UDMR se teme de voturile romanilor din strainatate pe fondul scaderii accentuate a propriilor alegatori, din cauza politicilor 'cantonate in zona etnocentrismului', fapt ce ar putea duce la diluarea fortei UDMR in Parlament.
Acesta crede ca ceea ce invoca public UDMR ar fi doar 'vicii de forma, nu de fond ale legii' si ca temerea reala a Uniunii este 'ca-si vor pierde privilegii si functii cei de la varful structurii politice'.
UDMR va incerca sa conteste legea votului prin corespondenta la Curtea Constitutionala, daca va constata ca in forma sa finala aceasta are prevederi neconstitutionale, a declarat marti liderul formatiunii, Kelemen Hunor, intr-o conferinta de presa. Insa, pentru acest demers este nevoie de mai multe semnaturi decat ar putea strange parlamentarii UDMR.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
vor intra si Romii?
la modul cum facem noi politica ce mai conteaza.
Votul prin corespondenta nu poate garanta caracterul secret!
Dar asta nu e motiv pentru care ai nostri alesi nu ar trebui sa-l legifereze. Ba din contra.
Sa-l legifereze, cat se poate de bine, sa se uite si curtea, si daca e valabil sa intre in vigoare.
Realitatea e alta.
PNL zice ca nu se poate trece legea, ca nu vrea PSD si ca-l ataca UDMR la CCR. Stiti poveste lui Creanga cu drobul de sare? Eh...asa e si cu votul pe corespondenta.
Se pune votul intr-un plic iar acesta se pune in alt plic. Cei din sectia de vot deschid plicul primit si iau act de votul tau. Al doilea plic (cel cu votul tau), nu este deschis si intra intr-o gramada mare de plicuri nenominale care este deschisa la sfarsitul zilei.
E greu de inteles metoda?
Important este sa se vrea, ca solutii sunt cu siguranta.
Imagineaza-ti ca tu vrei sa votezi prin corespondenta, iar eu iti spun sa pui votul pe candidatul X, iar pentru asta iti fac un favor. Tu votezi asa cum spun eu, si imi arati ceea ce ai votat. Eu iti fac favorul, iar tu sigilezi plicul.
Cata vreme este permis accesul cu mobilul in cabina de vot, poti lejer sa faci poza buletinului de vot. (Doar daca nu esti tamp ca sa te dai de gol cu blitul aparatului)
O declaratia pe proprie raspundere ca votul pus de tine in plic a fost secrect este echivalenta cu intelegerea faptului de a nu folosi mobilul in cabina de vot.
Acasa, altcineva poate colecta plicul, vota si il trimite in numele tau. Poate fi sot, sotie, copil, bunic, mama omida, sau orice alt rau voitor.
Fie ca asta se face prin constrangeri, mituire sau orice alte metode.
Unii vor zice ca si in cabina de vot sunt unii ce voteaza constransi de primar, mituiti, etc. Da, dar sectia de votare iti garanteaza ca poti vota liber si secret. E alegerea ta sa renunti la acest drept, dar acolo prin cadrul organizat, statul iti creaza cadrul legal sa-l exerciti corect.
Acum, nu ma intelegeti gresit. Nu sunt impotriva votului prin corespondenta. Ba din contra.
Ce semnalizez este ca nimeni nu are interes sa-l introduca: nici PNL, nici PSD nici UDMR.
Si da, legea ar trebui sa treaca prin CCR, caci numai asa i se poate obtine legimitate totala.
Legea numerelor mari spune ca tot pe la procentul de 5% ar trebui sa ajunga rezultatele votului.
Deci nu vad nici o problema cu aceasta lege nici macar din punctul de vedere al UDMR-ului.
Pana acum, UDMR-ul a fost folosit ca piesa lipsa sau balama in majoritatea coalitiilor de guvernare, iar liderii acestei organizatii culturale etnice au profitat din plin, plasand sute de membri in administratia centrala romaneasca, cu beneficiile adiacente, financiare si de influenta.
Dar uite ca se termina acest ciclu politic al UDMR, unii dintre lideri sunt cautati de DNA (fugiti acasa in tara-mama Ungaria), altii au dosare penale in curs, iar electoratul maghiar pare ajuns la saturatie cu mesajul "autonomist".
Problemele reale ale electorilor romani de etnie maghiara sunt aceleasi ca ale intregii populatii, legate de salarii, de pensii, de locuri de munca, de acces la utilitati, de infrastructura, de coruptie si furt din banii publici, de infractionalitate, etc.
Liderii UDMR pareau mult mai preocupati sa puna panouri "secuiesti" sau sa ridice steaguri pe primarii decat sa faca ceva pentru prosperitatea alegatorilor.
Zona Harghita-Covasna e una dintre cele mai sarace ale tarii, cu salarii foarte mici, la nivelul judetelor sarace din Moldova sau Oltenia. Asa ca cel putin economic nu le-a folosit la nimic maghiarilor de acolo sa voteze doar cu UDMR si cred ca incep sa isi dea seama ca au nevoie de administratori competenti si cinstiti, nu neaparat doar de autonomisti vocali.
Daca UDMR nu se mai califica pt Parlament, locul de "balama" ramane liber si va fi extrem de ravnit de macoveisti, basisti si faimosul UNPR.
In principiu, M10 si Macovei sunt avantajati cel mai mult de posibilitatea diasporei de a vota prin corespondenta.
PMP-ul lui Basescu ceva mai putin, anumite pozitionari ale sale socheaza pentru cei care scandau in diaspora "votez DNA".
UNPR nu are sanse sa capteze voturi din afara.