- Acest proiect a fost elaborat in urma unei scaderi bruste a vaccinarii copiilor in Bucuresti: cu 19% mai putini copii vaccinati in 2014 fata de 2013. Fenomenul, prezent si in alte cateva judete dar nu atat de pronuntat ca in Bucuresti, se datoreaza discontinuitatilor in aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informarii gresite a populatiei si refuzului parintilor de a-si vaccina copiii.
Banicioiu a declarat ca acest proiect, aflat in stadiu de draft, ar putea sa fie finalizat, probabil, pana la sfarsitul anului, precizand ca are amendamente legate de problema celor care refuza vaccinarea.
"Este un proiect elaborat de specialisti epidemiologi, medici de familie, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale a Medicamentelor si a Dispozitivelor Medicale, nu este forma finala a proiectului. Consider ca acest draft trebuie luat serios in considerare, sa fie dezbatut si sa fie aduse amendamente. Am si eu amendamente legate de problema celor care ar refuza vaccinul. Daca parintii refuza vaccinarea, ar fi o problema in a continua activitatii scolare a copiilor, iar aici este o chestiune unde mai putem discuta", a spus Nicolae Banicioiu, potrivit Mediafax.
Ministrul Sanatatii si-a exprimat speranta ca proiectul va putea fi gata pana la sfarsitul anului, dupa ce vor fi dezbateri, in care se pot aduce corectiile si completarile necesare. Banicioiu a mai spus ca proiectul privind vaccinarile poate fi apoi completat prin amendamentele care vor fi aduse cand actul normativ va ajunge pentru dezbatere in Parlament.
Nicolae Banicioiu a precizat ca proiectul ar putea intra in vigoare, probabil, in a doua jumatate a anului viitor.
"Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice intentioneaza sa lanseze in dezbatere publica un proiect de lege care prevede obligativitatea efectuarii a opt vaccinuri inainte ca un copil sa fie inscris la scoala sau gradinita. Toate acestea fara o consultare prealabila a asociatiilor de parinti!
Conform proiectului, unitatile scolare care vor primi copii nevaccinati vor fi drastic sanctionate, facandu-le bune de plata pentru niste amenzi drastice, pornind de la 5.000 si ajungand pana la 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, copiii nostri nu vor putea merge la gradinita si la scoala daca nu aduc dovada de vaccinare. Amenzi vor primi si autoritatile locale care nu identifica situatiile de neglijare medicala a copiilor, intr-un cuantum de la 2.500 pana la 5.000 de lei. Mai mult decat atat, cu toate ca parintii nu sunt trecuti la sanctiuni banesti, in cazul unui eventual refuz, acestia vor fi deferiti justitiei sub acuzatia de "infractiunea de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti".
In calitate de deputat, sustin ca vaccinarea impotriva unor boli precum hepatita B, difteria, tetanos, pertussis, poliomielita, rujeola, oreion sau rubeola reprezinta un lucru benefic, dar ca statul roman nu trebuie sa conditioneze prin aceasta accesul la educatie.
De asemenea, consider ca o astfel de lege va fi declarata neconstitutionala intrucat articolul 32 din Constitutia Romaniei este foarte clar: 'Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare'. Mai exact, scoala pentru cei mici este obligatorie!
Solicit, pe aceasta cale, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, condus de domnul Sorin Mihai Cimpeanu, sa regandeasca strategia ministerului in acest sens. Statul trebuie sa identifice cauzele pentru care nu se administreaza vaccinurile obligatorii si sa vina cu masuri/solutii pentru a realiza efectiv vaccinarea (masuri administrative, sociale, medicale, etc). Rolul statului este de a crea conditiile necesare liberei dezvoltari a fiecarui cetatean roman si NU de a-i refuza accesul la drepturile fundamentale!"
Fragmente din acest proiect consultat de HotNews.ro. Detalii aici:
In Romania vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. De mentionat ca BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoza, nu este inclus in varianta consultata de HotNews printre vaccinurile obligatorii. UPDATE Surse medicale sustin ca si acest vaccin va fi inclus in categoria celor obligatorii.
Proiectul de lege propus de grupul de lucru alcatuit la initiativa Ministerului Sanatatii si format din specialisti in domeniu mentioneaza ca “pentru vaccinarile obligatorii, informarea parintelui este obligatorie iar consimtamantul este prezumat”. Adica parintele va trebuie sa semneze o declaratie prin care refuza sa-si vaccineze copilul, in caz contrar considerandu-se din oficiu ca este de acord cu vaccinarea.
Inscrierea copiilor in gradinite si scoli – fie de stat sau private – se va putea face doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii vaccinarii copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptati doar copii “care fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. Daca la inscrierea la gradinita/scoala parintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile mai sus. In aceeasi perioada, parintii vor beneficia de explicatii si consiliere din partea specialistilor in privinta vaccinarii.
Daca nici dupa un an vaccinarea nu va fi completa, gradinita/scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul gradinitei/scolii are obligatia prin lege de a aduce cazul in atentia comisiei judetene de vaccinare. Copilul va putea fi inscris la gradinita/scoala doar dupa ce medicul de familie va scrie pe adeverinta sintagma “antecedente vaccinale complete corespunzatoare varstei”. Vaccinarile obligatorii se efectueaza doar in unitatile medicale autorizate.
Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a parintilor “asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, parintii nu sunt vizati deloc, amenzi fiind prevazute doar pentru institutiile care au responsabilitati in procesul vaccinarii.
Amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:
- gradinitele si scolile care accepta inscrierea copiilor fara adeverinta din partea medicului care sa ateste vaccinarea corespunzatoare varstei (exceptati sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva);
- directiile de sanatate publica care nu asigura pastrarea in conditii frigorifice adecvate ale vaccinurilor;
- medicii de familie si medicii implicati in activitatile de vaccinare dar care nu respecta prevederile legale si se afla la a treia abatere.
Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi scolile care incalca legea mentinand in colectivitate copiii in continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii si care nu anunta aceasta situatie comisiei judetene de vaccinare (exceptie sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva).
Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi directiile de sanatate publica, medicii de familie si scolile care nu suspenda copiii nevaccinati in cazul aparitiei unor focare de epidemie. Constatarea si aplicarea amenzilor se face de catre directiile judetene de sanatate publica.
CATEVA CIFRE DESPRE EFECTELE CAMPANIILOR DE VACCINARE
- Datorita vaccinurilor in fiecare an se evita 2,5 milioane de decese la copiii sub cinci ani. Atunci cand apar, efectele adverse sunt extrem de rare, in medie de unu la un milion.
- In 1988, aproximativ 1000 de copii paralizau zilnic din cauza poliomielitei. Ultimul caz de poliomielita s-a inregistrat in Romania in 2002, in judetul Tulcea. Astazi poliomielita este considerata eradicata din regiunea europeana, dar tari precum Ucraina, Romania, Grecia si Bosnia sunt considerate de Organizatia Mondiala a Sanatatii tari de risc mare pentru aparitia cazurilor de poliomielita cu un virus provenit din alte tari unde aceasta boala nu a fost inca eradicata.
- Intre 2000 si 2007, numarul copiilor care au murit din cauza rujeolei a scazut de la 750.000 la 197.000. Sunt evitate si complicatiile aparitiei acestei boli care la copil produc orbire, surditate sau dizabilitati mintale.
Aici puteti gasi raspunsuri concise la mai multe mituri despre vaccinuri, iar aici despre mecanismele psihologice pe care se bazeaza refuzul parintilor de a-si vaccina copilul.
sa ceri parerea unora despre utilitatea vaccinurulor e ca si cum ai face un referendum in care sa intrebi care numar este mai mare: 5 sau 15?
Nu stiu cine esti dumneata si cat de mult te bazezi pe vaccinuri, dar mai bine risc sa nu fac vaccine decat sa risc sa imi nenorocesc copilul pe viata penturca sa- dat spre consummator un produs netestat si neverificat in prealabil...
Si unde scrie in Constitutia Romaniei ca un roman are dreptul la educatie dupa ce s-a vaccinat?!?!?
Si nu mai cititi toate stirile unor jurnalisti total nepregatiti despre cazuri de epidemii provocate de copii nevaccinati si alte balureli: vaccinul iti da imunitate pana la 20-25 de ani... Daca la acea varsta faci una din bolile copilariei, toti copii cu care vei intra in contact vor fi atacati de virus si aici isi fac treaba sistemul imunitar al copilului singur sau cu "putin ajutor".. iar tu poti sa nu ai nimic..
Cu cat vor fi mia multe legi de acest fel, cu atat vor fi mai multe nemultumiri...
ah, si nu vreau sa spun nimic de capacitatea statului de a dota farmaciile cu vaccinurile necesare
Din puncutl meu de vedere...doar o promisiune politica si inceput de campanie pentru alegerile locale..
2. In situatia cel mai probabila in care raspunsul la prima intrebare e NU, se vor gasi ele in farmacii, si mai ales, la preturi rezonabile, incat sa si le permita toata lumea ?
Sunt vaccinuri care nu prea se gasesc, eu am vrut sa-i fac la copil unul de ROR si nu-l aveau pe nicaieri, am cautat in 5-6 farmacii, si am mai auzit si de altele. Ar fi absurd sa nu-ti poti da copilul la scoala din cauza unor vaccinuri care nu se gasesc pe piata sau nu si le poate permite oricine.
1)vaccinul ROR se face gratuit la 1 an prin medicul de familie.
2) tetanosul , polio, difteria, febra tifoida si hepatita sunt prinse in seria de vaccine pentacima/hexacima care se fac gratuit la 2, 4 si 6 luni.
E interzis accesul unor persoane posibil purtatoare de agenti patogeni IN ZONE AGLOMERATE!
Iar vis-a-vis de o convingere de mai sus, cum ca vaccinarea va fi pe bani... Eu nu stiu caz de vaccinari pentru boli de mare risc (nu vorbim aici de gripa ci de poliomielita) care sa NU fi fost facute gratuit de stat.
Dar lipsa vaccinarii nu afecteaza dreptul (individual si colectiv in acelasi timp) la sanatate?
Asa ca, parlamentarii ar trebui vaccinati obligatoriu impotriva prostiei. A..... nu exista vaccin...... Ce ghinion.... pe noi!!!
Dar dreptul constitutional al copilului meu vaccinat de a merge la scoala fara a se umple de tot felul de boli? Asta va intereseaza?
Si atunci degeaba faci vacinul daca in jurul tau numarul de persoane nevaccinate creste.
Geeeez.....
ABUZ ABUS ABUZ
Societatea civilă are două soluţii:
-să reacţioneze şi să impună legea;
-să-şi înfiinţeze şcoli private care sunt dispuse să respecte legea copiilor.
HOTĂRÂRE nr. 857 din 24 august 2011(*actualizată*)
privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice
CAP. XIII
Contravenţii la normele privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor
ART. 55
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
b) primirea în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii şi fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor şi tinerilor;
Aceste text de lege este in vigoare!
Prediger Dan