Europarlamentarii romani au exprimat 15 optiuni "pentru", doua "impotriva" si opt abtineri la votul din Parlamentul European referitor la propunerile Comisiei Europene privind cotele de repartizare a imigrantilor, iar alti sapte eurodeputati romani nu au votat, informeaza Mediafax.

Potrivit informatiilor de pe site-ul PE, Victor Bostinaru, Daniel Buda, Andi Cristea, Mircea Diaconu, Damian Draghici, Monica Macovei, Ramona Manescu, Sigfried Muresan, Norica Nicolai, Emilian Pavel, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Claudiu Tanasescu, Adina Valean si Renate Weber au sustinut rezolutia privind cotele obligatorii de migranti.

Csaba Sogor si Iuliu Winkler au votat impotriva.

Doru Claudian Frunzulica, Maria Grapini, Catalin Ivan, Victor Negrescu, Laurentiu Rebega, Daciana Sarbu, Mihai Turcanu si Traian Ungureanu s-au abtinut de la vot.

Cristian Busoi, Viorica Dancila, Marian-Jean Marinescu, Sorin Moisa, Dan Nica, Ioan Mircea Pascu si Claudia Tapardel nu au votat.

Parlamentul European a aprobat joi propunerile Comsiei Europene privind gestionarea crizei refugiatilor, inclusiv repartizarea a 160.000 de imigranti intre statele membre ale blocului comunitar, informeaza un comunicat al Legislativului european.

Noile propuneri privind managementul migratiei, inclusiv relocarea a 120.000 de solicitanti de azil in interiorul UE - in plus fata de propunerea din mai privind relocarea a 40.000 de persoane -, un mecanism permanent de distributie, o lista a tarilor de origine sigure, care sa faciliteze repatrierile rapide ale solicitantilor de azil ale caror cereri au fost refuzate si modalitati legale de migratie catre UE, au fost propunerile prezentate de Comisie si dezbatute in Parlament joi.

In urma dezbaterii, eurodeputatii au adoptat o rezolutie pe aceasta tema cu 432 de voturi pentru, 142 impotriva si 57 de abtineri.

Dezbaterea a debutat cu interventiile ministrului luxemburghez al muncii, ocuparii fortei de munca, economiei sociale si solidaritatii, Nicolas Schmit, ale prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ale sefului diplomatiei UE, Federica Mogherini, si ale comisarului pentru migratie, Dimitris Avramopoulos. Deputatii au luat apoi cuvantul, prezentand pozitia grupurilor politice din Parlament.

Deputatii au cerut insistent statelor membre sa actioneze si i-au felicitat pe cetatenii europeni pentru primirea calduroasa a refugiatilor.

Dupa dezbatere, cei mai multi dintre deputati au fost de acord cu propunerea din mai pentru relocarea a 40.000 de solicitanti de azil, cu conditia ca Parlamentul sa fie consultat inaintea intrarii in vigoare a acestei masuri. Aceeasi procedura va fi aplicata si in cazul relocarii a 120.000 de solicitanti de azil suplimentari. In ceea ce priveste mecanismul permanent, Parlamentul si Consiliul vor decide pe baza de egalitate.