Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca a raspuns favorabil solicitarii liderului PSD Liviu Dragnea pentru intalnirea politica de joi pe Codul fiscal pentru ca se suprapune pe dorinta PNL, aratand ca, in opinia sa, acest cod nu trebuie sa aiba o eticheta: Victor Ponta, PSD, PNL, potrivit Mediafax.

"Nu a fost nimic senzational, este un demers firesc (intalnirea de joi intre liderii partidelor pe Codul fiscal - n.r.), lasand bucataria PSD deoparte, ideea de dezbatere si de acord politic a fost avansata de PNL inca de acum o luna (...). Astazi, la Senat, s-a intamplat un lucru nu foarte sanatos, in vreo trei comisii, in care majoritatea este a PSD, se uitase acest acord tehnic stabilit de toate partidele politice saptamana trecuta si ma bucur ca ratiunea a invins si amanat aceasta dezbatere, probabil ca deznodamantul din plenul Senatului ar fi fost acela de a respinge cererea de reexaminare si, practic, o nesocotire a acordului tehnic, drept pentru care gasesc oportun acel demers facut de PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea si eu cu Vasile Blaga vom participa joi la consultarile politice si sunt destul de optimista ca vom agrea o forma a Codului fiscal care sa genereze stabilitate", a spus Gorghiu, la Digi 24.

Ea a mentionat ca PNL a raspuns favorabil solicitarii lui Liviu Dragnea pentru ca se suprapune pe dorinta liberalilor si ca este optimista in privinta rezultatelor discutiei, adaugand ca "personajele care erau usor populiste" au fost scoase in afara de cei din PSD.

"Am raspuns favorabil la solicitarea lui Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al PSD, pentru ca se suprapune pe dorinta noastra. Cred ca acest Cod fiscal nu trebuie sa aiba o eticheta: Victor Ponta, PSD, PNL. Pe de parte, este un Cod fiscal de care ar trebui sa profite intregul mediu de afaceri, cetatenii Romaniei, de aceea avem intreaga disponibilitate pentru absolut orice demers pentru a vedea obiectivul nostru de a avea un Cod fiscal pe cel putin 10 ani ca este indeplinit", a adaugat Gorghiu.

Ea a apreciat ca in PSD se intampla un transfer de putere mai lent, Victor Ponta refuzand sa inteleaga ca nu mai este factor de decizie si Liviu Dragnea "incearca sa-si intre in firescul functiei".

"As vrea sa lasam bucataria PSD deoparte, se intampla un transfer de putere mai lent in PSD, Victor Ponta refuza sa inteleaga ca nu mai este factor de decizie in PSD, ca nu mai este presedintele PSD si domnul Liviu Dragnea, pe buna dreptate, incearca sa-si intre in firescul functiei pe care a dobandit-o la ultima sedinta a PSD. Nu este problema mea ce se intampla in PSD, cata vreme nu afecteaza actul guvernamental si Codul fiscal", a adaugat Gorghiu.

Alina Gorghiu a mentionat ca la intalnirea de joi vor fi prezente toate partidele, PSD, PNL, UNPR, ALDE, UDMR si ca liberalii vor aborda "usor altfel" discutia.

"Discutia va fi purtata usor altfel. Pozitia PNL va fi usor altfel, adica de ce s-a retransmis cererea de reexaminare, pentru ca legi votate in Parlament in unanimitate nu au fost respectate, cum este pactul fiscal. De aceea a fost necesara aceasta provocare la o dezbatere cu toate partidele politice. Sunt niste argumente cifrice pe care Eugen Teodorovici le-a prezentat la intalnirea tehnica. Au fost discutii bune, de exemplu s-a agreat ca in Codul fiscal sa fie prevazut respectarea deficitului bugetar, ca este necesar ca Guvernul sa prezinte in Parlament executia bugetara. Este un lucru foarte bun. As vrea sa vad la termen cum se contureaza bugetul pe 2016. (...) Este foarte important sa putem agrea o formula care sa tina dincolo de alegerile de anul viitor", a spus Gorghiu.

Ea a sustinut ca discutia de joi va fi una "fluida" si ca nu se va opune daca va fi nevoie de consultarea BNR sau a Consiliului Fiscal.

"Este o lege pe care o dorim sa fie aplicata cel putin 10 ani de zile, nimeni nu are de pierdut daca discutia va fi prelungita o luna, doua trei. Este foarte bine sa gandim cum va arata Codul fiscal si sa il putem aplica de la 1 ianuarie 2016", a mai spus Gorghiu.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul sedintei Coalitiei, ca PSD cere amanarea dezbaterilor parlamentare privind Codul fiscal si doreste o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel incat sa se ajunga la o decizie politica.

Propunerea este ca joi sa fie o intalnire a partidelor parlamentare pentru a lua o decizie politica in privinta Codului fiscal, astfel incat acesta sa fie modificat in sesiunea parlamentara ordinara, a spus Liviu Dragnea, aratand ca, practic, nu se mai poate vorbi despre sesiune extraordinara.

Si presedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat, luni, intrebat in legatura cu amanarea discutiilor din Parlament pe Codul fiscal, ca este normal ca dupa intalnirea tehnica a reprezentantilor partidelor sa urmeze discutii la nivelul liderilor, aratand ca si copresedintii PNL au spus acest lucru.

Initial, Parlamentul a fost convocat, in perioada 24-26 august, in sesiune parlamentara extraordinara pentru dezbaterea cererii de reexaminare a Codului fiscal, formulata de presedintele Klaus Iohannis.

Inaintea sesiunii extraordinare, reprezentantii partidelor parlamentare au avut, joi, discutii tehnice privind Codul fiscal. In urma consultarilor - la care au participat ministrul Finantelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolaescu si Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochitoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) si Catalin Beciu (ALDE) - au fost anuntate propunerile ca TVA sa scada in doua trepte, de la 24% in prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017 si ca eliminarea supraaccizei la carburanti sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2017. Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a anuntat, luni, ca sesiunea parlamentara extraordinara referitoare la Codul fiscal se anuleaza pentru ca membrii Comisiei de buget nu au reusit sa elaboreze un raport.

"Sesiunea extraordinara nu se va putea tine, vom amana pentru saptamana viitoare, cand va fi sesiune ordinara, dezbaterea pe marginea sesizarii facute de presedintele Klaus Iohannis", a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.