Presedintele Traian Basescu a sustinut o scurta declaratie de presa marti la Palatul Cotroceni, in care a reactionat la acuzatiile lansate de premierul Victor Ponta in timpul sedintei de guvern de marti, cand i-a cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CSM cu privire afirmatiile presedintelui legat de stoparea activitatii DNA in timpul campaniei electorale.

Traian Basescu:

 • Spune doamnia sa ca am cerut ca DNA sa-si inceteze activitatea pe timpul campaniei. Nu exista o asemenea declaratie
  Eu am raspuns afirmatiei unui ziarist, care a spus "cum va explicati ca DNA a oprit motoarele dupa inceperea campaniei"
  Eu nu l-am contrazis. Am spus ..."Cred ca au facut foarte bine ca pe perioada campanei, si se intimpla in toate tarile civilizate, sa nu vina cu arestari pentru ca pot influenta campania."
 • Moderator: "Asta inseamna ca nu ne duce cu gindul la o stopare"
  Raspuns: DNA isi reia activitatea, dar nici acum nu e stopata. Dvs intelegti prin activitatea DNA sau DIICOT daca aresteaza oameni politic.
 • De ce cred ca a spus o noua minciuna premierul, a facut o speculatie in stil caracteristic. Dupa ce a atacat tot timpul DNA, aparindu-si coruptii, premierul incearca sa devina un aparator al Justitiei.
 • Dupa ce afirma ca vor prelua controlul politic al DNA, acum raspunsurile care nu semnifica in nici un caz incetarea activitatii DNA e speculata in stilul domniei sale.
  Este o noua minciuna marca Ponta. Justitia trebuie sa-si gaseasca modul de actiune pentru a nu fi suspectata de implicare in politica
  Faptul ca s-ar sesiza o lipsa de chemari pentru retinere sau arestare de oameni politici nu este o motivatie neaparat electorala, dar cred foarte mult ca daca ar face arestari de oameni politic acum, ar face c amulte partide sa spuna ca DNA s-a implicat in campanie
 • Nu stiu daca asta e abordarea DNA, dar face foarte bine justitia daca se protejeaza de ticalosia oamenilor politici
 • Il invit pe Victor Ponta sa renunte la minciuna macar acum, cind avem vizite foarte importante.

"Am vazut declaratia presedintelui Basescu prin care spune ca a oprit arestarile in perioada de campania electorala, dar le da drumul la arestari dupa. Cred ca e o declaratie iresponsabila, ca multe altele, dar va rog, domnule ministru, sa sesizati Consiliul Superior al Magistraturii. Daca nici asta nu este o interventie brutala in justitie...Eu cred, in primul rand, ca e o minciuna, nu cred ca presedintele Basescu poate sa opreasca arestari in campanie sau in necampanie, dar simplul fapt ca presedintele statului afirma asemenea lucruri legate de campania electorala si de arestarile de la DNA cred ca trebuie sanctionat".

"Nici presedintele nici un alt om politic nu poate sa dea drumul unor anchetari. Mi se pare absolut inadmisibila declaratia, chiar daca a fost facuta in campanie", a continuat prim-ministrul.

Presedintele a declarat intr-un interviu pentru Tele M Iasi ca DNA a facut bine ca a oprit arestarile in campania electorala.

"Cred ca au facut foarte bine ca pe perioada campanei, si se intimpla in toate tarile civilizate, sa nu vina cu arestari pentru ca pot influenta campania", a spus presedintele, raspunzand unei intrebari. Dupa 26 mai "DNA-ul isi reia activitatea, dar nici acum nu este stopata. Sunt foarte multe dosare care se deruleaza acum la DNA, la DIICOT, sunt chemati oamenii la declaratii, se investigheaza, deci nu e un semn ca nu si-ar mai face treaba DNA.