Traian Basescu: Actiunea guvernului de la Kiev e corecta. E clar ca Federatia Rusa are in Estul Ucrainei militari specializati pentru astfel de operatiuni. / Nu cred ca vreo tara NATO va fi atacata. / Avem o mare problema pentru ca foarte multi rezervisti sunt la munca in strainatate, trebuie sa ne refacem capacitatea de a-i aduce sub arme daca e nevoie

de Redactia Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:01 Actualitate | Politic


Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la emisiunea Adevarul Live, ca, desi "Rusia e un factor de destabilizare a regiunii", iar "toate aceste conflicte regionale sint ca o salba de insecuritate in jurul Marii Negre", Romania "nu are o amenintare directa. Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO." De asemenea, seful statului spune ca nu prevede nici invadarea Ucrainei de catre Rusia. "Invadarea Ucrainei ar insemna provocare regionala. Investitiile straine directe ar fi mult mai putine in caz de agresiune. Cred ca tinta Rusiei e federalizarea Ucrainei si controlul estului Ucrainei, sa controleze tara si incet-incet sa se apropie de gurile Dunarii." In aceeasi emisiune, Traian Basescu i-a indemnat pe romani sa nu aduca la sfarsitul acestui an la Cotroceni "un om dependent de baroni, pe Victor Ponta. El va baroniza tara." Basescu a creionat si un portret-robot al celui pe care il vede presedinte al Romaniei, spunand ca "a venit timpul pentru un politician care nu a avut nimic in comun cu fostul regim", si adaugand ca fostul procuror-sef al DNA, Daniel Morar, se incadreaza in acest portret.

Traian Basescu la Adevarul Live:

Intrebare: Cum comentati reactia MAE rus?
Traian Basescu: Si eu sint dezamagiti de actiunile din regiune ale Federatiei Ruse, si am spus-o public. Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci si de Transnistria, si Nagorno-Karabah, si Osertia. Toate aceste conflicte regionale sint ca o salba de insecuritate in jurul Marii Negre. Mai au o caracteristica: pot fi rezolvate de la Moscova, dar pot fi explodate simultan sau pe rind de la Moscova. Eu mi-am dorit mereu o relatie corecta cu Moscova. Nu poate sa ma convinga nici MAE rus, nici Putin, ca Rusia nu genereaza conflicte si instabilitate regionala.

Q: Ati avut o intilnire cu lavriov la Haga. Ce ati discutat?
A: A fost o intilnire absolut privata, nu pot spune ce am discutat. Dar in orice comunicare cu oficiali rusi sau americani imi mentin pozitia publica. Anul trecut s-a semnat acord de cooperare cu Rusia la nivel de consiliu de securitate. Deci relatia functioneaza - nu ne pupam, dar functioneaza, avem ambasade.

Q: Ati avut vreo intrevedere cu ambasadorul rus de la inceperea conflictului din Crimeea?
A: Nu eu, ci consilierii mei, acesta e nivelul.

Q: Putin a trimis o scrisoare catre 18 state UE, printre care si Romania, despre gazul rusesc.
A: Au fost 2 scrisori. Una de la Putin si una de la Gazrpom, care reda pasaje din contractul cu Ucraina. Romania a fost una din tarile care au initiat ideea ca Comisia Europeana trebuie sa negocieze in numele celor 18 state. Aici lucrurile trebuie privite corect, cu atit mai mult ca si Ucraina recunoaste o datorie de 2 mld euro spre Gazprom. Nimanui nu-i poti sa livreze gaze fara sa platesti. Mi se pare incorect ca Moscova a marit cu 80% pretul gazului pentru Ucraina intr-un moment cind stia ca Ucraina e intr-o criza teribila.
Scrisoarea lui Putin e corecta, in opinia mea. Punctul legat de datoria Ucrainei e un punct. Pe de alta parte arata riscul ca Ucraina sa preleveze gaze din conducte daca Gazprom stopeaza livrarea catre Ucraina,d ar mentine livrarea catre Europa.Problema datoriei Ucrainei a fost discutata si in ultimul Consiliu European. Dam acum Ucrainei bani sa-si plateasca datoria? Decizia a fost nu, sa asteptam incheierea acordului Ucrainei cu FMI.  Parerea mea e ca Ucraina trebuie sa ceara reesalonarea datoriei catre Rusia pentru gaze. Romania cred ca ar proceda la fel. E clar ca Ucraina tebuie ajutata de FMI, CE, Banca Mondiala sa rezolve problema.Aceasta scrisoare care a fost exagerat interpretata sta in criterii tehnice. Sigur, putem sa mergem si in latura cealalta: de ce acum Rusia ameninta? E simplu, pentru ca e o datorie de 2 mld euro.
A doua scrisoare a venit din Gazprom, care citeaza articole din contractul bilateral cu compania de gaze din Ucraina. Arata clar ca e o problema dpdv comercial. In fata argumentelor comerciale, nu poti sa vii sa pui in seama politicului.

Q: In cazul unui conflict armat in Ucraina, care sint pasii Romaniei?
A: Actiunea guvernului de la Kiev e una corecta. Trebuie sa-si faca ordine in tara, autoritatea legitima a statului ucrainean trebuie restabilita pe intreg teritoriul. E clar ca Federatia Rusa are in Estul Ucrainei militari specializati pentru astfel de operatiuni. E clar ca Federatia Rusa are responsabilitati majore in sustinerea tacita si cu elemente specializate in Slaviansk, Donetk, Odessa. Se apropie de Gurile Dunarii. Care vor fi costurile operatinilor de azi? Vom vedea. Daca as fi sef de stat as cere minim de violenta si maxim de eficienta, dar violenta nu poate fi exclusa.

Q: Ati pomenit de gurile Dunarii si mi-am amintit de scandalul Bistroe. Daca acolo va fi Federatia Rusa la gurile Dunarii?
A: Daca va fi. E clar ca un obiectiv strategic al Rusiei e sa aiba acces la Dunare. Rusia avea cea mai mare flota la Dunare, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea granita. Romania nu are o amenintare directa. Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO.
Acum vedem valoarea intrarii in NATO, si mai ales consolidarea relatiei cu SUA. Pe de alta parte, Romania face parte din regiunea cu Ucraina. Daca regiunea va fi cotata ca regiune de risc, si Romania va avea de pierdut, costul imprumuturilor va creste.

Q: Dar Romania a atras imprumuturi cu dobinda mica.
A: Pentru ca analistii politice, ca si mine, nu prevad invadarea UCrainei de catre Rusia. Invadarea Ucrainei ar insemna provocare regionala. Investitiile straine directe ar fi mult mai putine in caz de agresiune. Cred ca tinta Rusiei e federalizarea Ucrainei si controlul estului Ucrainei sa controleze tara si incet-incet sa se apropie de gurile Dunarii. NATO nu va interveni militar in Ucraina in cazul unei invazii rusesti,dar va lua masuri economice dure. Nu cred ca vreo tara NATO va fi atacata de Rusia. Ar fi razboi, indiferent ce tara NATO ar fi atacata. Dar regional trebuie creat echilibru militar.
Pana la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO in baltice, Polonia, Romania. Numarul de militari NATO in CSAT a fost deja aprobata o crestere pina la 1600. Legea privind rezervistii e o solutie discutata. Saa pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme. Avem o mare problema pentru ca foarte multi rezervisti sunt la munca in strainatate. Va trebui sa ne refacem capacitatea de a ne aduce rezervistii sub arme daca e nevoie.
Mai e o problema: balticii, Polonia, Romania - toti am strigat sa vina americanii. Dar ce obligatii are contribuabilul american sa plateasca singur pentru securitatea noastra? Ei bine, guvernele trebuie sa inteleaga ca este un imperativ cresterea capacitatii armatei romane. E clar sa se fac investitii, unel ne-publice, se cumpara al 7-lea avion Spartan, se termina programul Piranha cu masini de lupta, s-au dat avansurile pentru avioanele F-16. Deci se fac niste eforturi. Mai avem un mare avantaj: avem o armata instruita in teatrele de operatii in Irak, Afganistan, Balcani. Avem o armata cu trupe instruite. Avem si centrul NATO de la Oradea pentru culegere de informatii in teatrele de informatii.Romanii n-ar trebui sa fie extrem de ingrijorati de starea armatei. Dar Romania trebuie sa-si mareasca efortul de dotare a armatei. Nu sintem o armata atit de nedotata cum pare, dar e clar ca Romania trebuie sa investeasca mai mult in noile tehnologii necesare: mai multe avioane de vinatoare, dotare mai consistenta a fregatelor.

Mutarea lui Ponta la MApN e un semn foarte prost, sper ca l-a inteles si el. Daca nu voia sa-l asculte nimeni, trebuia sa se duca la pestera Scarisoara.  A fost o mare minciuna: nu a fost ascultat biroul premierului, ci infractorul Duicu.

Q: Transnistria: Cum vedeti situatia?
A: Nu cred ca Rusia va recunoaste Transnistria. Cred ca tensiunile dintre Rusia si SUA/UE, solicitarea din Transnistria i-a incurcat pe rusi. Nu cred ca a fost bine primit la Moscova apelul primit de la SOvietul suprem din Transnitria. Transnitria e un Kalinigrad al acestei regiuni. Pe rusi ii avantajeaza statutul actual. Nu au nici un motiv sa se lege la cap cu inca o problema.
Mesaj pentru basarabeni la recensamint: sa se declare cinstiti ceea ce cred ca sint. Riscul cel mai mare pentru moldoveni il reprezinta Rusia, legat de politica Rusiei fata de cetatenii rusi. Daca vor un scut, sa se declare ceea ce sint: romani.

Q: Inundatiile nu sint in atentia dumneavostra? Sinteti la curent? Nu ati fost vazut acolo.
A: Nu intentionez sa merg acolo pentru ca ar naste un nou conflict cu guvernul. Am vrut sa merg acolo in ziua de paste. Dar consilierii mi-au spus ca s-ar politiza tot. Ca s-au trezit mai tirziu, ca au fost penibili cu barca... Dar sa-l vezi pe Dragnea in Teleorman, unde a fost stapin 16 ani, este jenant si arata pina unde merge fatarnicia baronilor. Modul cum au facut interventia a fost penibil. Barca gonflabila, trasa de subofiteri... Frate, cind te duci la inundatii stii ca poti sa te uzi pina la chiloti. Au fost penibili ca aparitie, dar sper ca nu inutili. Daca ma duceam si eu acolo, s-ar fi politizat.
Le arati oamenilor ca esti alaturi de ei atunci cind au nevoie. Ei isi spun speranta in Dumnezeu, dar ei stiu ca nu Dumnezeu le face diguri, ci autoritatile. Tin minte cind am fost la Saucesti. M-am infuriat in 2008, a doua tura de inundatii, iar un domn imi cerea sa-i tencuiasca Guvernul casa dupa ce i-o si construise.
Era si un sat langa Bacau, cu case noi, si se trezau inundati. Dar am facut un dig de 30 km pe Siret si s-a rezolvat.

Q: Exista si o incapacitate la nivel local a baronilor?
A: Coruptia e cea care a lovit mult si in constructia de drumuri locale, si in inundatii. Ia-o pe prioritati cu banii alocati de Guvern si implica-te in protejarea zonelor inundabile. Dar cind in Teleorman toti banii ii duci la Teldrum, apoi faci morisca si prin alte judete si dai prioritate la lucrari care nu sint urgente - sigur ca e semn de coruptie. Dragnea locuieste intr-un palat la Alexandria. Cind vezi bogatia baronului si saracia oamenilor pe care-i pacaleste cu o galeata si un kil de zahar iti dai seama ca una din cauzele saraciei e coruptia baronilor. Sumele drenate de baroni sint mai mari decit cele deturnate de ministri. Va spun din instinct. Muresan a intrat in puscarie pentru o neglijenta la scoaterea din rezerva aunor cantitati de ulei. Dar ia sa vedem citi bani au deturnat Dragnea, Nicusor Constantinescu, Cozma.
Le spun romanilor: nu aduceti la Cotroceni un om dependent de baroni, pe Victor Ponta. El va baroniza tara. El spune "Vreau schimbarea!". Ce vrei sa schimbi, ceea ce merge? ANI, Justitia, legea educatiei, adica tot ce merge? Un astfel de politician care-i apara pe baroni - sint mesajele lui publice - e un pericol urias ca romanii sa aduca la Cotroceni un astfel om care ia decizii impins de baroni si nu de nevoile tarii.

Q: Cum au ajuns acesti baroni atit de puternici?
A: In foarte multe situatii au numit ministri. Nu doar legea electorala e o problema, poate ca limitarea la 2 mandate de sef de CJ ar fi o solutie. Insa forta lor a crescut datorita a ceea ce se intimpla in fiecare judet. E ceea ce am spus mereu si am revenit pe mesaj: depolitizarea institutiilor descentralizate. In judete se creeaza un fel de familie: seful Politiei, seful Directiei de educatie, seful Directiei agricole, seful ANAF etc - toti sint pusi pe influenta politica. In aceasta capcana cad si procurori, ca le place sa fie in cupola judeteana. De ce credeti ca e nevoie de actiuni ale DNA sau DIICOT central si nu cele locale?
Nu vreau sa ma pronunt pe cazul Berbeceanu.

Q: Cum raspundeti acuzelor ca anchetele sint indreptate impotriva baronilor PSD?
A: Exact acelasi lucru l-a spus Blaga in PDL cind erau anchetati si condamnati primarii PDL. Exact acesta a fost mesajul cu care s-a cistigat in PDL: Basescu nu aresteaza primarii. Este o minciuna. Nu exista, o spun public, situatie in care eu sa fi cerut vreunui procuror Fa-l pe Mazare, fa dosar la Vilcea sau la Duicu.
In schimb, ce exista? Cind am constatat ca institutiile descentralizate sint in carteluri - mai ales unde baronii sint foarte puternici, recunosc ca in CSAT, dupa ce am declarat coruptia si evaziunea ca amenintari la adresa securitatii nationale, s-a stabilit formarea unor structuri locale: procurori, ofiteri SRI, ofetirri de Politie, uneori si cu ANAF, si s-au reusit operatiuni extrem de dure, in mod deosebit actiuni ale DIICOT. DIICOT a trecut mai putin observat pentru ca nu se ocupa de figuri publice. Sub Codrut Olaru si Alina Bica, DIICOT au demantelat multe grupari de crima organizata.
Imi asum faptul ca nu am facut nici un compromis. Nici cu politicieni, nici cu presiunile mediatice.

Q: Ati intrat in rindul baronilor dupa afacerea Nana?
A: Deocamdata e o avere nematerializata, pentru ca pamintul e luat pe credit pe 30 de ani. Mi-as dori ca romanii sa cumpere pamint. CEC a anuntat un program de creditare pentru cumpararea de pamint. Valoarea pamintului crestere. Deci nu ma consider un om bogat pentru ca nu m-am dus cu bani in sacosa.

Q: S-a ajuns totusi la ancheta Nana, va pare rau ca ati luat pamintul?
A: Nu. Rezultatul va fi penibil. Aratati-mi citi PSD-isti au cumparat pamint cu credit? In schimb, vezi vedea la PSD-isti, de pe vremea lui tata socru, luate sute de mii de hectare ale ADS luate in concesiune. Ei dau statului 600 kg/hectar, cind recoltele obisnuite sint de 4.000 kg griu pe hectar. Eu il consider un asset al familiei. Ioana mi-a spus ca nu se poate ocupa de el, sa vin eu dupa ce-mi termin mandatul. Mesajul meu pentru romani e sa cumpere pamint. In momentul de fata e ancheta Parchetului si nu vreau sa fac comentarii.

Q: ANRP a facut solicitare pentru a anula retrocedarea a 60 ha din teren.
Sa anuleze retrocedarea si sa faca puscarie cine a facut retrocedarile gresit. Iar aici prefectii au semnat. Cei care au obligatia prin lege sa verifice retrocedarile sint prefectii. Eu as vrea sa vad un prefect condamnat si m-as bucura sa piarda fiica mea si familia mea acel teren ca sa se faca dreptate.

Despre avocata gratiata: As inchide subiectul spunandu-va atat: avocata aceea era abandonata de sot de cativa ani, abandonata nu divortata, sotul plecat in Spania, si avea 6 copii din care doi cu dizabilitati. Ce faceai cu copiii aceia? Sunt lucruri peste care nu poti sa treci. Antena 3 poate sa spuna orice, sunt lucruri umane.

Despre acuzatiile de santaj: Actiunea a fost politica - 100 si ceva de parlamentari PSD-isti au facut plangere penala. Dupa ce imi inchei mandatul nu pot fi acuzat pentru declaratiile din timpul mandatului. Doar pentru inalta tradare pot fi acuzat.

Despre vacanta parlamentarilor: Nu pot sa judec eu deciziile parlamentarilor sau nu pot sa le blamez. Marea problema pe care o avem apropo de acest lucru este ca nu am vazut niciun politician, nici macar dintre europarlamentari, care sa anunte temele acestei campanii (pentru europarlamentare - n.red.). Eu daca as fi europarlamentar as spune pe toate drumurile: Nu votati socialistii! Candidatul socialistilor la sefia Comisiei Europene e Martin Schultz. Pentru mine, socialistii sunt cei care vor face compromisuri pe spinarea Republicii Moldova si a agresiunilor Rusiei, vor avea o atitudine moderata la adresa Rusiei, si nu este momentul pentru asa ceva.

Despre alegerile europarlamentare: Daca va fi participare mica la votul pentru europralmantare, se va spune ca romanii doar dau din gura ca sunt pro-europeni. Fac un apel la romani sa mearga la vot. Romania are interese majore in parcursul european al Republicii Moldova si intr-o atitudine ferma la adresa Rusiei.

Despre viitorul presedinte: Nu poti sa pui un incepator la varful statului. A venit timpul pentru un politician care nu a avut nimic in comun cu fostul regim.  Eu am invatat democratia. Dar sa nu fi trait in societatea care ne facuse dependenti de stat. Sa fie un om cu capacitate de negociere politica. Nu ca mine, din cind in cind - cind am avut nevoie sa fac guverne, ci tot timpul. Si mi-ar mai placea sa fie un politician care, ori daca a venit in politica cu un apartament, sa-l gaseasca candidatura cu apartament. Dar sa nu fi explodat bogatia pe capul lui dupa ce a intrat in politica.
Q: Barbat sau femeie?
A: Poate fi orice.
Q: Daniel Morar s-ar califica?
A: Cred ca da. Morar se incadreaza in portretul robot pe care l-am facut.

Q: Peste 50.000 de tineri romani studiaza in strainatate. Ati raspuns inviatiei noastre in 2012 si ne-ati promis ajutor real. Ce masuri ati luat pentru a folosi aceasta resursa strategica? Ce mesaj aveti pentru noi?
A: Primul mesaj e ca cei care sutdiaza afara si au califari inalte sint bineveniti in tara, dar trebuie sa site ca patesc ca dvs, adica 200 euro salariu. Cei care au calitati si se intorc, au perspectiva progresului in functie si venituri. Un astfel de tinar este Siegrfried Muresan, numarul 2 pe lista PMP la europarlamentare. Deci loc eligibil. La presedintie cred ca sint 3 astfel de tineri reveniti din strainatate, dar nu sint multumit de salarii.
Am avut ideea crearii unei fundatii si a unui partid destinate sa ia Romania de unde este. Cei care au condus Romania din 1990 si-au pierdut resursele. Ne trebuie generatia celor ca dvs, ca Tomac, ca Elena Udrea. Eu o sa ma dedic atragerii catre Fundatia Miscarii Populare de tineri valorosi. Dar nu toti cei care au diploma afara sint mai valorosi decit cei care studiaza in tara.
In viziunea mea, Romania nu mai are alta resursa politica decit generatia tinara. Mergeti in partide in care baronii nu s-au consolidat: MR Ungureanu are un partid tinar, Tomac conduce un partid.

Q: In 2024 vor fi alegeri prezidentiale in Romania si Rusia. V-as ruga sa faceti un tablou al regiunii in 2024.
 A: Cit timp Putin va fi le Kremlin, conflictele inghetate vor fi o realitate regionala. Nu va renunta la aceasta formidabila pirghie, o foloseste in relatia cu SUA si UE. Putin are ideea refacerii URSS, iar aceste conflicte inghetate ii convin de minune. Romania va fi departe ca putere militara si dpdv economic. Romania va fi o importanta putere militara regionala pentru ca o va obliga comportamentul Rusiei. Iar Rusia va fi mult in urma dpdv economic, dar foarte puternica militar. Putin va lua banii din resurse energetice si-i va duce in armata. O Rusie foarte puternica militar si foarte slaba economic, care va mentine conflictele inghetate pina cind Putin isi va termina al doilea mandat in 2024.
O sa spuneti ca UE isi va rezolva problema energetica. Da, dar China va ramine dependenta de Rusia si Rusia isi va mentine incasarile.

Q: Unde vedeti Polonia si Turcia?
A: Stiti ca Romania a avut ideea trilateralei Romania-Polonia-Turcia. E foarte importanta, sper sa o umplem de continut. Romania nu se va aseza niciodata in remorca vreunuia dintre cei doi. Nu ne-am implicat mai mult in Ucraina pentru ca am vazut mai bine decit altii. Ne-am implicat mai mult in Moldova pentru ca am inteles mai bine care sint realitatile regiunii si ce putem. Noi atit am putut: sa ne concentram pe Moldova. Atit este resursa noastra.

Q: Sondajele il evidentiaza pe MR Ungureanu din dreapta. El a lansat o teorie intersanta, spunind ca Romania ar trebui sa fie o punte intre Rusia si Vest. Cum vedeti aceasta opinie?
A: Nu sustin toate fortele de dreapta. Eu sustin PMP. Sint un adept al formarii unui bloc de dreapta la prezidentiale. In ce priveste rolul de suveica, nu cred ca Romania si-l poate asuma prea curind, pentru ca asta cere incredere. Cita incredre poate fi intre noi si Rusia dupa Crimeea, povestea tezaurului, Crimeea, dar si istoria?
A incercat Polonia acest exercitiu, si acum tipa sa vina trupe americane pe teritoriul ei. Tineti minte ca Bush a spus ca Romania trebuie sa fie o punte intre Rusia si Vest. Ei, iata ca nu se poate daca interesele tale nu sint respectate. Te trezesti ca ramii o punte suspendata. Prudenta e obligatorie in politica externa. Eu nu sint antirus, dar niciodata nu mai voi face ca nu vad ce se intimpla in regiune si cum riscurile sint creste de Rusia, nu de altcineva.
Rusia de ani buni creeaza riscuri de instabilitate in regiune, nu Turcia, nu altcineva. Mai bine imi iau un partener linga mine decit sa fac pe puntea si sa ramin cu cocoasa tabacita. Deci povestea asta cu puntea - Romania nu o poate incerca cu mine presedinte. S-o incerce alt presedinte. Nu am avut nici un element care sa-mi spuna ca putem fi curea de legatura intre Vest si Rusia. Si stii ca pe punte se poate trece si cu pasul, si cu tancul.
Nici eu nu am venit la Cotroceni fiind un foarte bun cunoscator de politica straina. Nu imi era straina, ca am fost ministru in 5 guverne. In schimb, instinctiv, inainte de a deveni un vorbitor avizat despre politica externa, am avut ideea parteneriatului cu SUA, intelegind de pe atunci ca o UE cu 27 de state este greu sa aiba o politica externa unitara.
Stiam ca nivelul de relatie cu Rusia sau cu SUA al statelor membre UE erau diferite. Unele erau mai apropiate de Rusia, unele au mari dependente energetice de Rusia. Deci am inteles ca pilonul de parteneriat trebuie sa fie SUA si Marea Britanie. Instinctul a functionat si apoi, ca presedinte, am consolidat relatia bilaterala cu SUA si am facut-o sa aiba si un specific in interiorul NARO: bazele militare in Romania nu sint baze NATO, ci baze americane, scutul de la Deveselu e american inca, nu NATO, centrul HUMINT de la Oradea nu e NATO, ci facut de americani.
Pe aceasta baza bilaterala cu SUA am reusit organizarea la Bucuresti in 2008 a celui mai mare summit din istoria NATO. Fiind tara gazda, am reusit sa introducem pe agenda Marea Neagra si securitatea energetica.
Cheia viitorului presedinte e sa consolideze increderea in relatia bilaterala cu SUA si sa-si asculte consilierii. Eu am avut excelenti consilieri: Andrei Plesu, Anca Ilinoiu care a revenit la Cotroceni, toti consilierii au lucrat pe consolidarea acestui parteneriat strategic si el a fost imprimat si la MAE. Pina la instalarea lui Corlatean, care bate cimpii prin alte parti.
Sunt adeptul unei relatii comerciale cu China, pentru ca avem deficit urias, dar la nivel politic parteneriatul strategic e cu SUA. Problema e ce dai Chinei? Noi nu avem Airbusuri, premierul a promis 5 milioane de porci - creste porci, rezolva problema defictului comercial. China e o tara prietena, dar parteneriatul strategic e cu SUA.

Q: Ne uitam pe sondaje si vedem ca premierul Ponta e pe primul loc. Ce sanse ii dati sa ajunga presedinte?
A: Sincer, cred ca nu are nici o sansa, pentru ca stinga singura nu poate bate dreapta unita. Si acum, daca punem cifrele partidelor de dreapta cu cifrele socialistilor din USD vedem ca dreapta ia mai mult. Plus ca Ponta nu va putea vorbi credibil de lupta anti-coruptie, pentru ca el e aparatorul mafiilor locale, si nici de creare de locuri de munca pentru tineri. Sint teme fundamentale pentru Romania in perioada urmatoare. Avem 5 miliarde de euro alocati de UE, plus 450 milioane de euro pentru IMM-uri, iar Ponta nu a facut nimic. Locurile de munca au scazut de cind a venit el la putere.

Q: Il vedeti credibil pe relatia cu SUA?
A: S-a decredibilizat odata cu lovitura de stat, si cu aparare baronilor. Mesajele americanilor au fost clare: un stat in care partidul lui Ponta ar acapara si presedintia, ar face ca baronimea sa il aiba ostatic.

Q: Maior s-ar incadra in portretul-robot al candidatului la prezidentiale?
A: S-ar putea, dar nu mai vreau sa dau nume. Sint mai multi politicieni care s-ar putea incadra aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12715 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:45)

  [anonim]

 • -10 (22 voturi)    
  rezervistii din strainatate il macina pe Base? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:47)

  nellino [utilizator]

  As vrea sa vad cati rezervisti ramasi pe plaiurile mioritice vor raspunde prezent la apelul patriei muma de a apara pamantul stramosesc de la Nana, poporul urmasilor lui Ponta si valorile democratiei lui Antonescu!
  • +6 (8 voturi)    
   o sa fi surprins (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:04)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   daca este sa fie razboi si rezervistul nu raspunde la apel sau nu justifica lipsa de la apel, atunci are toate sansele sa ajunga la puscarie (cazul fericit).
   Stiu ca armata este luata in deradere dar stiu si ca regulamentele militare mai functioneaza.
   • 0 (2 voturi)    
    gandire invechita (Miercuri, 23 aprilie 2014, 19:46)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

    Macar in puscarie nu risti sa mori si ai sanse ca dupa ce se termina macelul sa iti vezi apropiatii, razboiul e un obicei inapoiat nedemn de timpurile in care traim, se omoara oameni nevinovati doar pentru ca asa vor niste lideri obsedati de putere, pacat de oile care asculta orbeste ordinele si nu intrerup obiceiurile astea barbare.
    • 0 (0 voturi)    
     gandire perfect normala (Joi, 24 aprilie 2014, 13:02)

     Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     o fi regulamentul vechi, dar de glont, spanzuratoare si puscarie nu te apara nici o gandire inovatoare.

     La cat de invechita este gandirea toate statele care au o armata au si o Curte Martiala, inchisori militare si batalioane disciplinare.
     Puscariile militare exista si nu sunt povesti din antichitate.
     http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Disciplinary_Barracks

     Un militar ajunge in puscarie pentru chestii usoare iar in caz de razboi poate avea sansa la un proces in regim de urgenta si cu executie in aceeasi zi. Da, este executat pentru simplul fapt ca a plecat din obiectiv fara voie!

     Va rog pe dumneavoastra si pe ceilalti oameni care zic ca armata este degeaba, sa inteleaga ca militarului i se impune un juramant care contine expresia "chiar cu pretul vietii" si pedepsele sunt pe masura daca nu-si indeplineste ordinele si juramantul.
     Pretul vietii nu este o formula poetica intr-o lucrare literara ci este exact ceea ce militarul plateste pentru opinia tuturor idiotilor pe care acesta ii serveste si primeste in schimb categorisiri de genul "mercenar", "ce, l-am trimis eu acolo?".
     Este foarte usor sa comentezi cand nu ai avut responsabilitatea nici macar a propriei tale vieti.
  • -4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:29)

   [anonim] i-a raspuns lui nellino

   • 0 (4 voturi)    
    lichele (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:58)

    liberal adevarat [utilizator] i-a raspuns lui

    Lichelelor le sta bine la facut autostrazi, taiat lemne. Ridicarea tarii. Traiasca capitanul.
   • 0 (0 voturi)    
    Reject (Luni, 28 aprilie 2014, 18:10)

    antrax [utilizator] i-a raspuns lui

    Draghe ruznac,

    In Ro nu se mai face recrutare de vreo 8-10 ani, de cand s-a trecut la "armata profi". Asa ca rezervistii, cati or mai fi, exista de pe la 30 de ani in sus. Esti rezervist pana la 50 de ani, daca nu ma insel. Deci exact grupa plecata masiv la munca in tarile mentioante de tine (si altele). Dar vezi tu, aia sunt multi care si-au lasat copii pe acasa, cu bunicii. Asa ca, nu e cum zici matale ca ii doare undeva de Ro. Ca ii doare de politicieni e una, dar cand or da ceva bombe/tancuri prin satul unde au copii nu le va cadea bine. Cel mai afectati or sa fie cei din Moldova si zona Delta/litoral, ca alea sunt cele mai expuse zone in caz de conflict.
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:40)

   [anonim] i-a raspuns lui nellino

   • 0 (2 voturi)    
    care pamant? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 19:43)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui

    Care pamant? apartamentul de 50mp de la etajul 7? poate pamantul baronilor si smecherilor care o sa stea lejer la caldurica in buncar in timp ce tu mori cu arma in mana.
 • -7 (15 voturi)    
  felicitări Băsescului (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:49)

  Mazeta [utilizator]

  Syda va fi trimis și el la luptă în Ucraina?
  • +9 (11 voturi)    
   Nu, (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:06)

   ticbis [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   La lupta in Ucraina va fi trimisa sora ta, evoque (sau asa cum ii place ei sa i se spuna, "fa evoque"!
   Pricepusi?
  • +5 (9 voturi)    
   nu luptam pt. ucraina, stat sovin. (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:58)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ucraina sa cedeze teritoriile oferite cadou de stalin si hrusciov..........ucraina e un stat sovietic.....puahhhh.
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:43)

    [anonim] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    • 0 (0 voturi)    
     Dreptate///Nedreptate (Sâmbătă, 26 aprilie 2014, 12:07)

     Pampy [utilizator] i-a raspuns lui

     Ai dreptate ca nuii chema nimeni acum la razboi atata timp cat nu suntem implicati, dar totusi te cheama la mobilizare pentru verificare si instruirea de baza. Numai ca cei care sunt plecati in strainatate la munka si nu se prezinta vor fi pasibili de a fi amendati conform legii,,,deci iata cum hotii vor mai strange bani la buget..Aceasta lege va fi valabila atata timp cat va mai fi tara Lui, ca pana cand va fi vanduta Toata nu mai e mult.
 • +2 (10 voturi)    
  deci cum? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:52)

  human_nature [utilizator]

  Cine credeti ca e dispus sa lupte pentru tara asta dupa ce-ati furat tot ce era in ea?
  • 0 (0 voturi)    
   Astept parerea voastra (Sâmbătă, 26 aprilie 2014, 12:19)

   Pampy [utilizator] i-a raspuns lui human_nature

   Si daca eu las locul de munca si vin in tara cine i-mi plateste rata la casa si mancarea familieii Hotii care au dus tara de rapa si ne-au fortat in mod indirect sa mergem la munca in alte tari
 • +6 (10 voturi)    
  fa, evoque (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:55)

  ticbis [utilizator]

  Abia astept comentariul tau!
  Parol!
  • +8 (10 voturi)    
   se pregateste sa spele (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:16)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

   izmenele lui mazeta/jiji kent/si alti NEO bolshevici ce se roaga la icoana Maica Rusia !
 • +3 (5 voturi)    
  rezervistii roamani (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:23)

  sorin3 [utilizator]

  Ce sa faca? sa culeaga porumb? ca asta s-a invatat in armata RSR
  • +2 (6 voturi)    
   depinde (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:06)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   daca vorbesti de cei din timpul RSR atunci pe aia nu-i mai cheama nimeni deoarece in mod sigur au facut varsta la care sunt lasati in pace.
   Daca vorbim de anii '90, s-a mai facut ceva iar la specialitati chiar s-a mancat armata pe paine.
   Nu a mai fost porumb de cules.
 • -1 (7 voturi)    
  uite ca acum vorbim despre pregatiri... (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:48)

  ..13 [utilizator]

  Nu au trecut decat cateva saptamani de cand spunea Basescu ca nu trebuie sa ne ingrijoram de un razboi...

  Uite ca acum vorbeste despre mobilizarea rezervistilor!

  Fara sa am informatii de la persoane specializate, numai pentru ca ii stiu trecutul lui Putin si am vazut cum in RO s-au activat tovarasii fideli rusiei, am inteles de ceva vreme ca Putin este extrem de serios in amenintarile pe care le ridica la adresa Ucrainei si nu numai. Putin ameninta direct sau voalat: UE, SUA, NATO.

  Asa ca dragi baieti pregatiti-va pentru cel mai rau scenariu posibil - cu nebunii nu ai cum sa te pui - iar la forta nu poti sa raspunzi numai cu diplomatie, ai nevoie si de raspunsuri in forta!

  Regret, nu doresc razboi, dar asta este situatia in care ne-a adus Putin si Rusia!

  Vremelnica schimbare produsa sub Gorbaciov nu a fost continuata si acum stabilitatea Rusie este mai mult ca oricand afectata. Este adevarat ca sarabamda pornita de Putin afecteaza si celelalte tari!

  Ramane cum am stabilit si in cazul Osama bin Laden: "Catch, kill, destroy!"
  • -2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:12)

   [anonim] i-a raspuns lui ..13

   • -3 (7 voturi)    
    eh (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:21)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui

    Mobilizarea românilor este necesară, pentru că, s-a văzut, ucraineenii nu vor să lupte cu ucraineenii.
 • +2 (8 voturi)    
  armata romana nu este asa de nedotata. Really!? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:01)

  Lucian* [utilizator]

  "E clar sa se fac investitii, unel ne-publice, se cumpara al 7-lea avion Spartan, se termina programul Piranha cu masini de lupta, s-au dat avansurile pentru avioanele F-16. Deci se fac niste eforturi."

  Nu stiu ce armata o facut Bsescu si cine l-a sfatuit dar in armata romana tehnica este piesa de muzeu!

  Se leaga de programul Piranh care sunt niste transportoare care nu depasesc cu nimic transportoarele romanesti si sunt 30 de bucati la a 7-a tara ca dimensiune din UE.
  Spartan este avion de transport. O sa arunce cu colete?

  Tancurile TR85M1 stau fara mentenanta. 30 si ceva de bucati.
  Avioanele sunt in mare majoritate cu resursa expirata iar cele care vin sa le inlocuiasca nu sunt cu mult mai bune fiindd "jafuri" la a treia mana si fara sa beneficieze de refacerea resursei de zbor.
  "Faimoasele" rachete HAWK sunt antice catre piesa de muzeu si nu prea poate sa se laude nimeni ca se pot lansa in mod normal. Olandezii se intreaba si acum ce naiba ne-a apucat de le-am cumparat gioarsele.
  Rachete antitank sunt strict cele pentru elicopterele Puma SOCAT si MLI. Nimic portabil! Fagot nu mai are de multisor rachete de tras.
  Fantasticele fregate sunt doar niste nave "chele" care au doar niste turele telecomandate si se califica doar la tinte navale deoarece nu prea au "dinti".
  Cand s-au mai cumparat ultima data camioane pentru armata? Foarte mult timp in urma!

  Da, Basescu are dreptate: se fac niste eforturi, dar nu pentru dotarea armatei. Armata se califica lejer la muzeu in aer liber.
  • -2 (4 voturi)    
   RO in NATO (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   In afara eforturilor nationale exista resursa din NATO!

   Imi plac avioanele, imi plac navele si se pare ca navele militare l-au impresionat in mod deosebit pe Basescu si cred ca si pe rusi - prea su vrut sa fie mai aproape de o anume nava care cred ca are niste capabiltiati speciale...

   Asa ca Ro nu este singura,

   "shoulder to shoulder with NATO!"

   Do you remember this statement?
   I never forgot it - bad translation at that time...
   • +1 (1 vot)    
    da? (Joi, 24 aprilie 2014, 13:08)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    si resursa NATO de unde vine?
    De la IIsus Christos?

    Sau poate vine de la alte state care au investit?
    Si ei de ce ar respecta carta NATO daca tu nu o respecti?

    Orice stat membru Nato poate zice ca o sa contribuiasca cu exact atat cat poate bugetul lui subdimensionat la valori mai mici decat cele acceptate la momentul intrarii in organizatie.

    Chiar nu intelegeti ca un contract se respecta in punct si virgula si ca nimeni nu te pazeste mai bine decat tu insuti?
    Romania prin simplul fapt ca nu a investit in armata atat cat a agreeat in momentul intrarii in NATO se poate spune ca nu si-a respectat angajamentul.
    De ce ar veni nemti si americani sa moara pentru un stat care asteapta fraieri sa vina sa moara pentru el?
 • +1 (7 voturi)    
  pentru ce sa mor? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:39)

  ..13 [utilizator]

  Pai decat sa vina rusul mai aproape de mine cred ca merita sa fac un efort sa il trimit un pic mai departe...

  Si de o fi sa mor. asta este...

  Fiecare are o resursa limitata la o viata - asa ca asta o am si pe asta pot sa o dau pentru o cauza extrem de importanta!
  • -1 (3 voturi)    
   mult succes (Miercuri, 23 aprilie 2014, 19:39)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Altii au copii de crescut si alte lucruri pentru care merita sa traiasca, daca tu vrei sa mori ca sa aperi feudele baronilor mult succes, nu mai e ca pe vremuri cand stramosii nostri isi aparau pamantul acum iti aperi cusca de beton suspendata in aer care si aia probabil e a bancii.
   • 0 (0 voturi)    
    gandeste cu 5 minute in plus (Miercuri, 7 mai 2014, 17:32)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

    si daca dupa primul moment copii tai au sa ia drumul Siberiei sau au sa moara executati in timpul noptii ca si cecenii (aia foarte tineri, batrani si foarte civili) atunci la ce-ti foloseste ca cresti?
    Ii cresti pe post de ofranda la altarul prostiei si neimplicarii?
 • -1 (7 voturi)    
  presedintele razboinic (Miercuri, 23 aprilie 2014, 17:25)

  Gustav666 [utilizator]

  Ar fi unii tentati sa-l incadreze pe Basescu la delirium tremens dupa asa declaratii. O fi el deviationist (in gandire, termen dulce sa nu risc sa fiu cenzurat cu ///) dar in cazul de fata nici el nu crede ce spune. De fapt, spune ce vor americanii sa auda, vorbe bune pentru credulul alegator american, dar in Europa asemenea declaratii nu au fost auzite nici macar de la cei mai belicosi politicieni.
  Basescu iar a pierdut o ocazie sa-si tina gura ///
 • +1 (5 voturi)    
  Mai usor cu mobilizarea ca iesi din logica !!! (Miercuri, 23 aprilie 2014, 20:32)

  andreesanu [utilizator]

  Logica intrarii in NATO n-a fost sa facem mobilizarea rezervistilor si sa ne aparam cu bita or cu paru de rusii inarmati pina in dinti si instruiti in Germania de ofiteri NATO si nici sa ne aparam cu ciururul de fregata de navele Mistral livrate de Franta "prietenilor nostri " ce ne vor disparuti de pe harta.
  Mai usor cu pianul pe scari Dle Presedinte ca nu-i aduci cu arcanul pe romani sa moara pentru cei care i-au aruncat in strada or pe drumuri fara nici o speranta.
  Ei au ales alt drum ,iar dragostea cu sila se chiama viol ,multi romani s-au lecuit de nationalism ,de patriotism de cind au luat drumul pribegiei !!!
  Am platit intrarea in NATO ,am redus numarul militarilor,au murit romani pe alte fronturi in numele libertatii,e timpul sa ne lamurim !!!,ce-i NATO ???,
  ne apara ,suntem in siguranta ?,or totul e o cacialma ?????????????


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by