Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca liderii USL au decis sa prelungeasca cu 30 de zile mandatul Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, pentru a se putea ajunge la o pozitie comuna a PSD si PNL pe aceasta tema.

"Am decis ca saptamana viitoare sa mai prelungim mandatul Comisiei ca sa poata finaliza audieri, sa citeasca materiale. Decizia Comisiei este suverana asupra Guvernului. Eu nu am chestiuni de orgoliu, daca in Parlament gasesc solutii mai bune, nu pentru Rosia Montana in mod special. (...) Nu e nicio suparare daca in Comisie se schimba tot, in parte, un titlul. Ce decide Parlamentul asta va respecta si aplica Guvernul", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Intrebat daca Guvernul va da o Hotarare in care va stabili conditiile contractuale cu RMGC, in situatia in care Comisia a scos Acordul dintre Guvern si RMGC din proiectul de lege, Ponta a precizat ca nu stie ce va decide Parlamentul in final.

"Ce decide Parlamentul, aplica Guvernul", a spus Ponta.

Intrebat de ce liberalii membri ai Comisiei pentru Rosia Montana au acuzat faptul ca nu au stiut despre aceasta modificare privind scoaterea Acordului din proiect, Ponta a precizat: "Tocmai de aceea... Ne dorim mult ca USL fie unit si am decis sa prelungim cu 30 de zile mandatul Comisiei, in ideea ca se va gasi o pozitie comuna".

La randul sau, liderul liberal Crin Antonescu a precizat ca pozitia PNL este de a respinge proiectul de lege cu care a fost sesizat Parlamentul.

"Daca e cazul, discutam elemente dintr-o lege, modificari de legislatie generale privitoare la exploatari. Facem eforturi de a gasi formule comune", a spus Antonescu.

La sedinta USL a fost prezent si presedintele Comisiei pentru Rosia Montana, Darius Valcov, care a informat liderii Uniunii asupra deciziilor luate pana acum la nivelul comisiei.

***

Presedintele Comisiei pentru Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat, joi, ca proiectul de lege primit de la Guvern a fost schimbat total de catre comisie, el aratand ca a fost modificat inclusiv titlul si ca proiectul nu se mai refera la Rosia Montana, ci la exploatari auro-argintifere in general.

Valcov a spus ca Acordul dintre Guvern si RMGC a fost scos din proiectul de lege trimis de Guvern.

"S-au adopt opt amendamente, de la titlul legii, care a fost modificat, si primele opt articole, care au schimbat total legea. In primul rand Acordul a fost scos. La articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un Acord. Acordul a fost respins", a spus Valcov.

El a aratat ca niciunul dintre amendamentele adoptate nu face referire la proiectul Rosia Montana.

"Inclusiv legea s-a schimbat, deci nu vorbim de proiectul Rosia Montana, vorbim de o lege privind unele masuri pentru stimularea exploatarii minereurilor auro-argintifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit", a spus Valcov.

El a precizat ca membrii comisiei au considerat ca Acordul dintre Guvern si RMGC nu isi are locul in legea in cauza.

Valcov a spus ca, prin scoaterea Acordului dintre Guvern si RMGC, proiectul de lege la care lucreaza Comisia pentru Rosia Montana reprezinta "mai degraba o completare a Legii minelor".

"Nu este o noua Lege a minelor. Nu modificam Legea minelor. Este mai degraba o completare. Dar mai sunt si alte discutii, pentru ca redeventa s-a dus la 6%. In Legea minelor nu era 6%. Noi avem un proiect pentru toate exploatarile de acest fel, va fi 6%", a spus Valcov.