Un grup de politicieni cu vederi de centru-dreapta va lansa luni, la Bucuresti, platforma politico-civica intitulata ''Initiativa Romania Liberala', in ziua in care se implinesc 23 de ani de la debutul mitingului pentru libertate din Piata Universitatii. Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tusa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu si Iulian Craciun se numara printre membrii fondatori ai platformei politico-civice.

La evenimentul de lansare, care va avea loc la ora 17,00, sunt invitati Mihai-Razvan Ungureanu, Sever Voinescu, Daniel Daianu, Stelian Tanase, precum si alte personalitati de dreapta ale vietii publice din Romania. 'Intr-o societate romaneasca, marcata de criza economica, institutionala si morala, intr-o societate in care oamenii care produc cel mai mult sunt cel mai putin reprezentati politic, 'Initiativa Romania Liberala' promoveaza valorile liberalismului clasic: libertatea politica a individului, libertatea de initiativa economica, proprietatea privata, responsabilitatea personala, conservatorismul moral si statul de drept.

De asemenea, in contextul crizei pe care o traverseaza dreapta romaneasca, 'Initiativa Romania Liberala' propune initierea unui dialog intre oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau inca neimplicati politic, in scopul identificarii celor mai bune solutii de construire a unei oferte politice credibile pentru romanii liberali', sustin initiatorii.

Intr-un manifest al platformei, initiatorii acesteia sustin ca a venit vremea sa fie lasate deoparte ceea ce dezbina: ''politicianismul, oportunismul, atasamentul politic fata de un partid politic sau fata de un lider politic, diferentele de opinie pe o tema sau alta, obiectivele marginale ale fiecarei persoane sau ale fiecarui grup''.

''Trebuie sa depasim momentul istoric in care politica se face exclusiv in functie de un om sau de un grup de interese, oricat de puternica ar fi personalitatea acestuia sau influenta unui grup. Noi, membrii Initiativei 'Romania Liberala', suntem uniti de credinta in libertate si de convingerea ca unica solutie de a trai intr-o societate libera si prospera este solutia occidentala: statul de drept, cu institutii stabile si echilibrate, cu o Justitie independenta, intr-o Romanie capitalista.

Constituirea urgenta a solutiei politice de dreapta, autentica si credibila, este o necesitate a societatii romanesti. De aceea consideram ca trebuie sa actionam cu rapiditate si eficienta in acest sens, plecand de la ceea ce ne uneste si lasand la o parte ceea ce ne dezbina', se arata in manifestul obtinut de AGERPRES. In document se mai afirma ca 'a venit momentul construirii solutiei liberal-conservatoare pentru o Romanie a libertatii si prosperitatii'.

''Constituim Initiativa 'Romania Liberala' (IRL) ca platforma politica al carui scop este promovarea acestor valori', se precizeaza in document. Ca directii de actiune prezentate ca urgente ale societatii romanesti manifestul indica, intre altele, revizuirea Constitutiei, regionalizarea Romaniei, reindustrializarea tarii, deschiderea politicii prin schimbarea modului de organizare a partidelor si a relatiei partid politic - cetatean, dupa modelul consacrat in statele occidentale, precum si respectarea criteriilor de integritate in exercitarea functiilor si a demnitatilor publice.