Laszlo Tokes: Sunt jignit in demnitatea fundamentala de afirmatiile lui Ponta. Imi apar onoarea in justitie

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 4 martie 2013, 23:00 Actualitate | Politic


Laszlo Tokes
Foto: Agerpres
Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, eurodeputatul Tokes Laszlo, afirmă, într-un comunicat citat de Mediafax, că este "jignit în demnitatea fundamentală, de cetăţean român şi european" de afirmaţiile premierului Ponta la adresa sa şi că este nevoit, astfel, să îşi apere "onoarea în justiţie".

 Tokes precizează in comunicat că în Articolul 1 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se precizează: "Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată şi protejată".

"Sunt jignit în demnitatea mea fundamentală, de cetăţean român şi european, de afirmaţiile stigmatizante ale premierului Victor Ponta, conform cărora atât eu, cât şi fostul ministru al Justiţiei, doamna Monica Macovei, am fi «reprezentanţii intereselor străine îndreptate împotriva României», finanţaţi de cei care vor ca România să fie o ţară instabilă, atacată din toate părţile". Mă simt ofensat în loialitatea mea faţă de România şi în identitatea mea de etnic maghiar de afirmaţia că aş folosi un «limbaj horthyst». Acuzaţiile nefondate ale prim-ministrului socialist român sunt atât de grave, încât mă simt nevoit să-mi apăr onoarea în justiţie", susţine Tokes.

Potrivit acestuia, afrimaţiile făcute de premier sunt "cu atât mai grave cu cât ele constituie fundalul cursului politic antimaghiar general declanşat odată cu instalarea actualei guvernări".

"În ceea ce priveşte atacurile deşănţate îndreptate împotriva mea, amintesc doar de afirmaţiile politicianului liberal Puiu Haşotti, şi de campania de ură a televiziunii Antena 3, finanţată de Dan Voiculescu, fost colaborator al Securităţii, prin care s-a propus retragerea Ordinului Steaua României ce mi s-a acordat, ba chiar a cetăţeniei române. Protestez în mod special împotriva mânjirii numelui doamnei Monica Macovei, precum şi împotriva încercării de a ne discredita prin compromitere reciprocă de sorginte naţional-comunistă. Protestez faţă de politica de instigare postcomunistă venită dinspre actualul Guvern român, îndreptată de fapt împotriva întregii comunităţi maghiare din România, după modelul politicii antimaghiare a premierului slovac Robert Fico", afirmă Tokes.


El adaugă că declaraţia liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European, Joseph Daul, privind abuzurile premierului slovac sunt valabile pentru ambii premieri: "Europa trebuie să intervină imediat de fiecare dată când drepturile omului şi cele minoritare ale cetăţenilor Uniunii sunt afectate".

Tokes consideră că Monica Macovei afirmă pe bună dreptate că "ultimul premier al României care vorbea despre «agenturile străine» se numea Constantin Dăscălescu, premierul lui Ceauşescu.

"De «finanţare din străinătate» – din partea agenturilor din Ungaria, din SUA (CIA) şi din Uniunea Sovietică (KGB) am fost acuzat ultima oară de Securitate în ultimul şi cel mai întunecat an al dictaturii ceauşiste. Trecând de persoana mea, mentalitatea şi frazeologia utilizate de puterea actuală ne aminteşte de cele ale erei ceauşiste, denotă dispreţul faţă de revoluţia română de la Timişoara din 1989. Tot în această categorie intră şi aluziile făcute la «horthysm» şi «hitlerism». Doar în anii ’80, în lucrările autorului de sorginte naţional-comunistă Ion Lăncrănjan am mai citit asemenea aluzii. De această dată însă, ministrul xenofob şi şovin al Apărării, MirceaMircea Duşă afirmaţii care compară primarul oraşului Miercurea Ciuc cu Hitler", afirmă Tőkés.

"Privind maghiarimea, primul ministru Victor Ponta are o singură remarcă cu conotaţie pozitivă: «minoritatea maghiară din România .... beneficiază de aceeaşi drepturi, ca şi românii, şi are un singur reprezentant legitim, Uniunea Democrată Maghiară din România». Formula ne este cunoscută. La vremea respectivă, Nicolae Ceauşescu a înfiinţat Consiliul Naţional al Oamenilor Muncii de Naţionalitate Maghiară, tocmai ca să asigure «unicul reprezentant legal al românilor de origine maghiară». – Iată cea mai nouă încercare, greu de camuflat, având scopul de a dezbina maghiarii, în spiritul «Divide et impera». Şi încă nu am pomenit despre aşa numitul război al steagurilor şi al folosirii limbii maghiare, despre îngrădirea arborării simbolurilor noastre naţionale, despre intervenţiile şi manifestările antimaghiare de frecvenţă zilnică, sau despre persecuţiile autorităţilor împotriva iniţiatorilor «Noul glas strigător – Új Kiáltó Szó» de la Baia Mare", susţine Tőkés.

El se referă şi la "prietenia – mai veche – dintre UDMR şi MSZP (Partidul Socialist Ungar)", care "se întruchipează în mod spectaculos prin întâlnirile «academice» dintre Markó Béla – Bajnai Gordon – Mesterházy Attila – Bokros Lajos" şi la "prietenia de arme" dintre MSZP şi PSD, "care va culmina probabil în mod exemplar cu întâlnirea Mesterházy-Ponta din 9 martie, la Budapesta".

"Iată cum se conturează, apropriindu-se alegerile din Ungaria, noua politică naţională socialistă, în spiritul «internaţionalei socialiste» din Bazinul Carpatic, politică ce a fost lansată nu demult de MSZP la Cluj, în compania tovărăşească a fostului preşedinte al UDMR", susţine europarlamentarul.

El afirmă că "unele publicaţii au relatat despre comunicatul de săptămâna trecută, ca şi cum Tokes Laszlo ar avea o părere mai bună despre Ceauşescu, decât despre Victor Ponta". "Nici pomeneală despre aşa ceva! La conferinţa sa de presă din 25 februarie 2013 preşedintele CNMT a spus textual, că, chiar şi pe vremea vechiului regim comunist a existat un fel de autonomie, prin Regiunea Mureş Autonomă Maghiară, iar prin înfiinţarea judeţelor Harghita şi Covasna „până şi Nicolae Ceauşescu a fost mai darnic decât Victor Ponta, primul acordând maghiarilor un fel de autonomie, pe când Victor Ponta refuză înfiinţarea regiunii pentru secuime", se mai arată în comunicat.

"Victor Ponta contrapune UDMR-lui, – «unicului partid legitim» – «partidul Domnului Tokes», partid «pe care nu l-a votat nimeni, cel mult Budapesta». În timp ce şeful Guvernului încearcă să contrapună maghiarii din Transilvania cu cei din cealaltă parte a graniţei, uită că la alegerile europarlamentare din 2007 legitimitatea «domnului Tőkes» a fost asigurată de 170.000 voturi (!), iar în 2009 această legitimitate a fost dovedită de voturile obţinute de UDMR şi CNMT pe lista lor comună la alegerile europarlamentare. Tot în această ordine de idei, menţionăm că la alegerile parlamentare din toamna anului 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) cu cele 58.765 voturi obţinute pe listele de senatori, s-a clasat pe locul şase dintre partidele din România, care au depus candidaturi pentru Senat", se mai arată în comunicatul lui Tokes Laszlo.

Tokes afirma, recent, că Nicolae Ceauşescu a fost "mai generos" decât Victor Ponta, deoarece a permis "o oarecare autonomie a maghiarilor", în timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ţinutul Secuiesc.

Premierul Victor Ponta i-a răspuns, pe 25 februarie, lui Laszlo Tokes, el acuzându-l pe acesta de limbaj horthyst şi de faptul că, împreună cu Monica Macovei, reprezintă de 20 de ani interese antiromâneşti.


"Eu văd atacurile domnului Tokes Laszlo şi mă bucur pentru că domnul Tőkés, ca şi doamna Monica Macovei, au reprezentat în ultimii 20 de ani interesele străine îndreptate împotriva României. Atacurile lui Tőkés împotriva stabilităţii României şi a reprezentanţilor legitimi ai minorităţii maghiare, anume UDMR, au legătură cu faptul că de ani de zile Tőkés şi Macovei sunt reprezentanţii intereselor antiromâneşti", a spus Ponta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3641 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  Hai? Ce 'sashi? (Luni, 4 martie 2013, 23:15)

  Nea Hoisan [utilizator]

  "jignit în demnitatea fundamentală, de cetăţean român" si "mă simt ofensat în loialitatea mea faţă de România"?!? Buahahahahahahaha! Muahahahahaha!

  Rog calduros HN, exista cea mai mica shansa ca afirmatziile de mai sus sa stea macar cateva zile pe banner? Ni s-ar intipari mai bine in creieri, zic io, who's who...
 • +4 (8 voturi)    
  :( (Luni, 4 martie 2013, 23:24)

  little_angel [utilizator]

  Saracu'.....
 • +5 (11 voturi)    
  Teme-te, Ponta! (Luni, 4 martie 2013, 23:30)

  fLoreign [utilizator]

  Omul asta a declansat precedenta revolutie in Romania. Este capabil de inca una!
 • -4 (14 voturi)    
  hehe (Luni, 4 martie 2013, 23:52)

  Mazeta [utilizator]

  Tőkés & Macovei, de demnitate să ne iei!
 • -1 (9 voturi)    
  acum esti roman ?!!???!!! (Luni, 4 martie 2013, 23:53)

  keiser_soze [utilizator]

  nu-mi revin din uimire ! tu ne jignesti de 23 de ani prin tot ce complotezi impotiva tarii asteia de care acum te simti ...hmmm..legat ????
  esti dus cu pluta rau si nu cred ca s-a descoperit sau ca se va descoperi vreun tratament pentru asa ceva !
 • +1 (11 voturi)    
  cititi si va cruciti (Luni, 4 martie 2013, 23:59)

  tepes [utilizator]

  Acest om (daca poate fi numit om) in ura lui fata de romani incepe-sa vorbeasca-n dodii.Ponta ar trebui sa inceapa-sa adune dovezi clare de sovinism denigrarea tarii si averea pe care o are si sa-l dea el in judecataUitati-va la fata lui cind este obligat sa vorbeasca despre romanii,este desfigurata de ura.,ce-o fi avind acest om cu romanii? ca doar cei care au facut Romania mare au murit de mult..
 • +3 (9 voturi)    
  monica.... (Marţi, 5 martie 2013, 0:02)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  nu este unealta straina..........dar tu esti sigur ......stim ca nu ne reprezinti pe noi la UE.
 • +1 (3 voturi)    
  Auzi Tokes (Marţi, 5 martie 2013, 1:45)

  paraipan [utilizator]

  Cand ajungi in fata unui judecator roman, neaparat sa-i spui si lui ce crezi tu despre ziua nationala a Romaniei ! Poate ai noroc si-ti da cu suspendare.
 • 0 (6 voturi)    
  Succes D-le Tokes! (Marţi, 5 martie 2013, 2:15)

  emigrant [utilizator]

  Eu ma bucur ca il da in judecata. Sper sa si cistige. Ponta e un mitocan. Merita sa i se dea peste nas. Daca o face Laszlo Tokes, that's fine with me..Noi romanii inghitim prea multe. Oricum, cred ca Tokes e mai loial principiilor democraticve decit Ponta. Pe mine asta ma intereseaza. Pina la urma, relatiile dintre romani si maghiari ar avea doar de cistigat din calitatea de cetateni europeni. Ponta ne duce spre Rusi.
  • 0 (0 voturi)    
   ! ! ! +++ (Marţi, 5 martie 2013, 11:26)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

   Te felicit pentru perspicacitatea punerii problemei !! O condamnare pentru PONTA in cazul dat, ar fi un castig ENORM pentru romani si Romania!! Cine nu intelege asta, sa fie sanatos!! Va intelege candva.
   Noi trebuie sa mergem inainte !!
  • +1 (1 vot)    
   Pentru amnezici. (Marţi, 5 martie 2013, 11:42)

   paraipan [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8088482-laszlo-tokes-urmarile-tratatului-trianon-trebuie-remediate-1-decembrie-doliu-pentru-ungaria.htm
 • +1 (1 vot)    
  Biserica reformata Vs L Tokes (Marţi, 5 martie 2013, 4:50)

  ilie22sute [utilizator]

  Mutarea din TM a fost facuta conform UNEI HOTARARI JUDECATORESTI BISERICA REFORMATA Vs L Tokes Tontkes ,Tontkes ... ai memorie mica ! Motivul EVACUARII din TM “formatiunile statale maghiare erau inainte de formatiunile romanesti conform arhivelor reformate ” Reformatii au hotarat : “Duceti -l in alta parte…CAND A APARUT REFORMA ANGLICANA reforma in general? Ai gasit ce sustii? Daca E ADEVARAT, E GROASA… Duceti -l in alta parte… poate la Gataia era mai bine
 • -1 (1 vot)    
  ==!!== (Marţi, 5 martie 2013, 11:20)

  solar [utilizator]

  incepand din 25 februarie 2013 am intervenit cu comentarii de 3 ori si exact pe acest sit, vizavi de atacul lui Ponta la adersa doamnei Macovei si a lui Tokes!
  Am satisfactia sa se confirme justetea opiniei exprimate de mine in urma cu 10 zile, intre altele si fata de doua persoane care isi aratau... nu numai indoieli.As putea sa dezvolt subiectul cu reale sanse de a-i si deslusi deznodamantul si importanta... Nu, nu ma bat cu pumnul in piept . In nici un caz.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by