Presedintele Traian Basescu si-a pastrat o macheta de vapor in valoare de aproximativ 620 lei, primita cadou de protocol in cursul anului trecut, in timp ce Cristian Diaconescu, seful Cancelariei prezidentiale, a pastrat o medalie aniversara de argint evaluata la 111 lei, primita de la MAE, relateaza AFP.

Conform listei de bunuri de protocol primite cadou de catre seful statului sau alti demnitari de la Palatul Cotroceni, celelalte cadouri, in valoare totala de 3.772 lei, au fost inregistrate in patrimoniul Administratiei Prezidentiale.

Macheta de vapor pastrata de Basescu are o lungime de 120 centimetri, valoarea calculata in moneda europeana fiind de 140 euro.

Medalia pastrata de Diaconescu este emisa de MAE cu ocazia aniversarii in 2012 a 150 de ani de la infiintarea ministerului, fiind inaintata intr-o cutie de prezentare albastra.

Acesta este singurul cadou primit de un alt demnitar de la Palatul Cotroceni decat seful statului, inregistrat pe lista oficiala facuta publica de Administratia Prezidentiala.

Printre cadourile pe care seful statului a preferat sa le cedeze patrimoniului Administratiei Prezidentiale se numara si o statueta neagra din metal, cu valoarea evaluata de 134 de lei, reprezentand o pantera ucigand un bivol, un bumerang de lemn, de asemenea cu valoarea evaluata la 134 lei, o colectie de cinci piese primita de la presedintele Libanului reprezentand copii dupa obiecte feniciene expuse in Muzeul National din Beirut, cu valoarea estimata la 250 de euro, precum si doua tablouri pe panza in ulei.

Unul dintre cele doua tablouri este realizat in 2010 de Eugene Al.Pann si a fost evaluat la 150 de euro, iar celalalt de catre Mugur Lucian Serdean in 2006, cu valoare estimata la 80 de euro.